Barxell celebra durant el cap de setmana les seues singulars festes

Demà la carrera del pollastre, amb premis per als tres primers

Barxell celebra durant el cap de setmana les seues singulars festes
Danses populars a la partida de Barxell. ARXIU

La partida rural de Barxell té ja tot preparat per a celebrar aquest cap de setmana les seues festes, dedicades a Sant Josep i Sant Isidre, patró dels llauradors, perquè com ens apunta el seu president, Juan Carlos Pérez, “commemorem el que abans era el final de la collita”.
El dirigent ens apunta que aquestes festes cívic-religioses –amb més de mig segle de vida– van començar amb una missa ahir mateix, en sufragi dels difunts, “recordant a aquells que ja no estan amb nosaltres”.
Seguidament es es va celebrar una processó de fanalets, fent una volta per tota la partida en la qual “es va premiar a tots els xiquets amb un fanal”. En acabar, la Nit de l’Olla, tan típica de la zona, amb la novetat de una revetlla a preus populars.
“Les festes es duen a terme a principis de setembre perquè durant l’any a penes viu gent en la partida, mentre a l’estiu ens reunim al voltant de 150-200 persones”, expressa Pérez, orgullós. “És una manera d’acomiadar-nos fins a l’any que ve”.

Indumentària tradicional
Els veïns de Barxell viuen les seues festes amb intensitat i els vestits típics de maseros i maseras “que s’emportaven en èpoques passades”. La indumentària cobra especial protagonisme en les danses del diumenge a la vesprada.
Durant la jornada de hui dissabte es produirà la rifa del borrego, “que manté el nom, encara que ara per llei no es pot sortejar un animal i es dona el valor en diners”, exposa el president. Antigament, rememora, hi havia un pastor que tenia ovelles, se li comprava una i després se sortejava.
Les cucanyes, per part seua, serà un joc per als més xicotets de la partida, com mossegar una poma o passar-se un ou d’una cullera a una altra. “Es tracta de jocs populars que van evolucionant, amb la introducció aquest any de la cerca del tresor”, manifesta.
El dissabte finalitzarà amb un sopar també popular i un concurs de truita de creïlla, per a assaborir qui la fa millor.

Demà diumenge
L’últim dia de festes, després de la missa, als jardins del castell de Barxell es farà una xicoteta demostració de balls típics (jotes i danses, principalment). A continuació, l’anomenada carrera del pollastre, amb premis per als tres primers classificats. “Abans l’obsequi era un pollastre”, matisa Pérez.
La processó serà l’últim acte, amb les imatges de tots dos patrons. Es cantarà llavors l’himne, compost precisament per José Almería Gisbert, “veí de la partida i músic de tota la vida de la Unió Musical d’Alcoi”.

Advertisements

Send this to a friend