Augment considerable en la separació de residus orgànics
Es dupliquen les xifres de recollida orgànica respecte a l'any passat
Els 37 municipis que conformen el Consorci Terra van comptabilitzar més de 350.000 kg de residus orgànics recollits durant el primer semestre de 2021, una xifra molt similar a tota la fracció orgànica recollida durant el passat exercici. En tot 2020 es van reciclar 446.000 kg d’aquests residus, per la qual cosa en els primers sis mesos d’enguany s’ha quasi duplicat el total de la passada anualitat.
Des del consorci afirmen que la xifra podria ser fins i tot major, ja que no s’estan comptabilitzant en aquest còmput altres bioresidus com les restes de jardineria o poda, que es reciclen d’igual forma però que s’inclouen en una altra partida. Afigen que aquest increment posa de manifest “el bon acolliment” del denominat cinqué contenidor o contenidor marró, i fa preveure que de manera gradual les xifres de recollida de les restes orgàniques, que són els que s’obtenen de les activitats domèstiques i culinàries, com a restes d’aliments, corfes, o pòsits del café, “vagen en augment”.
Actualment sis municipis de l’àrea d’actuació del consorci ja han implantat la recollida selectiva de la matèria orgànica: Mutxamel, Sant Vicente del Raspeig, Alcoi, Muro, Sant Joan d’Alacant i Xixona. L’Ajuntament xixonenc, a pesar que l’ha incorporat recentment, ha repartit ja 500 poals d’orgànica entre la seua població en solo uns mesos, la qual cosa demostra el compromís de la ciutadania amb el medi ambient.
Per part seua, els consistoris d’Ibi i Busot tenen prevista la seua implantació en breu, una vegada finalitzen les vacances estivals. La majoria de municipis ha optat per implantar el servei de manera gradual, bé en una primera fase amb grans generadors (establiments hostalers, menjadors escolars, residències…) i, sobretot, a través d’un sistema de subscripció voluntària en la qual se’ls facilita l’obertura del contenidor marró amb una clau.
Avantatges del reciclatge
Mitjançant el reciclatge d’aquests bioresidus s’obté el compost, un fertilitzant natural molt usat en l’agricultura. Hui dia, aquest procés de compostatge es realitza en la mateixa planta de tractament de residus en una línia independent de la resta, on s’emmagatzema. També recentment, el gestor ha realitzat els tràmits necessaris per a la inscripció d’aquest abonament orgànic generat en el Registre de Fertilitzants.
A més de l’obtenció del compost, un altre avantatge de la implantació de la recollida selectiva de l’orgànica és que pot suposar un estalvi important per als ajuntaments. Això significa que cada tona de residus orgànics costa als municipis la meitat que la tona de residus de la fracció resta.