Com normalitzar ser una dona emprenedora
Quatre dones expliquen la seua experiència dins del món dels negocis
Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb data de 2018, el 37,4% dels empresaris del nostre país són dones, el 27,4% dels llocs de consellers estan ocupats per elles, i només el 33,23% dels càrrecs directius, tenen nom femení. Unes xifres que, encara que han anat millorant en els últims anys, demostren que la lluita per la igualtat, desgraciadament, continua sent necessària.
Alcoi és una de les ciutats pilot d’Espanya en l’Agenda 2030. Un projecte mundial que constitueix el nou marc per al desenvolupament sostenible global i que estableix 17 objectius a complir. Un d’ells, el número 5, consisteix a “aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i xiquetes”. Dins d’aquest punt es plantegen molts altres relacionats amb la igualtat, però, concretament la meta de l’objectiu 5.5 és “assegurar la participació plena i efectiva de les dones i la igualtat d’oportunitats de lideratge a tots els nivells decisoris en la vida política, econòmica i pública”, ja que, com s’ha vist anteriorment, encara estem lluny de l’equitat en aquests aspectes.
Per sort, comptem amb l’exemple d’aqueixes dones valentes, que s’atreveixen i que demostren a la societat que són igual de vàlides per a ocupar llocs de responsabilitat que un home i que no existeix cap diferència entre tots dos sexes.
Per a demostrar-ho quatre dones empresàries i emprenedores de la nostra ciutat, han comptat la seua experiència en la qual l’esforç i el treball dur ha sigut la clau per a triomfar dins dels seus àmbits professionals, encara que en alguns casos s’hagen enfrontat a situacions incòmodes per ser dona.
Carmina Ferri
Directora de l’empresa Care Applications, sap molt bé el que és el treball dur. Carmina Ferri va fundar la seua empresa després d’anys d’experiència treballant en el sector tèxtil. Ella és Enginyera Tècnica Tèxtil, i segons explica, la seua motivació per emprendre aquest camí “va ser per una necessitat personal de fer les coses com jo pensava que s’havien de fer. Ser empresària et dona aqueixa llibertat de fer les coses amb la qualitat i el segell que el teu vols”. Care Applications es dedica a fer dispositius per a instal·lar-los en màquines de bugaderia i tint de peces, i fer-les més ecològiques i actualitzades. Amb els seus dispositius es pot arribar a estalviar fins a un 90% d’aigua, energia i productes químics. Aquesta empresa aposta per l’I+D, desenvolupa el seu producte, el produeix, comercialitza i l’instal·la.
Ferri s’ha fet un lloc en un sector majoritàriament masculí. Ella mateixa compta que: “En tota la meua trajectòria hi ha hagut moments puntuals en els quals t’han sentit una mica infravalorada, però diguem que no ha sigut una cosa que m’haja marcat. Si que hi ha hagut episodis amb comercials en els quals calia provar productes químics i potser li preguntaven a un altre col·lega en comptes de mi, quan jo potser era la seua cap”. A tota aqueixa gent aquesta empresària els diu que: “Haurien d’estudiar una mica més, el que em sembla és que són persones ignorants, si estigueren més formades probablement no farien aqueixos comentaris”.
El seu missatge a altres dones que vulguen atrevir-se és que: “Que no hi haja algú que et diga que no, cal intentar-ho, i no sempre s’aconsegueix, però que siga o perquè no tens capacitat, o per desconeixement, o perquè les circumstàncies no ho han permés, no perquè algú et diga que no. Jo aqueix exemple mai l’he tingut a casa, no m’han posat traves d’“això és poc femení”, cal seguir el que el teu consideres sense que ningú et diga sí o no”.
Clara Blanes
Dona i jove, és un gran exemple que, si es vol, es pot aconseguir sense importar el sexe o l’edat. Ara està fent els seus primers passos en el seu projecte, que portarà el seu propi nom, ‘Clara Blanes’. Acaba de finalitzar recentment els seus estudis de farmàcia i gràcies al seu Treball de Fi de Grau, es va adonar que podia unir perfectament els seus estudis amb la passió que té pel ioga i el desenvolupament personal.
“Vaig estar en una farmàcia i em vaig fixar que es donaven moltíssims ansiolítics i antidepressius, així que vaig desenvolupar el meu treball investigant com el ioga pot influir a llarg termini a disminuir l’estrés, l’ansietat o la depressió”. Ara, Blanes, realitza tallers teoricopràctics a clubs, empreses o particulars. A més, els seus dots com a comunicadora li han portat a crear un compte d’Instagram (@iter_vitae) i un programa en Cope Alcoi en els quals parla sobre desenvolupament personal. Gràcies al seu nounat projecte, ja ha aconseguit el Premi Activa Àgora: “Que trien el teu projecte i que es publique en xarxes socials, i ja no sigues la teua sola la que et promociones, fa que se’t done més visibilitat i que cada vegada et coneguen més i es veja que estàs al peu del canó”.
En el seu camp, Clara Blanes no ha notat cap diferència per qüestions de sexe, al contrari, ha comprovat, que molts s’impressionen, però en el bon sentit: “Sí que em diuen que soc jove, però no m’està suposant cap problema, hi ha altres fronts”. I és que, el secret d’aconseguir el que es proposa ve de la confiança: “Jo el que vull m’ho crec, i com tinc confiança en mi la transmet en el missatge. Això fa que jo senta que l’altra persona també confie i crea”.
Per a aquelles dones que vulguen seguir el seu exemple el seu consell és que “quan comences alguna cosa, al principi només és al teu cap, no hi ha res creat, cal centrar-se en anar sembrant llavors”, i recalca que segons la seua experiència: “Es comença a acostar gent quan m’he dedicat a donar-li forma a la meua idea, a començar a caminar, creant “la meua ‘montoncito’”. No pots mostrar-li als altres només una idea, cal materialitzar-la, per a poder atraure a la gent que vols i fer-te visible”.
Leticia Jordá
L’empresa de reparació i fabricació Oleohidráulica Jordá, ha aconseguit triomfar i continuar creixent gràcies al tàndem perfecte entre una dona i un home, dos germans que han continuat l’empresa que va fundar el seu pare. Leticia Jordá, la part femenina d’aquest negoci explica que: “el meu germà és l’ànima de l’empresa, porta tota la part mecànica, jo porte la part administrativa i de gestió. Formem un equip perfecte”.
Com a dona dins d’un món ple d’homes explica que, encara que normalment sent que: “A mi em sembla que agrada més, en comptes de molestar. Moltes vegades sorprén, però no per a malament, a més ja comencen a haver-hi més dones mecàniques, i m’encantaria que hi haguera en la meua empresa”. Molt poques vegades ha sentit situacions incòmodes pel fet de ser dona: “al principi, amb cultures que tenen unes tradicions diferents de les nostres, quan anava a cobrar em deien que a mi no m’anaven a pagar, que anomenarien al meu germà. Al final em vaig haver de posar seriosa, i si no em pagaven no anàvem. Finalment, la cosa va canviar”.
Respecte al Dia de la Dona, Leticia Jordá té un pensament molt clar: “El dia que no parlem d’aquest tema com una cosa especial, serà tot normal. Moltes vegades ho destaquem perquè se’ns visualitze, però també fem que es cree una diferència”, i segons la seua experiència: “jo crec que la igualtat ja s’ha aconseguit, o això vull pensar. Les capacitats per a portar una empresa o fer el teu treball no depén de si eres home o dona, dependrà de les teues habilitats”.
A totes aquelles dones que vulguen començar un nou projecte aquesta empresària les anima: “Que ho facen, però sens dubte. Cadascun ha de fer el que desitge, no hi ha límits. Sense treball i sense esforç no hi ha res, ni per a homes ni per a dones, el secret no està en el sexe, està en el treball”.
Plans Doménech
La seua passió per la jardineria li va fer crear ‘La xica de les plantes’, una empresa especialista en jardins verticals i cobertes verdes, que ha realitzat un dels projectes més importants de jardineria vertical a Espanya. Plans Doménech va començar un prototip i això va donar lloc al fet que fa quatre anys nasquera la seua empresa.
Doménech explica que com a dona alguna vegada ha notat que: “quan tinc un company per al mig si que es reforça més la meua opinió. Sent que hem de demostrar més, encara que potser això és una cosa que m’autoimpose jo. Però la veritat, és que no tinc cap moment concret gravat, encara que alguna vegada sí que ha hagut alguna cosa que m’ha assegut malament”. Amb el seu tracte amb els clients destaca que: “Em sorprén que el tracte amb una clienta dona és més senzill i pròxim, els homes solen ser més durs”.
I és que aquesta empresària defensa que cal continuar reivindicant la igualtat entre homes i dones: “el món està governat per homes, i no sols això, fins i tot queda molta faena per fer, quant a sous, en càrrecs i en moltes altres coses”.
Per a aquelles dones que vulguen atrevir-se amb nous projectes, Plans Doménech té un missatge molt clar que li va inculcar la seua mare: “El que la segueix l’aconsegueix. I estic convençuda que això és així. A vegades et desanimes, però amb treball i esforç veus que pots arribar”.