Cals Flares: un espai cultural col·lectiu i obert

S'està a l'espera de rebre una nova ordre de desallotjament

Cals Flares: un espacio cultural colectivo y abierto
Membres de l’assemblea en defensa de Cals Flares

La que fora l’antiga residència dels monjos franciscans situada al carrer Forn del Vidre, en el barri El Partidor, és ara el Centre Social Okupado i Autogestionat (CSOA) Cals Flares.

Després de ser propietat de diverses entitats, aquest espai buit i sense ús, va ser okupado l’any 2007 per a convertir-se en un lloc destinat a activitats socials i culturals davant la falta d’aquesta mena d’emplaçaments en la zona. Actualment continua sent propietat de la SAREB, una immobiliària també coneguda com a ‘Banc Dolent’. Precisament aquesta entitat va emetre fa unes setmanes una ordre de desallotjament que va ser ajornada davant la mobilització social en defensa de Cals Flares, a la qual es va sumar tanta gent d’Alcoi com d’altres llocs. Aquest ajornament va finalitzar el passat 20 de desembre i des de l’assemblea que lluita per mantenir aquest lloc s’està a l’espera de rebre noves notícies.

Les negociacions entre l’Ajuntament d’Alcoi i la SAREB, que segons declaren des de Cals Flares en un comunicat van començar “inicialment sense consultar amb nosaltres”, van tindre com a resultat el pacte de “cedir l’espai a la AAVV del Partidor, que serien els nous gestors de Cals Flares i pagar a la SAREB un lloguer de 600 euros durant quatre anys o fins que aquesta venguera l’immoble”.

Des de Cals Flares s’ha rebutjat aquesta proposta i s’està a l’espera de rebre una nova resposta. Damián, Sandra i Llija són tres dels membres que conformen l’assemblea en defensa d’aquest lloc que porten sent usuaris d’aquest espai des de fa diversos anys. Indiquen que “no ens sembla just aqueix tracte. No volem continuar donant diners a aquesta entitat, el problema és col·laborar amb una entitat tan especuladora, que està desallotjant en temps de Covid a famílies necessitades”.

Sostenen que “ens plantegem molts escenaris” per al futur de Cals Flares, però que els dos “més factibles” són que arribe una nova ordre de desallotjament i es tracte de paralitzar de nou o que aquest s’ajorne i es puga continuar amb les activitats que habitualment es desenvolupen en aquest centre social.

Cals Flares: un espacio cultural colectivo y abierto
Actualment estan elaborant productes mitjançant la serigrafia

NOMBROSES ACTIVITATS
L’autogestió és un dels pilars de Cals Flares i també la seua manera de funcionar. A través d’ella han anat sorgint nombroses iniciatives, que en aquests últims mesos s’han vist notablement afectades per la Covid-19.

A escala general, s’han dut a terme tallers de soldadura, de ceràmica, de serigrafia, de pintura, de ioga, també s’han organitzat actuacions de música en directe, una scape room, passes de documentals o xarrades, entre altres activitats. Algunes d’elles realitzades recentment, adoptant totes les mesures necessàries i amb un aforament limitat. Per exemple, respecte al taller de soldadura, detallen que “hi ha hagut persones que han trobat treball gràcies a la formació rebuda” en ell.

Els membres de l’assemblea en defensa d’aquest espai expliquen que Cals Flares “està d’acord amb el veïnat. És un espai del barri que està integrat, que els veïns volen i accepten. És un dinamitzador. Els veïns estan contents amb ell i sempre hi ha comunicació amb ells, per exemple, per l’hora de finalització de les activitats”.  D’altra banda, Cals Flares està obert a qualsevol persona i a les idees que aquesta puga aportar, que precisament és a través de les que sorgeixen les activitats, que són realitzades gràcies a la implicació dels usuaris.

Així mateix, de continuar avant amb centre social, la intenció és donar més difusió a les activitats i a la lluita que els usuaris defensen, mitjançant les diferents xarxes socials.

SUPORT SOCIAL I COL·LECTIU
A més de per la gran resposta obtinguda per a frenar el desallotjament, des de l’assemblea es mostren gratament sorpresos per “el debat que s’ha creat entorn de l’okupació i a l’especulació. És una manera de fomentar el pensament crític”. I és que, els tres membres defensen que es tracta d’una okupació d’un espai que estava buit i que es va fer per a “donar-li una finalitat i uns valors”. Afigen que okupar un espai on viu gent “és una altra acció” diferent a l’okupació, i que en aquest cas, si no s’haguera reconvertit en un centre social probablement seria un “espai que estaria abandonat i en situació de ruïna”, alguna cosa que s’ha evitat perquè s’han realitzat algunes reformes en ell.

També indiquen que veuen difícil que Cals Flares es puga vendre per la seua ubicació en el vessant del riu i perquè a més, en el seu moment es va plantejar construir “un complex de luxe” que no va ser possible perquè “les màquines no poden passar per un arc que hi ha, que pel que sembla va ser una de les entrades medievals d’Alcoi”.

Advertisements

Send this to a friend