Alcoi tindrà el parc científic que demanaven els investigadors del Campus
La Generalitat ha consignat en els seus pressupostos 250.000 euros per a iniciar el projecte
La recent visita de la consellera d’Innovació i Universitats, Josefina Bueno, ha servit per a donar a conéixer un altre dels projectes que contempla el Campus d’Alcoi de la UPV (Universitat Politècnica de València) en el marc del seu pla d’expansió en aquesta ciutat, tant a nivell d’instal·lacions com d’estudis i programes d’investigació. En aquest àmbit de la investigació, el Campus ha anunciat la creació del segon parc científic de la UPV, el qual, en paraules de la pròpia consellera, suposarà “un reforç considerable a la transformació del teixit productiu i impulsarà la transferència de coneixement de la universitat a les petites i mitjanes empreses de la comarca”.
Bé, així mateix, va destacar l’aposta de la Conselleria per “reforçar el sistema innovador i investigador de la comarca de l’Alcoià i de la seua capital”, alhora que va reiterar el “compromís” del seu departament amb les universitats, que va definir com “un motor social, un motor econòmic, una finestra d’oportunitats”. Després de conéixer de primera mà com treballen alguns grups de Generació Espontània del Campus i l’ecosistema d’IDEES UPV, amb dues empreses i projectes com són Iczia Engineeering i FiberPalm, va voler remarcar que “la innovació, juntament amb la investigació i la formació universitària, són els eixos del progrés i del desenvolupament d’una societat”.
Respecte al projecte de creació d’un parc científic, la titular d’Universitats va anunciar que els pressupostos autonòmics de 2023 inclouran una partida de 250.000 euros per a començar a desenvolupar aquest centre d’investigació la ubicació de la qual està encara per concretar.
El director del Campus, per part seua, ha agraït la implicació en el projecte tant de l’administració autonòmica com de l’Ajuntament, amb qui treballarà de la mà per a determinar el lloc idoni per a desenvolupar el parc científic. Un recurs que, segons el responsable del Campus, era una “necessitat vital” des de fa temps, a causa de com s’ha intensificat l’activitat investigadora a Alcoi en els últims anys. En aquest sentit, Bernabeu afegia que el parc científic, el qual dependrà de la UPV i serà centre col·laborador del futur parc tecnològic de Rodes, pretén “donar resposta a l’entorn empresarial”, d’una banda, i per un altre, acostar el coneixement de la universitat a la societat “retornant-li aqueixa inversió i aposta de futur”, assenyalava el responsable universitari.
Actualment hi ha al Campus una desena de persones contractades específicament per a labor investigadora, així com un total de 209 docents que exerceixen també com a potencials investigadors.
Mentrestant, l’alcalde ressaltava que Alcoi serà al costat d’Elx “l’única ciutat que no és capital de província que comptarà amb un parc científic, un parc tecnològic i un institut tecnològic. Aquest parc científic, al costat de Rodes i Aitex, situaran a la nostra ciutat com un gran referent de la innovació i de la investigació, suposarà la millora del nostre teixit empresarial, un impuls per a l’atracció i la retenció de talent, per a la transformació digital i la creació d’ocupació de qualitat”, concloïa Toni Francés.
NOUS TÍTOLS I ESPAIS
Després de la visita al Campus de la consellera va tindre lloc la reunió del Consell Consultiu, on es va mostrar el futur projecte d’ampliació del Campus quant a nous títols, però també la cerca d’espais per a créixer en instal·lacions, ja que les actuals ja s’han quedat xicotetes. Sobre aquesta última qüestió, Bernabeu confirmava abans de la reunió, la notícia apareguda fa dues setmanes sobre el dictamen favorable de la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, de cara a la cessió de diverses plantes de l’edifici d’Aitex, en El Terrer, quan aquest es trasllade a la nova seu en Batoi. A part de donar per bona la informació, el director del Campus avança que la UPV ja ha pressupostat consignació per a dur a terme les reformes necessàries en Aitex, de cara a ocupar aquest immoble pròximament.
Quant a noves titulacions, es va presentar a la consellera la recuperació dels estudis de grau en Enginyeria Tèxtil, com també la implantació del màster universitari en Enginyeria Industrial. També es treballa per a crear més títols de l’àmbit de la cosmètica i el disseny creatiu.