Cinema de vida contra l’horror del terrorisme
En la foscor. En la més completa penombra. Totalment sol. Així va passar Antonio Pampliega deu mesos de llarg segrest. Cada dia podia ser l’últim.
Era juliol de 2015, fa ara més de tres anys. Pampliega, un periodista espanyol especialitzat en cobrir conflictes bèl·lics, es trobava a la frontera que separa Turquia de Síria, disposat a entrar, juntament amb altres dos periodistes espanyols, a territori sirià. De sobte, una furgoneta els va tallar el pas. Sis homes armats els agarraren i els cridaren. El contacte dels periodistes a la zona havia traït la confiança de tres vides a canvi de diners.
Va començar així el llarg calvari d’Antonio Pampliega i els seus dos col·legues de professió. Al principi estaven junts, reclosos a la mateixa habitació. Poc després, en canvi, una fatídica confusió va conduir als segrestadors a creure que Pampliega no era un periodista, sinó un espia. Van decidir aïllar-lo. Deixar-li completament sol. Les tortures, físiques i psicològiques, es van intensificar. Els cops, les humiliacions i les vexacions estaven a l’ordre del dia.
Deu llargs, eterns, mesos després, quan tot s’havia donat per perdut, Antonio Pampliega i els seus companys tornaven a veure la llum del dia. Era el 7 de maig de 2016. Una vegada a casa, l’escriptura va ser la seua salvació. Pampliega es va agarrar a ella per explicar tot allò pel que havia travessat en aquests últims 300 dies.
De la seua mà va sortir ‘En la oscuridad’, relat basat en els diaris que escrivia el periodista durant la seua llarga captivitat i al que donà forma en una obra que edità Península. Aquests xicotets textos eren píndoles d’esperança. Solament perseguia dos somnis, que en algun moment semblaven quimeres: que els seus companys continuaren amb vida i que pogueren sortir junts d’aquest etern tancament.
La seua veu en el paper la trasllada a la imatge el cineasta alcoià Tirso Calero. Ell és l’encarregat d’adaptar aquest relat i convertir-lo en un guió cinematogràfic que servisca per portar a la gran pantalla la història de vida d’Antonio Pampliega.
Per a Calero, aquest diari és la base del guió de la pel·lícula, que portarà el mateix títol que l’obra del periodista. L’original de Pampliega és un projecte que el cineasta alcoià recomana encaridament, ja que ho considera “un valent exemple de resistència i de vida”.
La cinta, produïda per César Benítez, màxim responsable de la productora Plano a Plano, productor de ‘Planta 4ª” i de les rellevants sèries televisives ‘Servir y Proteger’ i ‘Allí Abajo’, conformarà el sisé llargmetratge escrit pel cineasta alcoià.
ALTRES PROJECTES
Tirso Calero travessa per una etapa repleta de projectes laborals. L’encarregat de signar el guió de la cinta ‘En la oscuridad’ té un altre projecte llest per veure la llum en la gran pantalla, i és que falten menys de dos mesos perquè s’estrene ‘Bernarda’, la seua última pel·lícula, una adaptació actual de l’obra de Federico García Lorca, que estarà protagonitzada per Victoria Abril i Assumpta Serna i tindrà a Emilio Ruiz Barrachina com a director.
Calero compagina la seua passió pel seté art amb el treball en les sèries televisives, un mercat en expansió gràcies al sorgiment de nombroses plataformes que faciliten el seu visionat. En aquest sentit, Tirso Calero és actualment coordinador de guió i productor executiu de la sèrie ‘Servir y Proteger, un melodrama amb tints policials que s’emet en Televisión Española i que ja ha superat la barrera dels 300 episodis.
A més, Tirso Calero ha llançat les seues xarxes també a les taules. Al món del teatre, l’alcoià va estrenar aquest any l’obra ‘Aguacates’, una frenètica comèdia que, a més d’ assegurar una hora i mitja de riures, té un rerefons de crítica social.
Protagonitzada per Juanjo Artero, Jesús Cabrero, Lucía Ramos i Ricardo Saiz, l’obra transmet el missatge que solament es viu una vegada. Aquesta visió positiva de l’existència va enlluernar al públic madrileny del Teatre Príncep Gran Via de Madrid. De fet, després de la seua representació al setembre en Alacant, tornarà a les taules de la capital.