Alfredo Rizo: “L’Hospital i la Sanitat poden morir-se per falta de personal”
El portaveu dels metges en defensa del Departament aporta dades concretes sobre la situació del Verge dels Lliris
Fa uns mesos que la situació del servei d’Urgències de l’hospital Verge dels Lliris va tornar a ser el detonant de l’estat d’aquest centre hospitalari a causa de la falta de plantilla. El plantejament estipulat per a reforçar el citat servei durant el període estiuenc, per a cobrir les vacances estivals, va suposar la casella d’eixida perquè els metges de l’Hospital d’Alcoi alçaren la veu fent una sèrie de reivindicacions, que hui dia, encara continuen, i s’espera que abans que finalitze aquest mes de setembre hi haja una nova concentració a les portes del Verge dels Lliris, i fins i tot una manifestació en la plaça d’Espanya a l’octubre. En això confia el portaveu de la plataforma de metges en defensa de la Sanitat Pública del Departament d’Alcoi, Alfredo Rizo.
Durant aquests mesos, la ciutadania s’ha sumat a les protestes dels metges, i la Coordinadora de Pensionistes Alcoià-Comtat ha mostrat recentment el seu suport a aquesta causa. Rizo avança a més que “estem en vies de negociació amb associacions de veïns i associacions de malalts”, per a comptar amb més suports, ja que “hi ha molta gent preocupada” per aquesta situació, la qual es porta denunciant un temps i a la qual s’ha arribat després de nombrosos anys de no actualitzar les plantilles, segons afirma Rizo. “Hi ha moltes plantilles de l’Hospital que no estan actualitzades des de fa més de 20 o 30 anys. Tenim els mateixos facultatius, mentre que l’activitat ha pujat un 30-40%. Caldria actualitzar en funció de l’activitat, no en funció de la població, i això no ha passat”.
Malgrat que el portaveu afirma que “ara mateix tenim molts problemes”, aclareix que hi ha “dos serveis clau” en els quals s’ha d’intervindre: “urgències i anestèsia”. Rizo explica que en el cas que tots dos es milloraren, això “no vol dir que l’Hospital funcione bé, no, haurem de fer que funcione, però sense això, l’Hospital es mor”.
Quant a dades concretes, el portaveu de la plataforma assegura que “l’ideal seria tindre 18 anestesistes, i tenim 11 amb reducció de jornada”. El mateix ocorre en Urgències, hi ha 11 facultatius, quan “fan falta 18”.
Respecte a Urgències, Rizo recorda que “a l’abril, la cap de servei ja va avisar que anava a tornar a passar el ‘problemón’. No sols va passar, si no que gerència ni tan sols va contestar a aqueixa nota. Automàticament, després de demanar les planificacions de totes les vacances de tot l’any amb molta antelació, vam haver de canviar-les perquè el 15 de juny ens diuen que hem de baixar tots els dies a Urgències, igual que en la pandèmia”, continua al·legant que “si ho hem de fer ho fem, però és que aqueixa no és la solució. No s’està fent previsió”. Afig que “la nova planificació d’estiu no ha acabat d’acontentar a ningú. El problema no és solucionar de manera puntual. Tindrem una sisena ona com la de primavera? Esperem que no, però si la tenim, serem ací. El que estem fent amb aquestes reivindicacions és un exercici d’implicació i compromís. Eres mèdic quan atens el que has d’atendre i estar ‘de gom a gom’ en la pandèmia, però també quan assenyales el que està malament”.
El dèficit crònic d’anestesistes de l’Hospital d’Alcoi està derivant en què “el 50% dels quiròfans estan tancats. La llista d’espera en activitat quirúrgica és d’un any”. Rizo detalla que “en alguns casos, com en dermatologia de tumors malignes hi ha 7 mesos de llista d’espera”, o per exemple, “serveis com a oftalmologia només opera una vegada a la setmana o cada 15 dies”. “Tots els tumors d’otorrino i de ginecologia s’han d’enviar fora”, incideix el portaveu. Rizo anticipa que “a més de la mala assistència” que això suposa, “els residents que s’estan formant han posat una reclamació a la comissió nacional de docència dient que si ací no operen, no s’estan formant. Què passarà? Que ens retiraran la docència”.
Pot llegir l’entrevista completa en l’edició de El Nostre del dissabte 18 de setembre.