CAEHA: quatre dècades fomentant el patrimoni històric

Compta amb aproximadament 130 socis, entre els quals inclou especialistes en diferents disciplines com la història, l'arqueologia, la geografia, la música o la filologia

CAEHA: quatre dècades fomentant el patrimoni històric
Membres del CAEHA, en Vila Vicenta. ARXIU

En 1982 un grup de set joves apassionats per la història van decidir reunir-se per a difondre el patrimoni històric i cultural de la ciutat d’Alcoi. Així va nàixer el Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, CAEHA, que actualment compta amb aproximadament 130 socis, entre els quals inclou especialistes en diferents disciplines com la història, l’arqueologia, la geografia, la música o la filologia, però també gent que no necessàriament compta amb estudis superiors i que es mostra interessada per aqueix patrimoni.

Elisa Beneyto, actual presidenta del centre, assenyala en aquest sentit un recent augment de la participació en les activitats que organitza el CAEHA. “Es nota interés en la gent i estem intentant també que cada vegada participen més joves, som un centre obert a totes les persones que els agrade la història, tinguen l’edat que tinguen”.
Quatre dècades després de la seua fundació, celebrant el 40 aniversari l’any passat, l’entitat manté els seus objectius inicials però també afig altres nous com la col·laboració en altres festes en matèria d’assessorament, entre les quals destaca la Fira Modernista. “Ajudem a la gent i als col·lectius que participen en la Fira per a dotar d’un sentit i context històric tot el que ells facen, siguen danses, recreacions, que les coses no es facen així com així”.

Elisa Beneyto, presidenta actual del CAEHA, i Lluís Vidal, historiador i membre de l’entitat

Més enllà de les activitats que puguen anar sorgint al llarg de l’any, Beneyto destaca que l’eix central a partir del qual es vertebra l’activitat del CAEHA són les “10 excursions al voltant d’Alcoi” que es duen a terme anualment, des de febrer fins a novembre. “La pròxima és una visita el diumenge 6 d’agost a les excavacions arqueològiques del Salt, que la duran a terme Cristo Hernández i Carolina Mallol de la Universitat La Llacuna de Tenerife”.
La següent parada serà al setembre. En aquesta ocasió serà una visita guiada a les pintures rupestres de La Sarga a final de mes, a càrrec de Palmira Torregrosa, Ignasi Grau i Josep M. Segura. La penúltima de les activitats emmarcades en aquest cicle de 10 excursions serà el 29 d’octubre, una visita pels “Escenaris de l’ensenyament a Alcoi”, conduïda per Jordi Ortiz, Sergio Pastor i Inés Vicens; i l’última de les “excursions” serà el 26 de novembre al carrer Sant Joan, a càrrec de María de los Lanos Iborra i Ricard Pla.

El mes gran del CAEHA
Per l’elevat volum d’activitats concentrades en un mes, la presidenta del CAEHA assenyala setembre com el més fort de tot l’any. Així, el dimarts 12 de setembre arranquen les quatre conferències del mes: “L’Alcoi perdut i les postals d’Andrés *Fabert”, “L’oci a l’Alcoi modernista”, “La dona treballadora a principis del segle XX” i “La publicitat i la seua influència en les dones durant l’etapa modernista”.
Beneyto comenta que també hi haurà recreacions, exposicions, i tres visites guiades, els dies 20, 21 i 24, entre les quals s’inclou la tradicional ruta temàtica al Cementeri d’Alcoi.

Advertisements

Send this to a friend