Alcoi viatja al modernisme en tots els seus vessants
La Setmana Modernista arranca aquesta vesprada a les 19 hores amb la col·locació del cartell anunciador
Després d’un any de cancel·lació i el passat, a mig gas, ja és ací la cinquena edició de la Setmana Modernista, una celebració que va sorgir quasi de manera espontània en 2017 i en poc temps s’ha consolidat fins al punt que Alcoi és considerat ja un referent a nivell nacional, al costat de municipis amb una llarga tradició en el modernisme, com és el cas de Terrassa o la mateixa Barcelona.
“L’abast que hem tingut ha sigut sorprenent”, assenyalava fa unes setmanes la regidora de Turisme d’Alcoi, Lorena Zamorano, qui augura un “llarg recorregut” a la nostra Fira Modernista, que en poc temps ha aconseguit, a més, la implicació de nombrosos col·lectius i de la societat alcoiana en general, “un valor que no tenen altres ciutats”, remarca l’edil.
Una altra particularitat de la Setmana Modernista d’Alcoi, que arranca hui amb el descobriment del cartell, és que conjumina en una mateixa programació una dimensió lúdica –que es plasma en multitud d’activitats d’oci– i una altra cultural, fins i tot social. Aquesta última, vinculada d’una banda, al personatge històric al qual es dedica el certamen, en aquest cas, el pintor Francisco Laporta, però d’altra banda, també ocupen un espai destacat les activitats destinades a recordar aqueixa època històrica i els problemes que afectaven les classes més desfavorides.
D’aquesta manera, diverses exposicions, en aquesta ocasió centrades en Laporta, com també conferències organitzades pel Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) ajuden a posar en context la dimensió històrica del modernisme.
Així per exemple, l’enginyer en Geomàtica i Topografia Álvaro Verdú, va oferir dijous passat una conferència sota el títol ‘L’Alcoi perdut II’, la qual obri un cicle que completaran altres previstes per a aquesta setmana, com la que parlarà sobre el polèmic impost de “els consums” –temàtica objecte de la recreació de la manifestació del dissabte– (dimarts, 18’30 hores, Centre Cultural Mario Silvestre), o la dedicada a recordar als col·lectius de dones treballadores d’Alcoi (mateix dia i mateix lloc, a les 19’30 hores).
L’homenatge als orígens del moviment obrer arribarà aquest any de la mà del sindicat UGT, que portarà al seu ex secretari general Cándido Méndez per a participar en una conferència sobre el tema. Serà el dijous 22 de setembre, a les 19 hores.
Del costat de les exposicions, estan en marxa dues sobre Laporta, una mostra antològica amb obres de l’artista (es pot visitar en La Capella) i una altra de caràcter biogràfic que dona a conéixer les diferents facetes del personatge (situada en Fundació Mutua Levante. A més, el Centre Comercial Alzamora ha inaugurat també una exposició de dibuixos del concurs escolar.
Alzamora ha preparat, a més, una programació especial amb motiu de la Setmana Modernista, amb actuacions, balls i teatre itinerant, i també sorteja coberts dobles per al menjar solidari modernista que tindrà lloc el dissabte 24 al migdia, en l’Hostal Savoy, com també visites guiades.
DESCOBRIMENT DEL CARTELL
El tret de la Setmana Modernista 2022 tindrà lloc aquest dilluns a les 19 hores, amb el descobriment del cartell anunciador a les portes de l’Ajuntament. A continuació es presentarà el llibre sobre la vida i obra de Laporta, a càrrec dels autors, Elisa Beneyto i Lluís Vidal, els historiadors que han coordinat les exposicions entorn de la figura del pintor. Serà en la Fundación Mutua Levante.
La programació completa pot consultar-se en la pàgina web de l’Ajuntament www.alcoi.org i en el portal alcoyturismo.com, en l’apartat dedicat a la Setmana Modernista.