Covid-19: 365 dies després

Demà es compleix un any des de la primera declaració de l'estat d'alarma a Espanya

El mateix escenari, amb un any de diferència.

Una volta al sol ha passat ja des que Alcoi, tota aquesta zona i la geografia espanyola en general es va endinsar de ple en una situació inaudita, desconeguda i de total incertesa. Sembla mentida, però s’ha complit un any de les primeres conseqüències de la Covid-19: morts, restriccions, paralització d’activitats i declaració d’estat d’alarma el dissabte 14 de març de 2020, que es va traduir en un confinament que ens va fer romandre a casa i que va portar als carrers un aspecte desèrtic i d’absolut silenci quan hores abans l’estampa era totalment diferent. Aqueix mateix dissabte al matí els supermercats estaven replets de clients que omplien els carros de la compra amb aliments, la gent acudia a les farmàcies demanant màscares i paracetamol, en la nit del divendres els establiments hostalers van tirar la persiana sense saber què anava a succeir l’endemà, i així una successió d’esdeveniments als quals no podíem donar crèdit. De sobte no es podia visitar als amics i família; tampoc viatjar o eixir a fer esport; els guants i el gel hidroalcohòlic, primer, i la màscara després, es van tornar complements indispensables del nostre abillament; es van tancar col·legis, teatres, comerços no essencials… En resum, el dia a dia i la vida tal com la coneixíem fins a aqueix moment es va esfumar.

MOMENTS I MESURES EXCEPCIONALS
Respecte a aqueixos primers moments, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés recorda que van ser de “molta angoixa. La situació que estàvem vivint era molt estranya, no acabàvem de saber la dimensió, pensàvem que era qüestió d’un mes, que paralitzant activitats, suspenent esdeveniments i amb el confinament podríem véncer el virus. Pensàvem que eren mesures molt excepcionals i molt delimitades en el temps, i no ha tingut res a veure amb això”.

Precisament l’excepcionalitat de la situació va derivar en la presa de nombroses decisions. “Va haver-hi molta inseguretat al principi. No sabíem si ens estàvem excedint o quedant curts. És una crisi per a la qual ningú estava preparat, no teníem un referent”. L’alcalde d’Alcoi reconeix que “en molts casos, i vist amb la perspectiva d’un any, tots haguérem actuat de manera diferent de saber el que anava a passar, però en aqueix moment no podíem preveure el que anava a succeir”.

CRUESA DE LA SITUACIÓ SANITÀRIA
En aqueixa mateixa tessitura es va trobar el departament de Salut d’Alcoi, el gerent de la qual, Enrique Barbeito, detalla que en la primera ona hi havia “ignorància” per part de tots respecte als que podia ocórrer. “Vam tindre dificultats organitzatives, malgrat això ens organitzem bé, fins i tot en excés”. Explica a més que en aqueixa primera ona “els ingressos Covid no van ser exagerats” tenint en compte les xifres de la tercera ona. “En aqueix moment estàvem molt preparats però molt espantats, a excepció de les residències de majors, on la situació va ser complicada, l’hospital va funcionar bé”.

Barbeito destaca el viscut en aquests últims dos mesos. “Des de les festes de Nadal la situació ha sigut de sobrecàrrega, veient com s’estava comportant la gent es veia vindre. Ara hem treballat amb números excessius. Psicològicament estàvem esgotats per a fer front a una situació així, però el personal sanitari és així, s’ha suportat i s’ha passat”.

REPERCUSSIÓ ECONÒMICA
Durant aquest any la pandèmia ha causat vertaders estralls en l’economia. Molts sectors es van veure paralitzats en un primer moment, mentre que uns altres a penes han pogut obrir durant aquest any, fins i tot uns altres que no han pogut treballar en tot aquest temps.

El president de la Federació Empresarial de L’Alcoià i el Comtat (FEDAC), Natxo Gómez, explica que des de l’inici “el vivim malament, hi havia molta incertesa, no saber què passaria, quan s’obriria, si seria llarg, curt…i la duració ha sigut més llarga del que esperàvem”.

Gómez afig que “gràcies a ser comarques industrials hem aconseguit aguantar, no ha pujat massa l’atur, fins i tot s’han generat llocs de treball. Les empreses han sabut reinventar-se, canviar el model de producció. El tèxtil i la cosmètica són exemples clars d’això”. El president de FEDAC comenta que això no ha succeït “en el 100% de la comarca, la situació ha afectat molt a l’hostaleria i la restauració, igual que en la resta de la Comunitat Valenciana i Espanya, però al no dependre únicament del turisme i la restauració, hem pogut aguantar, però ha afectat molt”.

ESPERANZA EN LA VACUNA
“Haurem d’espavilar-nos per a intentar salvar l’estiu”, assegura Gómez fent al·lusió al procés de vacunació, “sempre que no hi haja noves mutacions per a les quals les vacunes no estiguen preparades”.

En la vacuna també confia el primer edil d’Alcoi i el gerent del departament de Salut, com “una barrera” que ajude a tornar a la normalitat, però que també “garantisca la salut”, en paraules de Toni Francés, qui considera que “el procés de vacunació vaja bé” és important de cara “a la recuperació econòmica”. El primer edil afig que “sembla que hi ha llum al final del túnel” però que per a “superar això, és important no perdre la prudència i la responsabilitat”.

Pot llegir el reportatge complet en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 13 de març de 2021. 

Send this to a friend