Antoni Belda guanya un Premi Altea d’investigació
'De la mar a la terra' és una recopilació etnològica treballada a la Marina Baixa
El biòleg alcoià Antoni Belda Antolí, professor del departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant, ha sigut guardonat amb el Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, en la quarta edició dels Premis Altea de Literatura i Investigació, per la seua obra ‘De la mar a la terra’. Davant la impossibilitat de celebrar l’habitual gala en el Palau Altea Centre d’Arts a causa de l’actual situació sanitària, el veredicte del jurat amb els autors guanyadors d’aquesta nova edició es va donar a conéixer en una conferència de premsa a la Casa de Cultura d’Altea.
L’acte va comptar amb la participació de Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la UA; Aurora Serrat, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altea; José Miguel Cortés, president de la Fundació Caixaltea; i Jaume Llinares, alcalde. Segons expliquen els organitzadors, en aquesta quarta edició s’ha produït un rècord de participació, amb un total de 120 originals presentats.
Els Premis Altea de Literatura i Investigació, que convoca anualment l’Ajuntament d’Altea, compten amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Alacantí Juan Gil Albert, Caixaltea, i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana.
Un apassionat de tot el que li envolta
Llicenciat en l’especialitat de Biologia Ambiental per la UA en 2003, Antoni Belda va realitzar la seua tesi doctoral sobre conservació i restauració d’ecosistemes i de la diversitat biològica, i ha sigut becari d’investigació en el departament d’Ecologia. Actualment desenvolupa activitats docents i investigadores en la universitat, alhora que ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals sobre micologia, ecologia i biodiversitat. Així mateix, és conferenciant habitual de cursos i ponències sobre fauna, usos tradicionals, micologia i botànica del territori valencià.
Les seues investigacions es veuen plasmades en nombrosos articles científics i divulgatius i també en llibres com ‘Plantes medicinals de la serra de Mariola’, ‘Naturalesa i salut’, ‘Bolets del País Valencià’ i ‘Plantes valencianes: descripció i usos tradicionals’. En definitiva, és un apassionat de tot el que li envolta i té a veure amb l’entorn natural, el seu aprofitament i, sobretot, la seua conservació.
Un llegat per a futures generacions
‘De la mar a la terra’ és un treball de recerca etnològica que naix com un repte personal de l’autor per a recopilar la informació que, sobre fongs, fauna i flora, es troba en la memòria, els costums i els sabers dels habitants d’Altea i la Marina Baixa. Es tracta d’un coneixement basat en les seues vivències, sobretot durant el temps en el qual va residir a Altea, on es va aproximar a la seua gent i la seua cultura.
Amb la inestimable i altruista col·laboració per part d’amics i coneguts,‘De la mar a la terra’ constitueix un patrimoni etnològic d’una importància incalculable, que involucra un coneixement i un ús de la llengua pròpia, que naix de la relació entre la vida d’aquests habitants i el seu entorn: un espai geogràfic que va des de la mar a la terra (per això el títol) i que abasta nombrosos camps. La intenció de l’autor va ser recollir aquest coneixement perquè no quede en l’oblit, i perquè les noves generacions puguen rebre també aquest llegat i gaudir-lo.