Alcoi trau a licitació el nou accés al polígon Santiago Payá tretze anys després

És el temps que ha passat des que s'esfondrara l'antic pont. L'obra costarà quasi 2’5 milions d'euros i durarà un any

Alcoi trau a licitació el nou accés al polígon Santiago Payá tretze anys després
Imatge d’arxiu on s’observa el pont d’accés, que porta en desús des que es va ensorrar en 2012.

L’Ajuntament d’Alcoi ha publicat la licitació de les obres per a l’estabilització del vessant, el desmantellament del pont danyat i l’execució del nou vial d’accés als polígons industrials Santiago Payá i Sant Benet, una actuació llargament reivindicada pel teixit empresarial de la zona. El pressupost màxim del contracte ascendeix a 2.395.844 euros i el termini previst d’execució és de 12 mesos des de l’inici de les obres. Les empreses interessades tenen de termini fins al pròxim 29 d’abril per a presentar les seues ofertes.

Aquest projecte permetrà consolidar de manera definitiva l’accés a una de les àrees industrials més rellevants de la ciutat. La iniciativa sorgeix arran de la solsida de part del vessant en la primavera de 2022, just en la zona de Santiago Payá pròxima a Sant Benet. Aquest incident va obligar l’Ajuntament a reactivar un projecte que portava aparcat des de 2017 i que busca donar solució a una problemàtica que arrossega més d’una dècada, quasi tretze anys exactament.

Convé recordar que en 2012 va quedar fora de servei el pont que fins llavors connectava amb aquests polígons, a causa dels desplaçaments del terreny. Des de llavors, l’accés es realitza per un vial provisional regulat per semàfors, en condicions d’evident precarietat. Empresaris de la zona han mostrat reiteradament la seua preocupació per les clivelles que apareixen de manera constant en aquest accés temporal, sent les últimes molt recents.

CONSTRUCCIÓ D’UN DIC
Les obres projectades suposen una actuació integral, tant des del punt de vista estructural com funcional, tal com arreplega el projecte. Un dels elements clau serà la instal·lació d’un sistema d’auscultació i monitoratge geotècnic que permetrà controlar de manera constant els moviments del terreny i verificar el comportament del vessant durant i després de les obres. Aquest monitoratge serà essencial per a garantir la seguretat i estabilitat de la nova infraestructura.

La solució tècnica adoptada per a consolidar el vessant consisteix en l’execució d’un dic d’escullera amb una “clau de tallant”, una estructura de gran envergadura que es col·locarà en la base del talús per a tallar el pla de lliscament existent. Aquest dic tindrà fins a 25 metres d’altura i 10 metres de base, garantint així una contenció eficaç del terreny.

Paral·lelament, es durà a terme el desmantellament complet de l’actual pont, molt danyat estructuralment. Aquesta fase inclourà el desviament dels serveis que discorren per l’estructura, com les xarxes d’aigua potable i sanejament, i la seua posterior reposició sota el nou vial.

En substitució del pont, es construirà un nou vial d’accés que seguirà un traçat molt similar a l’existent, amb una amplària total de 13 metres. Disposarà de dos carrils de circulació, voreres, vorals i canalitzacions subterrànies per als diferents serveis urbans. El ferm es dissenyarà específicament per a suportar el trànsit pesat característic de la zona industrial.

UN LLARG PROCÉS
Arribar a aquest punt no has sigut fàcil, ja que el procés de licitació no ha estat exempt de polèmica. De fet, és la segona vegada que ix a concurs el projecte, després que el passat octubre l’empresa a la qual se li havia adjudicat l’obra, no signara el conjunt de la documentació. No obstant això, el fet que no s’haja hagut de modificar el projecte, ha agilitzat la tramitació de la nova licitació, que finalment s’ha demorat cinc mesos.

Un altre obstacle que l’Ajuntament va haver de salvar anteriorment va ser la compra dels terrenys necessaris de cara a escometre el projecte d’estabilització del vessant. A la fi de 2023, i després de més d’un any de converses amb el propietari dels terrenys, que és l’empresa Inde Truck S. L., el consistori acordava l’expropiació forçosa d’una mica més de 5.000 metres quadrats de superfície a ocupar temporalment, mentre que uns 3.000 seran expropiats de manera permanent.

Des de l’Ajuntament d’Alcoi destaquen que aquesta actuació és clau per a garantir la seguretat viària, millorar la connectivitat del polígon i donar resposta a una necessitat llargament demandada del teixit empresarial local. A més, permetrà afrontar amb garanties futures inversions i projectes en la zona industrial de Santiago Payá, una de les més estratègiques per al desenvolupament econòmic de la ciutat, una vegada convertida ja en una Entitat de Gestió i Modernització (EGM).

Advertisements