Augmenten un 68% les demandes de divorci en el primer trimestre

Els jutjats d'Alcoi van registrar l'any passat un total de 183 demandes de dissolució matrimonial, una xifra lleugerament inferior a la de l'any anterior

Augmenten un 68% les demandes
Interior dels Jutjats d’Alcoi, situats en la Verge Maria. ARXIU

La valenciana és la segona comunitat autònoma espanyola amb un major nombre de demandes de dissolució matrimonial per cada 100.000 habitants, només per darrere de Canàries, segons dades fetes públiques aquesta setmana pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), corresponents al primer trimestre d’enguany.

Sobre la base d’ells, a Alcoi –i quan parlem d’Alcoi ho fem sobre el conjunt del partit judicial, que comprén aquesta ciutat i altres trenta poblacions del seu entorn comarcal– en el que va de 2022 ha crescut quasi un 68% la xifra de petició de dissolució en relació a la registrada a la fi de l’any passat, passant de 31 demandes al tancament de 2021 a les 52 actuals, incloent-hi divorcis i separacions.

La fórmula més comuna és el divorci, tal com es pot apreciar en la taula adjunta. Fins a 2005, el nombre de separacions va superar al de divorcis en cada exercici. Però l’aprovació del que es coneix popularment com la llei del divorci exprés, va invertir per complet la situació i, en simplificar-se els tràmits del procés de divorci, des de 2006 les separacions es van convertir en una opció residual.

3 de cada 4 consensuats
D’aquesta manera, l’any passat es van comptabilitzar a Alcoi un total de 168 divorcis i 15 separacions, cosa que significa de mitjana una demanda cada dos dies. Segons les dades detallades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) als quals ha tingut accés aquest periòdic, tres de cada quatre processos de divorci o separació són consensuats entre els cònjuges, una xifra que ve augmentant amb el pas dels anys.

D’altra banda, prenent en consideració l’últim informe disponible, corresponent al primer trimestre de 2022, les demandes de dissolució matrimonial han descendit més d’un 18% respecte al mateix període de l’any anterior: 52 enguany enfront de 64 entre gener-març de 2021. Aquesta situació segueix la mateixa tònica a nivell autonòmic, segons informa el TSJCV.

I és que l’any passat es va produir un fort repunt de ruptures en els primers tres mesos, es pressuposa que a conseqüència de la pandèmia. Aquesta xifra de demandes, de fet, no es registrava des de 2015 –últim any disponible en les estadístiques del CGPJ–, quan es van tramitar un total de 73 en el mateix període, és a dir, quasi un 29% més que en l’actualitat.

Es compleixen 40 anys de la llei
En 2021 es van complir 40 anys de la llei del divorci a Espanya. Amb aquest motiu, el Consell General del Poder Judicial va elaborar un informe detallat per partits judicials amb l’evolució dels procediments de dissolució matrimonial, que inclouen separacions, divorcis i nul·litats.

Un aspecte a destacar és que entre 1981 i 1995, separacions i divorcis eren en la seua majoria processos contenciosos. En canvi, a partir de 1995 per a les separacions i des de 2005, per als divorcis, les dissolucions matrimonials de mutu acord van tendir a ser predominants.

A partir de 2007, s’aprecia una important caiguda dels divorcis, possiblement a conseqüència de la crisi econòmica. Mentrestant, en 2010 les dades s’estabilitzen i, entre 2015 i 2019, s’aprecia un nou descens, encara que més suau.

L’augment en el nombre de processos de dissolució en 2020 (de 176 en 2019 a 200 al tancament de l’any anterior) pot atribuir-se als efectes causats per la crisi sanitària de la Covid, ja que a partir de 2021 que aquestes conseqüències comencen a remetre, s’observa una nova caiguda, encara que caldrà veure si es consolida aquesta tendència a la fi d’any.

Advertisements

Send this to a friend