Compleix 50 anys una entitat que va ser pionera, el GARA
Aquest organisme va aconseguir, a la fi dels 80, que l'alcoholisme fora reconegut com un problema sanitari
Aquesta ciutat, al llarg de la seua història, ha sigut pionera en moltes qüestions, i una d’elles és la que ens ocupa amb motiu de la celebració del 50 aniversari del Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi, el GARA, que va ser fundat al novembre de 1972 en un local del carrer Donya Amalia –el trasllat a l’actual seu del Camí, 40 es va produir en 1990–. El seu ara president, Josele Linares, que porta quasi els mateixos anys formant part de l’entitat, recorda amb orgull que actualment és l’únic grup que funciona a la província, després que desapareguera el d’Alacant.
Però el que veritablement satisfà a aquest veterà del GARA és que l’entitat anara artífex, a la fi de la dècada dels 80, que l’alcoholisme fora reconegut com un problema sanitari i, en aquest sentit, el tractament de la seua addicció fora introduït en el sistema de la Seguretat Social. Una cosa en la qual “va ser determinant el treball del llavors alcalde, Pepe Sanus, i de la regidora Concha Martínez”, ressalta, alhora que recorda que fins a aqueix moment, les persones afectades per la malaltia eren vistes per la societat com “uns viciosos”. I diu bé en masculí, ja que “llavors només eren homes els que bevien”, aclareix.
El GARA, òbviament, ha patit una enorme transformació en aquests 50 anys, tant pel que fa a la seua estructura i funcionament intern, com en tot el relatiu al servei que presta, això últim associat a l’evolució del perfil del pacient i als canvis socials, especialment en les últimes dècades. Així ho expliquen el metge del GARA, Paco Pascual, i la psicòloga, Sandra Gisbert, persones que componen l’actual equip tècnic juntament amb Mireia Pascual, monitora que s’ocupa de l’apartat de prevenció.
Respecte a la celebració de l’aniversari, ja durant la primera part de l’any han anat organitzant diferents activitats i, la setmana passada, es va dur a terme una conferència amb motiu del Dia de la Síndrome Alcohòlic Fetal. La pròxima serà a l’octubre, sobre els cigarrets electrònics, i ja per a novembre està prevista la presència a Alcoi de la popular Sofía Cristo, que parlarà en primera persona del món de les addiccions. La programació, que encara està per completar, comptarà també amb teatre, una exposició de fotos i un debat entre associacions locals de l’àmbit soci-sanitari.