Alcoi recrea ‘3.000 anys del vi Alacant’ en la plaça de la Uixola
L'exposició pot visitar-se fins al 7 de juny, després de recórrer una desena de poblacions
La plaça de la Uixola d’Alcoi s’ompli d’història, art i vi amb la presència de l’exposició ‘3.000 anys de cultura del vi Alacant’, que podrà visitar-se fins al 7 de juny. Per a la inauguració es va comptar amb l’alcalde de la ciutat, Toni Francés, juntament amb el president de la comissió de promoció del Consell Regulador, David Carbonell, membres de la corporació municipal, la Fundació Cajamar, la ruta del vi d’Alacant o la Cambra de Comerç d’Alcoi.
L’exposició, que ha passat abans per una desena de municipis de la Comunitat Valenciana, s’articula entorn d’il·lustracions de tres artistes contemporanis alacantins, com són Miguel Calatayud, Paula Alenda i Erre Gálvez, els qui han creat obres per a comptar fites històriques i valors de la vinya en la zona des de fa segles, i amb vista a un futur amb major protecció del medi rural i des de la perspectiva de la sostenibilitat.
“Teníem moltes ganes i molta demanda que portàrem l’exposició a la zona”, ha indicat Carbonell, remarcant a més la importància vitivinícola de la comarca, amb fites com la primera estació enològica d’Espanya, que va estar a Cocentaina, i la presència de vinyes en aquestes muntanyes.
Per part seua, l’alcalde ha agraït l’exposició remarcant “el seu valor artístic i la importància agrícola de la zona, amb cultius històrics com l’oli, l’olivar, els destil·lats o el vi, que han donat fama també a la comarca durant segles”, alhora que ha recordat que l’extinta fosa de Rodes, que ara es rehabilita per a destinar-la a parc tecnològic i cultural, va fabricar durant anys maquinària per a la producció de vi.
Els artistes
En l’exposició, els tres il·lustradors utilitzen la seua creativitat per a explicar-nos d’una manera diferent els més de 3.000 anys d’història del vi alacantí. Miguel Calatayud és Premi Nacional d’Il·lustració i Distinció de la Generalitat al Mèrit Cultural. La seua irrupció professional en la dècada de 1970 va contribuir a la renovació de la il·lustració gràfica espanyola.
Erre Gálvez és un apassionat de la tipografia, de la tinta impresa i del paper. El seu treball ha sigut publicat en el Museu del Romanticisme, Museu Cerralbo, Cámara Abierta TVE, Casa Camper, La Neomudéjar, o The Guardian, entre altres.
Paula Alenda és historiadora de l’art i il·lustradora. Durant més de vint anys ha treballat aplicant la il·lustració al disseny gràfic. A nivell editorial, s’ha especialitzat en l’àmbit de la literatura infantil. A més, és dissenyadora de productes il·lustrats.