Alfredo Rizo: “Afortunadament no estem entre els 5 departaments en pitjor situació”

Entrevista al gerent del departament de Salut d'Alcoi

Alfredo Rizo: “Afortunadament no estem entre els 5 departaments en pitjor situació”
Alfredo Rizo, gerent del departament de Salut d’Alcoi. | QUIQUE REIG

Alfredo Rizo és el gerent del departament de Salut d’Alcoi. L’oncòleg ocupa aquest càrrec oficialment des d’agost del passat 2023 i en aquesta entrevista fa balanç d’aquest període, també parla de la situació actual, tant de l’hospital Verge dels Lliris com de l’àrea, així com de la no declaració de l’àrea com a zona de difícil cobertura o les Agrupacions Sanitàries Interdepartamentals (ASI).

D’altra banda, Rizo avança alguns dels projectes en els quals s’està treballant com la creació de la Unitat del Dolor o una Unitat de Vacunació Internacional, a més d’estar elaborant la memòria tècnica de cara a obtindre l’acreditació d’hospital universitari.

El gerent ofereix dades concretes sobre les llistes d’espera quirúrgiques, les vacants que queden per cobrir o el projecte d’ampliació de l’Hospital.

– Quin balanç fa d’aquests primers mesos en el càrrec?
– El balanç és positiu. Vaig donar un termini, si en uns dos anys no havíem fet res, presentava la meua dimissió. Tinc la consciència tranquil·la, estem fent coses.

– Entre eixes coses, s’ha parlat de la reducció de les llistes d’espera quirúrgiques, quines dades té sobre aquest tema?
– En sis mesos hem reduït més del 22% les llistes d’espera en el departament.

En aquestes llistes hi ha tres prioritats, la 1, que són urgències que s’han d’operar en menys de 30 dies; la 2, que és en menys de 90 dies, i la prioritat 3, que s’ha d’intervindre en menys de 365 dies.

Actualment, i amb dades d’aquesta setmana, no hi ha demora en pacients de prioritat 1; en el cas de la prioritat 2, hi ha un pacient anara d’eixe termini, i en la prioritat 3, hi ha 10 pacients amb demora.

Això ha sigut un treball demolidor que té nom i cognoms en la seua eficiència, que és la Directora Mèdica, Beatriz Vañó, conjuntament amb tots els caps de servei quirúrgics.

Tenia clar que per a la direcció mèdica necessitàvem a algú que fora cirurgiana, que entenguera el servei, i Beatriz Vañó s’ha tirat a l’esquena aquest tema.

“No generarem llistes d’espera ni demores en la nostra àrea de Salut per a cobrir altres departaments”

– Quina valoració dona d’aquestes xifres?
– Estem molt contents. Una de les funcions de l’equip directiu del departament és gestionar el dia a dia, les demores, i una altra els projectes.

En la part de les demores i de llistes d’espera s’ha aconseguit estar un dia i mig per davall de la demora mitjana que hi ha en la Comunitat Valenciana.

– El PSOE recentment va parlar d’un augment de llistes d’espera en l’àrea de Salut sobre la base de les dades publicades per la conselleria de Sanitat, entre juny de l’any passat, les últimes referents al Govern del Botànic, i a les últimes que es van publicar, al desembre de 2023. Per exemple, en el cas de traumatologia.
– La demora en trauma es manté estable. S’ha reduït la demora en 32 dies respecte a 2023, segons les últimes dades.

– Una altra de les afirmacions ha sigut que s’ha trencat l’acord dels autoconcerts. Això és així?
– No és cert. Hi ha un acord publicat al gener-febrer d’enguany amb el qual es pretén regular l’activitat extra, els autoconcerts, en tota la Comunitat.

Del que es tracta és que es concedirà l’activitat extra d’allò que es necessite, però hem de demostrar, tant els serveis com les direccions mèdiques i les gerències que això és eficient.

Això vol dir que als matins s’estiga treballant i complint amb el que s’ha de fer, i que la demora no és deguda al fet que en els matins no hi haja una activitat correcta.

Es busca vigilar i regular la inversió en termes d’autoconcert o de fer una activitat extra.

De moment estem en un període en el qual ens estem adaptant a aquest funcionament, però no s’ha tallat cap activitat d’autoconcert.

– Un dels assumptes dels quals més s’ha parlat en les últimes setmanes és la no declaració de l’àrea de Salut com a zona de difícil cobertura per part de Sanitat. Què pot dir sobre això?
– Afortunadament no estem entre els cinc departaments en pitjor situació de cobertures, de mancances o de plantilla. Actualment estem molt raonablement.

En la Comunitat hi ha 24 departaments i s’han declarat cinc.

Els criteris podran discutir-se o no, però són citeriors tècnics. A més, estic convençut que el que més atrau a la gent, als professionals, no és la normativa de difícil cobertura o el que s’estipule per a això, el més important són els projectes, la qual cosa canvia l’hospital, el departament, són els projectes.

– El departament d’Alcoi s’ha integrat en l’Agrupació Sanitària Integrada (ASI) Alacant-Centre. Sobre aquest tema també s’ha parlat molt, especialment pel funcionament que puga tindre, traslladar professionals o les derivacions de pacients. En quin punt està ara?
– La intenció és generar estructures de col·laboració, però encara no estan normativament regulades.

Estem participant donant idees i de moment el que hi ha clar és que no s’ha canviat cap de les derivacions d’on estem actualment referenciats. L’única instrucció actual que tenim és no canviar les derivacions de malalts.

Respecte al trasllat d’especialistes, és una cosa voluntària i serien 90 dies. Ara com ara no he demanat a ningú ni tampoc cap facultatiu m’ha sol·licitat anar a un altre departament.

Això no vol dir que en algun moment ocórrega, però sempre que estiguem bé. No generarem llistes d’espera ni demores en la nostra àrea de Salut per a cobrir altres departaments.

– Quant a projectes, què ens pot avançar?
– Havia projectat un canvi d’estructura física d’endoscòpies però no de canvi d’aparells. Malgrat no haver acabat les obres d’aquests nous aparells hem millorat les xifres de detecció precoç de càncer de còlon i tenim menys llestes d’espera de colonoscòpia.

Quan entrem nosaltres ens quedem amb tres facultatius en digestiu, amb una llista d’espera de més de 300 dies en la detecció del càncer de còlon. Quan en una persona detectes sang oculta en femta, i hi ha tants mesos de retard fins a la colonoscòpia, possiblement el pronòstic haja canviat.

És possible convéncer a algú que es reincorpore o que vinga amb una situació així? És molt difícil. S’havia anat gent i hi havia persones que estaven pensant a fer-ho i tenien la possibilitat. Ara estem en 45 dies de demora des d’una detecció de sang oculta en femta fins a la colonoscòpia. Som probablement el millor departament, o estem entre els millors, en detecció precoç de càncer de còlon.

– I com s’ha aconseguit eixa reducció?
– Amb autoconcerts i derivant alguns malalts fora. Jo no vull enviar-los fora, però si no resolem eixe cúmul, és molt difícil que el servei siga atractiu.

Pot llegir l’entrevista completa en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 18 de maig de 2024.

Advertisements

Send this to a friend