Crítiques de l’oposició al govern local per la gestió del succeït en Domus Vi
El 12 de setembre està previst un acte en record als morts
El dijous al matí es va celebrar el Ple extraordinari en el qual es va abordar i va debatre el succeït en el geriàtric d’Oliver, Domus Vi, durant la crisi sanitària del Covid-19, la qual ha provocat un total de 73 morts en aquest centre. En el Ple, el primer edil va anunciar que, després d’acordar-lo prèviament entre tots els grups polítics de la corporació, en la vesprada del dissabte 12 de setembre tindrà lloc un acte en record i a manera d’homenatge a “tots els que ens han deixat a conseqüència del Covid a la nostra ciutat”. A més, es col·locarà una placa en record, “manifestant el nostre afecte i respecte a les víctimes”, segons va explicar el primer edil i va afegir que l’acte també servirà per a recordar a tots aquells que han contribuït a frenar la pandèmia.
Des de l’oposició es van bolcar dures crítiques al govern de Toni Francés per la gestió de la crisi sanitària generada pel Covid-19, i concretament per l’esdevingut en Domus Vi Alcoi, la falta d’informació que va haver-hi en el seu moment així com la reclamada falta de comunicació entre els familiars i els residents.
El més ferm quant a retrets al govern local va ser el Partit Popular, el portaveu del qual, Quique Ruiz, va assegurar que “ens haguera agradat trobar-nos a un alcalde sensible, pròxim i amb un mínim d’humanitat” i va afegir que “no entenc que acatara el que li van dir a València”, fent al·lusió a la negativa de rebre informació detallada del centre. “En lloc de posar-se al costat dels afectats, es va limitar a ser un mer espectador”, va prosseguir el portaveu popular recriminant la gestió i actitud del primer edil, Toni Francés.
COMPETÈNCIES I INCUMBÈNCIES
D’altra banda, es va parlar de les competències del govern, des d’on es va recalcar que aquestes eren limitades i que van recaure en primer lloc en el Govern d’Espanya i després en la Generalitat. Malgrat aquest argument, des de l’oposició es va parlar que encara que el govern no tinguera competències, “73 morts són incumbència d’aquest poble”, va afirmar la portaveu de Guanyar, Sandra Obiol, qui va comparar aquest fet amb què “en aquesta pandèmia no era competència dels professors fer més hores però ho van entendre com a incumbència (…), no ens hem trobat amb això en el govern local”.
DIMISSIÓ D’OLTRA I BARCELÓ
Per part seua, des de Vox, el seu portaveu, David Abad, va demanar responsabilitats i la dimissió de Mónica Oltra i a Ana Barceló com les encarregades de les conselleries de Polítiques Inclusives i Sanitat, respectivament. “Aquesta greu tragèdia es podria haver evitat amb una mica de voluntat política per part de la conselleria de Sanitat i Igualeu. Des de Vox venim demanant que es faça apilament de material sanitari des de febrer”, i va assegurar que al “abandó patit per les conselleries, cal afegir-li la deixadesa d’aquest equip de govern”.
CRÍTIQUES GESTIÓ PRIVADA
Aarón Ferrándiz, per part de Podem, va assenyalar com una de les causes a la gestió privada de Domus Vi, empresa a la qual va fer referència com “una de les gestores de residències de majors que més negoci fa” i va afegir que “ni el privat ni el públic estava preparat per a una situació així però ha sigut la sanitat pública la que ha sigut ací” durant la crisi. “Amb la salut de les persones no s’ha de fer negoci”, va asseverar Ferrándiz.
En aquest últim aspecte va coincidir el portaveu de Compromís, Màrius Ivorra, qui va apuntar que “el sistema privat no és el millor per als nostres majors”. A més va incidir en què “els familiars (dels residents de Domus Vi) feia temps que demandaven manques en la gestió de la residència” i va afirmar que “alguns afectats només sabien que els seus familiars havien mort, això és inhumà”.
FRONT COMÚ
Des de Ciudadanos, el seu portaveu, Rosa García, va argumentar que “els 25 regidors hem d’anar de la mà en aquesta crisi, em negue a fer cap comentari que pose distància entre nosaltres”, malgrat això, va assenyalar que “no devem ni podem permetre que se’ns limiten les competències, això trasllada a la ciutadania la impressió que no servim per a res”.
L’oposició, de forma generalitzada, va indicar que encara hi ha moltes qüestions sense resoldre, referent al succeït, en el que va coincidir l’alcalde Toni Francés, qui va assegurar que confia que la investigació de Fiscalia resolga aqueixes preguntes, però mentrestant va demanar “prudència” a l’hora d’assenyalar possibles responsables “fins a saber el que ha passat” i va assegurar que “no sé si s’han comés errors, però vull saber-ho. La ciutat i els familiars mereixen saber-ho”. Francés va acusar el PP de “utilitzar el Ple per a desgastar-me a mi” en lloc de “buscar millorar”.
COMUNICAT FAMILIARS
D’altra banda, des de la plataforma dels familiars afectats, es van mostrar “esperançats” per la convocatòria el Ple en qüestió i a través d’un comunicat han afirmat que “és hora de saber per què se’ns va negar una informació vital per a nosaltres. Informació que és un dret fonamental i que va ser frustrat a les famílies i a la ciutadania en general. Precisament quan més necessitàvem a les administracions públiques al nostre costat, més sols ens sentim”. En el comunicat es fa al·lusió a algunes de les necessitats que encara requereixen els residents del centre, algunes d’elles a conseqüència del confinament, com la deterioració física o el cognitiu, i asseguren que “entenem que des de l’administració local únicament no es poden afrontar les necessitats exposades, és necessària la col·laboració i coordinació de la resta d’administracions autonòmiques” però afigen que “sí que són vostés els representants més pròxims en els quals els ciutadans depositem la nostra confiança perquè s’atenguen les nostres necessitats”, fent referència als grups polítics de l’Ajuntament d’Alcoi, que és als qui va dirigit el comunicat.