Alfredo Rizo comença a formar el seu equip com a gerent de l’àrea de Salut

Entrevista a l'oncòleg després del seu recent nomenament oficial en el càrrec per part de Sanitat

Alfredo Rizo empieza a formar su equipo como gerente del área de Salud
Alfredo Rizo, a las puertas del Hospital de Alcoy, la pasada semana. | XAVI TEROL

El departament de Salut d’Alcoi compta amb un nou gerent oficialment, després del nomenament la setmana passada per part de la conselleria de Sanitat de l’oncòleg Alfredo Rizo en el citat càrrec.

Sobre Rizo, assenyalar que compta amb 33 anys d’experiència en la medicina, es va formar a l’Hospital Universitario Virgen del Rocío de Sevilla. Posteriorment, va iniciar la seua trajectòria com a especialista a l’Hospital d’Alcoi i l’Hospital Sant Joan d’Alacant, on ha treballat com a cap d’Oncologia, així com a l’Hospital de la Marina Baixa. Actualment, és president del Comité de Bioètica Assistencial del departament de salut d’Alcoi.

Algunes setmanes després que es coneguera la notícia, Rizo ja substitueix a Enrique Barbeito com a gerent –a qui li dona les “gràcies pel treball realitzat, li desitge el millor i ha tingut la mala sort de viure una època complicada amb la pandèmia”– i els primers passos que està donant són dirigits a conformar l’equip que li acompanyarà. “Hem d’acabar de consolidar l’equip, és una cosa fonamental”, assenyala en una entrevista concedida a El Nostre. Falta concretar alguns aspectes de l’equip d’Atenció Primària, que haurà de ser “confirmat per Eva Suárez”, directora d’Atenció Primària en la Comunitat Valenciana.

MEMBRES DEL NOU EQUIP
De moment, Rizo avança alguns noms del seu equip, i és que, assenyala que “ja he nomenat provisionalment la ginecòloga Beatriz Vañó directora mèdica i també a Santiago Aniceto com a director de gestió econòmica”.

A aquests noms cal sumar-li el d’Adela Salieto, com a directora d’infermeria.

El nou gerent de l’àrea de Salut apunta que “un dels plantejaments que li vaig fer al conseller de Sanitat quan em vaig reunir amb ell va ser que no volia un equip ideològic, si no unisc professional, exactament amb la mateixa perspectiva de la Plataforma”, optant per “gent professional, jove, implicada i compromesa amb el seu treball i el seu departament de Salut, com una representació inequívoca del que vam fer en la Plataforma de Metges”.

PORTAVEU DE LES PROTESTES
En aquest sentit, recordar que Alfredo Rizo va ser el portaveu de la Plataforma de Metges que va realitzar nombroses protestes i reivindicacions en 2021 a causa de la situació de l’hospital Verge dels Lliris, destacant la falta de personal com a principal causa d’aquestes mobilitzacions.

Precisament, nombroses veus han fet al·lusió al fet que aquest nomenament siga una espècie de ‘recompensa’ a haver liderat les protestes contra l’anterior gestió de l’Hospital d’Alcoi: “entenc aqueix dubte. La meua primera posició va ser dir que no al càrrec, no obstant això aquesta posició va canviar quan la major part dels meus companys de la plataforma em deien ‘no diràs que no?’. No podem estar protestant, i quan ens donen l’oportunitat de fer alguna cosa, dir que no”.

Això va suposar un punt d’inflexió per a Rizo a l’hora de prendre una decisió, qui assegura que “el més important és la coherència i tinc una obstinació absoluta i compromís amb la sanitat pública”.

Així, afirma que “no el viu com una recompensa”.

REUNIÓ AMB EL CONSELLER
Sobre l’oferiment del càrrec, Rizo relata que “directament em van dir un dia de conselleria i em van dir que el conseller volia parlar amb mi”. En aqueixa reunió l’actual gerent del departament de Salut d’Alcoi va estar amb el secretari de Sanitat, Francisco Ponce i el conseller, Marciano Gómez: “vam tindre sintonia en moltíssimes coses, com el punt de vista de quins són els problemes i l’obligació absoluta d’abordar l’Atenció Primària i la medicina rural. Jo vaig plantejar algunes idees i ells van mostrar una voluntat absoluta. Així com vaig parlar dels retards diagnòstics en el departament, amb més de huit mesos d’espera per a una colonoscòpia després de detectar sang en femta o dos anys de llista en dermatologia, o que els centres de salut hagen estat molt deixats en els últims anys”, ja que, respecte a l’hospital Verge dels Lliris, remarca que “han millorat moltes coses, però continua havent-hi moltes altres per millorar, com que en anestèsia estem en precari, es van dos anestesistes en breu, o que tenim la sala d’endoscòpies tancada. També s’ha anunciat la unitat d’arrítmies però no està dotada econòmicament, i això és una cosa que lluitarem. La Plataforma va estar molt implicada en aquest projecte”.

Sobre les millores que afirma que hi ha hagut, indica que “hem d’agrair-li a Quico Fenollar –director mèdic fins fa algunes setmanes, quan va dimitir i ha passat a ocupar el càrrec de cap de servei de psiquiatria de l’Hospital d’Alcoi– el seu treball”.

Així assenyala que “cal mantindre tot el que s’ha fet i generar noves coses”.

“Quan ell va arribar –Fenollar– es va trobar amb un caldo de cultiu important –les protestes citades anteriorment– i quan va començar a fer coses la Plataforma es va integrar en algunes, com la comissió de seguiment que es va plantejar, i davant la qual érem una mica escèptics, però no obstant això, ens va demostrar que realment volia comptar amb nosaltres”, relata Rizo.

El gerent de l’àrea de Salut confirma que es va arribar a plantejar la possibilitat que Quico Fenollar continuara com a director mèdic però que “ara mateix té un projecte de salut mental, un servei que cal millorar i que secundarem directament”.

Pot llegir l’article complet en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 2 de setembre de 2023.

Advertisements

Send this to a friend