Carmina Nácher, arrels i experiència a càrrec del MAF

Inicia la nova etapa amb ganes d’aportar el seu granet d’arena a la Festa

Carmina Nácher, arrels i experiència a càrrec del MAF
Carmina Nácher en una de les sales que mostra els vestits dels càrrecs de la festa alcoiana. | QUIQUE REIG

Carmina Nácher, tradició, experiència i professionalitat en carn i os, assumix el càrrec de Directora del Museu Alcoià de la Festa. Després de la defunció sobtada del seu ex director, José Pascual, la Junta Directiva va iniciar un procés de selecció per a trobar a un nou tècnic de cultura que continuara el llegat del museu dedicat a les festes de Moros i Cristians, donant per elecció final la candidatura de l’alcoiana Nácher.

La nova directora, llicenciada en Filosofia i Lletres amb especialització en Geografia i Història, ha acumulat una extensa trajectòria professional en el sector cultural. Carmina va ser Directora de Patrimoni Artístic i Sotssecretària de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports de la Generalitat Valenciana, també va ser Diputada Autonòmica en les Corts Valencianes i, a l’Ajuntament d’Alcoi, va exercir el lloc d’Assessora de Cultura i Educació, entre altres. Amb un gran currículum a l’esquena i arrelada a la Festa, especialment a la Filà Maseros, arriba al càrrec després de compaginar la docència en la Universitat Sènior de la UPV al Campus d’Alcoi amb el treball administratiu al Col·legi Major Ovidi Montllor a Alcoi.

Carmina Nácher torna als seus inicis, a l’Associació de Sant Jordi. I és que, entre els anys 1989 i 1993 va estar vinculada a la Institució com a becària, encara que en eixos anys no existia el MAF, sinó la Casa Noble del Casal. “Sempre m’he estat formant en el que és el món del patrimoni, especialment de béns culturals i, després de tants anys, vaig veure la meua oportunitat per a tornar. Estic molt contenta perquè vaig començar ací i acabaré la meua vida laboral ací”, assegura.

Existixen molts museus sobre les Festes de Moros i Cristians, no obstant això, Nácher destaca la singularitat del MAF: “La història que té Alcoi no la té cap d’ells. A més, la majoria de les coses exposades i guardades en el museu són donacions, per la qual cosa el MAF té ànima de tots els alcoians i està viu”.

L’evolució de la Festa porta amb si el desenvolupament dels nous mètodes per a fer-la arribar als visitants del museu alcoià. En este aspecte és on entra el gran paper de les noves tecnologies, les quals la nova directora considera com un punt diferencial del museu: “El MAF és molt modern, té parts interactives, i la fusió dels elements fixos i els nous de cada any, fa que siga especial. Per al visitant que ve de fora és una passada i, per als alcoians, també. Però si haguera de destacar alguna cosa és que quan entra algú que no ha vist mai les festes, que ix del museu sentint que està dins”, confessa la nova tècnica.

Respecte al futur del MAF, Nácher aposta per continuar pel camí de la integració de les noves tecnologies, sempre respectant i impulsant les arrels de les festes d’Interés Turístic Internacional. “Crec que cal continuar per eixe camí, anar traient tot el que tenim dels fons i, al mateix temps, compaginar-lo amb les noves tecnologies, que és el nostre dia a dia i és el que agrada a la gent”, continua Carmina.

La visió de la nova directora del Museu Alcoià de la Festa és clara: “El museu ha de reflectir l’evolució de la Festa al llarg del temps, el que va ser en els seus inicis i el que és en l’actualitat”. L’alcoiana inicia aquesta nova etapa amb ganes d’aportar el seu granet d’arena a la Festa, investigant sobre ella i aprofitant tant les seues arrels com la seua llarga experiència en l’àmbit cultural.

Advertisements

Send this to a friend