Circe Amorrortu: “Volem ser la veu de tot el Centre”
“Hi ha una por latent al fet que el barri es convertisca en un espai tancat”, declara Elena Villar
Circe Amorrortu, presidenta de l’Associació de Veïns del Centre d’Alcoi, porta tres anys liderant una entitat que ha experimentat un notable creixement i una profunda transformació. “Quan vaig assumir el càrrec, érem a penes quinze socis. Hui superem els 150, i això és un assoliment col·lectiu que reflecteix el compromís dels veïns”, afirma orgullosa. Aquest increment en l’afiliació no és només una dada numèrica, sinó un símbol de l’impacte que l’associació ha tingut en el barri, promovent iniciatives que van des de la integració social fins a la millora de les condicions de vida en el centre històric.
En aquests tres anys, l’associació ha aconseguit establir col·laboracions amb altres entitats locals, ampliant el seu radi d’acció. Una de les més destacades ha sigut amb l’Associació d’Evangelistes del barri, amb els qui treballen en la integració entre la comunitat gitana i la resta de veïns. “És fonamental bastir ponts entre cultures i construir un barri inclusiu”, explica Circe.
Una altra aliança important ha sigut amb l’Escola de Música Crescendo. L’associació ha cedit els seus espais perquè els alumnes puguen assajar, convertint-se en un xicotet epicentre musical.
No obstant això, un dels desafiaments més recents i demandants ha sigut el suport als afectats per la DANA des del 30 d’octubre. “Hem estat bolcats al 100% en aquesta causa perquè la solidaritat és un dels nostres pilars”, subratlla la presidenta. Segons Mari Carmen Pascual, vicepresidenta de l’entitat, “cada vegada que sorgeix una emergència, el nostre barri demostra una enorme capacitat de resposta i unitat”.
CONVERSIÓ EN ZONA DE VIANANTS, LLUITA CONSTANT
Un dels temes que més debats ha generat en el Centre és la conversió en zona de vianants dels seus carrers. L’associació ha jugat un paper actiu, realitzant un estudi i consultant a més de 200 veïns sobre com hauria d’implementar-se aquest procés. “El major canvi és que ara se’ns consulta, alguna cosa que abans no ocorria”, destaca Circe. Malgrat aquest avanç, l’esborrany presentat al setembre per part de l’Ajuntament no reflectia el sentir de la majoria dels socis, la qual cosa va portar a la presentació de 190 al·legacions, moltes d’elles en nom de persones majors que van tindre dificultats amb els tràmits telemàtics.
Per a Circe, “la gran lluita del Centre és aconseguir que Sant Nicolau i Sant Llorenç continuen obertes al trànsit. Són artèries essencials per a connectar el barri amb la resta de la ciutat”. Encara que hi ha consens en què algunes zones han de ser per als vianants, insisteix que “la conversió en zona de vianants ha de fer-se sota el paraigua del consens, sense aïllar a ningú ni dificultar la vida en el barri”.
Curiosament, des que es va eliminar la conversió en zona de vianants, s’ha observat un increment en l’activitat per als vianants, un fenomen que la presidenta qualifica com a “paradoxal”. “És una mostra que la vitalitat d’un barri no sols depén de tancar carrers, sinó d’equilibrar les necessitats de tots els veïns”, afig Mari Carmen Pascual.
El procés de conversió en zona de vianants no sols afecta la mobilitat, sinó també la percepció que els residents tenen del seu propi entorn. “Hi ha una por latent al fet que el Centre es convertisca en un espai tancat, només accessible per a uns pocs. Això no és el que volem”, explica Elena Villar, tresorera de l’entitat, qui recalca que l’opinió dels veïns hauria de ser l’eix central de qualsevol decisió urbanística.
UN REPTE AMB L’OCI
L’oci nocturn és un altre dels fronts en els quals l’associació treballa de manera constant. “Els veïns no haurien d’haver de suportar soroll i música fins a les quatre del matí, ni bregar amb ‘vomiteras’ i orines als carrers”, lamenta la vicepresidenta, Mari Carmen Pascual. Encara que han aconseguit que l’ajuntament augmente el control sobre els locals d’oci, encara queda molt per fer, especialment amb les “filaes” que organitzen esdeveniments aliens a l’activitat festera.
“El problema és que aquests esdeveniments generen un impacte que no sempre es mesura amb la suficient rigorositat”, apunta Elena Villar. Segons explica, “els veïns senten que el respecte cap al seu descans no és prioritari, i això ha de canviar”.
Pot llegir el reportatge complet en El Nostre del dilluns 23 de desembre.