“Crec plenament en el projecte de la connexió ferroviària entre Alcoi i Alacant”

“Disposar d'una bona carretera és un valor al qual moltes vegades no li donem importància, però és fonamental”, afirma el president de Diputació.

“Crec plenament en el projecte de la connexió ferroviària entre Alcoi i Alacant”
Toni Pérez, president de la Diputació Provincial d’Alacant.

Toni Pérez, el president de la Diputació Provincial d’Alacant, es mostra obertament partidari de la connexió ferroviària entre Alcoi i Alacant. Ho va manifestar en la presentació del projecte de viabilitat tècnica donat a conéixer fa unes setmanes en el Círculo Industrial i l’ha reiterat en l’entrevista oferida als mitjans alacantins pertanyents a l’Associació de la Premsa Comarcal Valenciana. “No es tracta de connectar a les persones amb la mobilitat més sostenible?, perquè connectem amb el tren les comarques de l’interior d’Alacant amb la costa”, manifesta. Pérez destaca la xarxa provincial de carreteres com un mode d’aproximar els municipis de l’interior a les ciutats de major grandària i serveis i es refereix també a la vocació de la institució que presideix per prioritzar els ajuntaments amb menor població, destacant diferents plans i ajudes contemplades en el pressupost 2025, “el major de la història de Diputació”.

El projecte de connexió d’Alcoi i Alacant va quedar en l’oblit malgrat haver-se desenvolupat gran part de l’obra fa més d’un segle. Ara, el projecte torna a reactivar-se, arran de l’estudi desenvolupat per Inelca per iniciativa d’Alcoi Industrial i el suport econòmic de Diputació.

“És un projecte important, perquè suposa connectar Alcoi i les comarques de l’Alcoià, Comtat, Foia Castalla i Vinalopó amb Alacant. Es tracta d’una unió ferroviària i sostenible, tant de passatgers com de mercaderies”. La seua convicció és tal que no dubta a afirmar que “crec plenament en eixe projecte”. És més, considera que és una qüestió de justícia. “Hauríem de dir ja està bé! Alacant és la quarta província en població i aquest no és un tema menor. La Comunitat Valenciana té dos de les quatre ciutats més grans d’Espanya en població. Ningú estaria qüestionant en altres territoris aquestes connexions i la seua inversió. No oblidem que aquest projecte permetria la unió de València i Alacant via tren, per l’interior”.

Creu que és necessari “fer veure a Adif que aquesta connexió és molt necessària. I sí, és necessari disposar d’espais i vies verdes. Ho vaig dir a Alcoi, però cal alçar la mirada del melic i mirar al futur. La frase “Pensa globalment i actua localment” no és ambientalista, no té res a veure amb la sostenibilitat sinó amb la planificació urbanística. Hem de pensar com viurem dins de 50 anys i hi ha oportunitats que si no les aconseguim ara, probablement no les tornarem a tindre mai. I sí que hi ha un sistema de transport que impera per la seua sostenibilitat eixe és el ferroviari, Per tant, dotem als territoris que més gent viu i més connexions necessita d’aquestes infraestructures aplicant polítiques estratègiques”.

Referint-se a les comunicacions, el president provincial no va deixar passar l’oportunitat per a referir-se a eixes altres mancances en infraestructures ferroviàries que té la província. “L’aeroport d’Alacant-Elx ha superat aquest passat any els 15 milions de passatgers i és l’únic que, ferroviàriament, no està connectat amb Europa”. Va afegir que Benidorm, la ciutat de la qual és alcalde, és la tercera d’Espanya en pernoctacions, però no obstant això, més enllà de l’AP7 les seues connexions són deficitàries. “Igual és que no volen que estiguem ben comunicats. Potser tot això és conseqüència de la generositat que sempre ha tingut aquest territori”, una situació que espera que canvie d’una vegada.

ELS XICOTETS MUNICIPIS
Pérez es refereix a continuació a una altra qüestió important per a la institució: els municipis. “La gent s’està concentrant en les grans ciutats i a les nostres comarques sempre hi ha una dues o tres ciutats de referència en les quals es concentra el major nombre d’habitants, però també hi ha un èxode de gent que vol viure en els xicotets municipis. I en això, el paper de la Diputació és important, perquè la província i els seus municipis estan molt ben comunicats a través d’una xarxa de carreteres provincial.”.

La despoblació en alguns d’eixos xicotets pobles és un risc latent, però en opinió del president provincial no pitjor que en altres zones. “Hi ha territoris i províncies en pitjor situació. Castelló, per exemple. I Alacant, si és la quarta província d’Espanya –reitera– és per alguna cosa. Estem en el saldo positiu i molta gent està vivint en els xicotets pobles perquè té una molt bona connectivitat amb els *nucleos *urbamos més importants i és un dels *vlores que, fora del nostre territori, més es posa en valor”, subratlla.

El manteniment d’eixa xarxa provincial de carreteres suposa una inversió important cada any. “La carretera comarcal té un manteniment, una gestió i actuacions anuals d’un nivell impressionant que, a vegades, no guarda relació amb les poblacions que enllaça. Disposar d’una bona via, amb manteniment extraordinari, és un valor al qual moltes vegades no li donem importància, però és fonamental. Es tracta de connectar persones”.

El risc de despoblació en determinats municipis i zones no deixa de ser evident i per això Diputació d’Alacant té línies d’ajudes exclusives per a ells. “Tenim 51 municipis, dels 141 que conformen la província, amb menys de mil habitants. I no és el mateix un municipi xicotet en la Vall de Guadalest, que a la Vega Baixa, El Comtat o l’Alcoià. A l’interior existeix una dispersió”, reconeix.

Diputació ha aprovat un pressupost de 335 milions d’euros “dels quals 163 van destinats directament als municipis, la qual cosa suposa un percentatge al·lucinant. I els pobles més xicotets tenen convocatories pròpies que són excloents per als altres municipis. I en la resta plans els pobles xicotets tenen major puntuació pel fet de tindre menor nombre d’habitants. És a dir, bonifiquem en cada convocatòria l’escassa població i tenim programes exclusius per als més xicotets.

El president posa com a exemple una línia d’ajudes per a municipis amb el risc de despoblació “destinada a activitats culturals, musicals i escèniques quantificada en 240.000 euros i un altra de l’Àrea d’Emergències i Repte Demogràfic de 150.000 euros per a millorar la mobilitat”.

Es va referir, finalment, al parc de bombers d’Ibi que construeix Diputació i les obres de la qual estan parades des d’abril de 2024 i que espera que es reinicien en breu. “Hem pres, de nou possessió de l’obra. El que procedeix ara és una nova licitació per la quantia que falta per a poder acabar el parc. I això permetrà que en aquest any concloga l’obra”.

Entrevista publicada en l’edició del 17 de gener, disponible en quioscos i papereries i també en la web (edició digital:: https://www.elnostreciutat.com/producte/diari/)

Advertisements

Send this to a friend