Compleix 50 anys la que va començar sent una “residència” pionera
L'actual hospital Verge dels Lliris d'Alcoi va obrir al juliol de 1972
El 5 de juliol de 1972 obria les seues portes la residència comarcal Verge dels Lliris d’Alcoi, la primera amb aquestes característiques en la Comunitat que va nàixer ja emmalaltint de falta d’espai i mitjans, tal com reconeixien els professionals sanitaris i el propi conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, durant l’acte commemoratiu del 50 aniversari de l’Hospital, celebrat la setmana passada. En aquells dies comptava amb no arriba a 150 treballadors i recursos materials limitats, la qual cosa no va ser impediment perquè aquella a la qual durant molts anys dirien “la residència” es convertira en un centre pioner en el conjunt de la sanitat pública a Espanya de l’època.
Així va quedar patent gràcies a l’exposició que van realitzar tant el gerent del departament de salut d’Alcoi, Enrique Barbeito, com el conseller Mínguez, que van fer un breu repàs de la història de l’Hospital, destacant les fites que han marcat aquest primer mig segle, que curiosament es compleix després de superar la pandèmia de la Covid, el repte sens dubte més important al qual s’han enfrontat els prop de 1.800 professionals que conformen actualment un departament de salut que dona cobertura a una població d’al voltant de 140.000 habitants de l’Alcoià i el Comtat.
La història del Verge dels Lliris demostra com la falta de personal ha sigut un problema endèmic des dels seus inicis, perquè ja en 1977 es van produir les primeres protestes que van donar lloc a pressions ciutadanes. Una dècada després, en la vesprada del 14 de gener de 1988, es va registrar un terrible incendi que va obligar a l’evacuació de 213 malalts, en una operació en la qual quasi miraculosament, no es va produir cap ferit.
Un tràgic episodi en la història de l’Hospital alcoià que recull l’exposició de fotografies commemorativa del 50 aniversari, elaborada pel personal, on es pot trobar també testimoniatge gràfic de les dates clau al llarg d’aquest temps, com precisament recullen les pàgines del periòdic Ciutat d’Alcoi sobre el terrible incendi, incloses també en la mostra.
Un altre any marcat en roig en la trajectòria del Verge dels Lliris va ser el 1992, quan va esclatar la crisi d’Ardystil que va causar la mort de sis treballadors i un centenar d’afectats en huit fàbriques d’aerografia tèxtil de la comarca. El mateix que la legionel·la en 1999, any en què va començar un altre dels episodis més negres de la sanitat en el nostre departament de salut; abans, és clar, del terrible balanç que ha deixat la Covid en els últims dos anys.
“Malgrat tot, l’Hospital ha tirat cap avant”, apuntava Barbeito durant la seua intervenció. I ho ha fet, continuava, convertit en un centre de referència per moltes qüestions que li situen a l’avantguarda de la sanitat pública, com en els àmbits de la cardiologia i el radiodiagnòstic, especialitats on els professionals treballen “al més alt nivell”, remarcava el responsable sanitari.
Respecte a la jornada de celebració pròpiament, a més de l’acte institucional on l’alcalde Toni Francés va entregar una placa commemorativa al director gerent del Departament, es van organitzar diverses xarrades, una a càrrec de l’historiat Àngel Beneito, titulada ‘Recorregut històric per la sanitat alcoiana fins a la inauguració i inicis de l’Hospital Verge dels Lliris; i una altra xarrada comptant la presència de personal ja retirat, que van recordar anècdotes i memòries al llarg d’aquests 50 anys. També es va projectar un vídeo commemoratiu i es va presentar el nou Pla Director de l’Hospital 2022-2032.