Banyeres: escenari de tradició, música i emocions
La població es vist de gala un any més per a donar la benvinguda a les seues esperades festes de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi

Banyeres de Mariola donarà la benvinguda demà dilluns a un dels moments més esperats de l’any: les festes de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi. Dimarts, 22 d’abril, el municipi es transformarà en un escenari de tradició, música i emoció amb l’inici de les festes, en una jornada que estarà marcada per alguns dels actes de major simbolisme i participació.
La jornada arrancarà al matí amb l’emotiva Ofrena floral a Sant Jordi. A partir de les 10.30 hores, els carrers s’ompliran de color gràcies als centenars de festers que, acompanyats per les bandes oficials de cada filà, així com per la Societat Musical Banyeres de Mariola i l’Agrupació Musical la Nova, portaran els seus rams fins a l’altar del Patró. El lliurament es realitzarà a l’interior de l’església, on els membres de la Confraria de Sant Jordi rebran les flors i les disposaran en els panells ornamentals que decoraran la Imatge durant els dies de festa.
Ja a la vesprada, el protagonisme es traslladarà a la gran desfilada de l’Entrada, una de les cites més multitudinàries i espectaculars de tot el programa festiu. Més de quatre mil cinc-centes persones entre festers i músics desfilaran des de la Torre de la Font Bona fins a la plaça Major. La comitiva arrancarà a les 17 hores amb la participació del bàndol cristià, encapçalat per la filà Cristians, seguida d’Estudiants, Maseros, Contrabandistes i Jordians. Després d’ells, el bàndol moro prendrà el relleu, amb la filà de Moros Vells obrint passe a Moros Nous, Marrocs, Pirates i Califes.
L’Entrada culminarà amb la rendició d’armes davant la imatge de Sant Jordi, situada en la façana de l’església, en un gest carregat de simbolisme que reafirma la devoció del poble cap al seu Patró.
Capitanies voluntàries
Les festes de Moros i Cristians de Banyeres de Mariola comptaran enguany amb capitanies voluntàries en tres de les filaes del bàndol moro –Moros Vells, Moros Nous i Pirates—. La família Belda Salas ho farà en la filà Moros Vells, i dues esquadres, masculina i femenina, ho faran respectivament en el cas dels Moros Nous i en els Pirates. Les tres lluiran amb orgull capitanies assumides de manera voluntària i els seus components, que van decidir viure intensament la festa assumint aquest destacat paper, desfilaran al costat de les seues respectives ostentacions, aportant espectacularitat, creativitat i emoció a la celebració.
Per part seua, la resta de filaes també serà present amb els seus càrrecs tradicionals de capità i banderera, designats entre els seus membres, garantint la representativitat i l’esplendor en els diferents actes programats.
D’altra banda, l’edició de 2025 arribarà carregada també de records sobre moments clau en l’evolució d’aquesta celebració. I és que enguany es compleixen alguns aniversaris i efemèrides. Entre ells, destaca el 50 aniversari de la creació de l’escut de la Comissió de Festes de Sant Jordi, un símbol identificatiu que va dissenyar Vicente Ferrero Molina.
També es compleixen cinc dècades des de la benedicció de l’altar del cementeri, espai on cada quart dia de festes se celebra una missa en memòria dels festers difunts, en un dels actes més emotius del calendari festiu.
A aquests aniversaris se suma la commemoració de l’acord que, fa mig segle, va impulsar la redacció del reglament de la Comissió de Festes de Sant Jordi, una eina fonamental per a donar forma i cohesió al model organitzatiu de la festa. De la mateixa manera, es recorda la instauració, també en 1975, del concurs infantil de caps i esquadres.
A més, se celebren 25 anys des que es van aprovar oficialment les esquadres mixtes, un pas significatiu en l’evolució i obertura de la festa, que va permetre la participació conjunta d’homes i dones en una de les formacions més característiques de la desfilada.