“Cal buscar una solució a la participació en les Entrades”
El president de l'ASJ, Juan José Olcina, valora positivament les festes encara que al·ludeix a algun aspecte a millorar
“És una assignatura pendent. Cal buscar una solució a la participació en les Entrades, i ha de ser consensuada entre tots”. Malgrat que el president de l’Associació de Sant Jordi (ASJ), Juan José Olcina, realitza una inicial valoració positiva –mancant reunir-se l’entitat per a posar en comú els diferents punts de vista i possibles informacions del desenvolupament de la Festa–, continua insistint en el tema de la participació, especialment en el cas de les Entrades, encara que també al·ludeix a altres assumptes que haurien de millorar-se.
“La valoració és bona. Les festes s’han desenvolupat dins del que es preveu, encara que va haver-hi alguns talls o retards en algunes filaes. En l’Entrada mora va haver-hi més retards que en la cristiana”, comenta Olcina. Sobre això, fa referència al ritme de les marxes d’un bàndol i de l’altre: “la cristiana permet córrer més, en la mora, en el moment en el qual es produeix un tall és molt difícil de recuperar”.
En aquesta línia torna a fer referència al públic: “continu pensant que s’ha de veure la manera de regular la participació. Per a les persones que estan assegudes veient les entrades resulten extenses”.
En aquest 2024 es van prendre algunes determinacions, com limitar a 30 el màxim de persones en un ballet o restringir als càrrecs les ostentacions, segons indica el president de l’entitat festera. No obstant això, cal tindre en compte que precisament els càrrecs festers i els ballets és d’allò més atractiu per als ‘mirons’ –el públic– i es refereix a les filaes que no tenen càrrec i en les quals desfilen “roponaes que, algunes, no tenen cap sentit”.
Així mateix, qüestiona l’afirmació de “no poder prohibir eixir en l’Entrada als festers”, assenyala que “per a això hi ha opinions. Igual que un any no et toca esquadra, perquè potser es podria plantejar una ‘roda’ per a participar en l’entrada”.
En la part contrària de l’excés de participació està la Processó General: “és un acte en el qual honres al patró i s’ha de complir un mínim, i algunes filaes, poques, no han complit”.
Respecte als retards, Olcina al·ludeix a les Entradaetes i es mostra crític un any més amb “les filaes o esquadres que no han respectat als que van darrere, que paguen el mateix que tu. És una falta de respecte i de companyonia”.
Quant a altres actes, comenta que “en la vesprada de l’Alardo sol haver-hi menys participants perquè si al matí es dispara molt, la pólvora s’acaba abans d’hora”.
Al marge d’això, el màxim representant de l’Associació assegura que, en general, “estem molt satisfets amb l’actuació d’alguna filà”.
Juan José Olcina parla també de les mesures adoptades que s’han mantingut enguany, com les cambres de control, la limitació d’accés al Partidor o els autobusos llançadora per als festers: “no hi havia aglomeració en el Partidor, s’ha aconseguit que estiga buidat a l’hora d’arrancar i la valoració és molt positiva”.
Per a aquest 2024, després de l’incident de l’any passat, totes les carrosses han arribat “certificades per part d’un enginyer com que estaven en condicions i podien suportar el pes”.
En el cas d’incidents, l’únic del qual fins ara ha tingut constància el president de l’ASJ és “un accident que va tindre el cap batedor de l’esquadra de negres dels Mudèjars mentre que estava calfant al cavall” abans d’arrancar. Malgrat això, va eixir en l’Entrada.
D’altra banda, al castell de focs artificials de l’Aparició van caure nombrosos “brases o cendres, les restes del castell” en algunes zones pròximes, i comenta que és un assumpte que “he de traslladar-lo a l’Ajuntament” per a tractar d’esbrinar què va passar.
Aquestes festes han sigut les últimes de Juan José Olcina com a president: “ho he pensat més abans de les festes. A més enguany ha sigut especial”, ja que ha participat en una esquadra centenària, i assenyala que, una vegada finalitzades “és quan toca pensar que s’ha acabat i fer costat a la persona que isca triada” per a rellevar-li.