Cristina Fallarás participarà al desembre en unes jornades sobre agressions sexuals
La regidoria ofereix tallers sobre productes menstruals sostenibles dirigits a joves
Els casos de dones víctimes de violència sexual han augmentat en els últims anys, una xacra que es considera necessari abordar i, per a això, en el marc de la programació del 25N, l’Ajuntament d’Alcoi organitza unes jornades temàtiques amb la participació de persones i entitats implicades en l’abordatge d’aquesta problemàtica social.
Les jornades se celebraran els dies 2 i 3 de desembre, en l’IVAM CADA, i “fonamentalment, el que volem és visibilitzar aquest tipus de violència i generar consciència de rebuig i denúncia cap a les violències sexuals que es cometen diàriament contra les dones”, explica Rut Tomás, coordinadora del departament d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi. Estan dirigides al públic en general, però especialment a les persones que atenen o estan en contacte diari amb dones que han patit aquest tipus de violència.
El primer dia inaugurarà les jornades una ponència a càrrec del Centre Dona d’Elda, titulada ‘Desig sexual i consentiment’, mentre que la segona serà impartida per membres de Fembloc, que parlaran sobre ‘Violències sexuals digitals’, centrada en el ciberassetjament. A la vesprada, Mónica Alario, especialista en estudis de gènere i violència sexual, impartirà la xarrada ‘Poder i violència sexual’, on tractarà el tema de la pornografia.
Prostitució i racisme
La jornada inaugural acabarà amb un dels plats forts del congrés, que comptarà amb la presència de la periodista Cristina Fallarás, que està ara d’actualitat després d’eixir a la llum el cas d’Íñigo Errejón. L’escriptora posa les seues xarxes socials a la disposició de les víctimes, com a canal de denúncia pública davant situacions de violència masclista.
I també s’abordarà el tema de la prostitució i el tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual, a través els responsables del Programa Alba, que atén dones en aquesta situació.
La següent ponència arriba sota el títol ‘Quan les violències interseccionen’, on es pretén posar en relleu altres factors de risc per a les dones. Chaimaa Boukharsa, cofundadora d’Afrocolectiva, parlarà sobre el racisme com a element de vulnerabilitat afegit davant unes certes violències.
Finalitzaran les jornades amb la projecció del documental ‘Soc Aminata’, que mostra la força de les dones per a transformar les seues comunitats i erradicar la mutilació genital femenina. Comptarà amb la presència del seu protagonista, Aminata Soucko, tècnica d’acció social en Farmamundi i presidenta de la Xarxa Aminata, que en la cinta narra la seua història de vida i com des de fa més de deu anys acompanya a dones supervivents a València.
Acció educativa
Altra de les accions emmarcades en la programació del 25N és una en la qual l’Ajuntament d’Alcoi porta treballant des d’el mes d’octubre passat, es tracta de tallers sobre productes menstruals sostenibles que s’estan impartint en els centres educatius, dirigits a les adolescents.
Els tallers, segons explicava el regidor d’Igualtat, Àlex Cerradelo, inclouen el repartiment de copes menstruals a les joves que ho desitgen, com també apunta que des del departament de Salut Sexual i Reproductiva d’Alcoi, s’està fent amb dones vulnerables que contacten amb la treballadora social.
Els tallers els imparteix la sexòloga Vanesa García, que durà a terme una xarrada informativa oberta al públic divendres que ve 29 de novembre en el Centre Cervantes Jove.