“Aquest premi ens posiciona com a referència en innovació juvenil”

Entrevista a Roque Pastor, guanyador del guardó a la millor empresa emprenedora

"Aquest premi ens posiciona com a referència en innovació juvenil"
Roque Pastor, CEO i cofundador de Genomix Coders (GXC), en una imatge presa a Alcoi.

Tot esforç té la seua recompensa. Després d’anys de formació, investigació i dedicació, l’alcoià Roque Pastor Ibáñez ha sigut reconegut amb el premi a una de les millors empreses emprenedores de 2024, un guardó que destaca la seua labor com CEO i cofundador de Genomix Coders (GXC), la companyia premiada. Este reconeixement forma part del Certamen Nacional de Joves Emprenedors 2024, convocat per l’Institut de la Joventut (Injuve), l’objectiu de la qual és fer costat a joves menors de 35 anys que lideren projectes innovadors en empreses amb una antiguitat d’entre un i tres anys. D’entre les nombroses candidatures presentades, només deu empreses han sigut seleccionades per a rebre una ajuda econòmica de 20.000 euros, destinada a impulsar el seu creixement i consolidació. Entre les seleccionades, destaca el projecte de Pastor, la trajectòria del qual no sols ha sigut marcada per la innovació, sinó també per l’esforç i compromís necessaris per a consolidar un laboratori propi a través d’inversió privada, un fet clau que va permetre la creació d’Ambiota en 2023.

Roque, biotecnòleg per la Universitat de València des de 2015, no ha parat de sumar assoliments en la seua carrera. Des de la culminació del seu doctorat en Biomedicina en 2021, amb una destacada tesi sobre la microbiota intestinal en el context del VIH, fins a la fundació de dos empreses innovadores: GXC i AMBIOTA, el seu projecte més recent centrat en la comercialització de productes biotecnològics que aborden problemes de salut complexos de forma personalitzada i accessible. L’èxit de l’alcoià està estretament lligat al seu soci i col·laborador, el doctor Marc Subirana Granés, soci fundador de GXC i director de l’àrea de bioinformàtica. Subirana, amb una sòlida formació en biotecnologia i una sólida trajectòria investigadora, ha sigut clau en el desenrotllament de ferramentes avançades basades en intel·ligència artificial que permeten anàlisis predictives de la microbiota. Junts han portat la biotecnologia local a noves altures, posicionant el seu projecte no sols en el panorama nacional, sinó també en l’escenari internacional, on competixen amb les grans empreses del sector biotecnològic.

– Què significa este premi per a vosaltres?
– El premi és un reconeixement a l’esforç dels últims tres anys, un període marcat per moments d’incertesa i dubtes. Teníem una idea clara, però poc finançament per a dur-la a terme. Este premi ens dona un impuls d’ànim i ens motiva a continuar millorant. Més enllà de l’econòmic, ja que el premi inclou 20.000 euros per a invertir, la qual cosa més valorem és la visibilitat que ens atorga en l’àmbit nacional. A tractar-se d’un reconeixement del Ministeri de Joventut i Infància a través d’INJUVE, ens posiciona com una referència en l’àmbit de la innovació juvenil.

– Com ajuda este premi a la projecció de l’empresa?
– Ens obri moltes portes. D’una banda, reforça la nostra credibilitat enfront de potencials inversors i col·laboradors, i per un altre, ens situa en el mapa de la biotecnologia espanyola. També ens permet destinar recursos a continuar innovant en el nostre laboratori, que és clau per a complir amb la nostra missió d’acostar la microbiota al dia a dia de les persones.

– Quin és el producte principal de l’empresa i en què consistix?
– ‘Ambiota’, el nostre projecte comercial, embene el Test Metagenómic de Microbiota Intestinal, desenrotllat per Genomix Coders (GXC). Este test és revolucionari perquè analitza el contingut complet de microorganismes presents en l’intestí humà. A diferència d’altres empreses, que solen estudiar microorganismes individuals o només a nivell de gènere, la nostra anàlisi arriba al nivell d’espècie, incloent-hi bacteris, fongs, arqueges, paràsits, virus i patògens. Usem una tecnologia nova que augmenta el rendiment i la fiabilitat dels resultats, elimina els falsos positius i falsos negatius presents en la resta de proves i, a més, disminuïx el preu final del producte, democratitzant l’ús dels tests metagenòmics de la microbiota en facilitar l’accés a ells a un sector més gran de la població.

– Quin és l’objectiu principal de GXC?
– La nostra missió és fer que la microbiota siga compresa com una ferramenta indispensable en el sector de la salut. Per a això, utilitzem anàlisis genètiques basades en intel·ligència artificial, la qual cosa ens permet transformar el coneixement científic en biologia molecular en solucions pràctiques. En el laboratori traslladem al món empresarial el coneixement en biologia molecular –obtingut gràcies als laboratoris d’investigació genètica més avançats– amb la finalitat d’aportar solucions úniques als pacients sobre la base de la medicina personalitzada i de precisió.

Pot llegir l’entrevista completa en El Nostre del divendres 20 de desembre.

Advertisements

Send this to a friend