Alcoi planteja una zona de baixes emissions per al seu Centre històric

Per a això l'Ajuntament opta a aconseguir 2,7 milions d'euros a través de fons europeus

Alcoi planteja una zona
Carrer Sant Llorenç, absent de cotxes des que va entrar en marxa la conversió en zona de vianants. ARXIU

L’Ajuntament d’Alcoi opta a aconseguir fins a 2,7 milions d’euros de fons europeus per a implementar a la ciutat (amb especial èmfasi en el centre històric) una zona de baixes emissions. La posada en marxa d’aquest pla integral s’emmarca dins dels Projectes Estratègics de Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), i que al llarg de successives convocatòries (les més notòries de les quals s’espera isquen a la llum entre el segon semestre de 2021 i el primer de 2022), puguen permetre a Alcoi alinear-se amb els objectius comunitaris en matèria de transició ecològica i transformació digital.

La primera convocatòria en el marc del finançament PERTE es farà efectiva aquest mateix mes de juliol, i és amb la qual el consistori espera collir els 2,7 milions per a la seua àrea de baixes emissions. L’alcalde Toni Francés recorda que els municipis han de comptar amb projectes “madurs i avançats” o fins i tot ja acabats per a sol·licitar aquest finançament. “En ser fons que vénen per caràcter d’urgència, es valora que es puguen executar ràpidament”.

En eixe sentit, l’equip tècnic de l’ajuntament ha elaborat un document amb fins a 40 projectes detallats, agrupats per àrees com ara agenda urbana i rural, i lluita contra la despoblació; transició energètica justa i inclusiva; o impuls de la indústria de la cultura i l’esport. Aquestes tres en companyia d’altres nou àrees de diferent índole.

Cal dir que es tracta d’un document “obert” i que servirà a l’equip de govern per a definir la seua estratègia de captació de fons per als pròxims mesos. “A mesura que es facen públiques la resta de convocatòries valorarem quins projectes podem presentar a aquestes”, puntualitza Francés, que recorda que la modalitat de presentació és la de concurrència competitiva.

Sumada a aquesta imminent convocatòria de juliol, ja se sap que hi haurà altres dos més al setembre/octubre: una per a la rehabilitació d’habitatges, i una altra en matèria d’administració electrònica i transformació digital, per a les quals el consistori també disposa d’una bateria de projectes.

Zona de baixes emissions
El vicealcalde d’Alcoi, Jordi Martínez, es va encarregar d’esbossar durant el ple del passat 2 de juliol la relació de projectes que de moment es planteja l’executiu per a fer de la ciutat una zona de baixes emissions. Un dels punts clau als quals va al·ludir van ser les accions de reurbanització, que d’acord amb els plans inicials podrien afectar el carrer l’Escola; les de Joan Cantó i Sant Josep, així com el seu entorn; Sant Francesc, El Tap i Santa Rita; Sant Nicolau, Sant Llorenç i també el carrer Sant Mateu, les obres d’accessibilitat del qual estan en la seua recta final. Per a moltes d’aquests carrers es contempla un canvi de paviment així com una millora de la seua accessibilitat.

En matèria de mobilitat també han plantejat la compra d’autobusos elèctrics amb la condició d’electrificar la flota municipal, i la creació d’un carril bici que poguera connectar el centre amb el barri de l’Eixample, zona per a la qual ja s’havia anunciat un eix de més de 2 km al llarg de la travessia de la N-340. Quant a l’estacionament, està damunt de la taula l’habilitació d’una bossa de 115 aparcaments en la zona de La Riba; estacionaments als quals l’ajuntament vol donar un valor dissuasiu per a evitar el trànsit rodat en els voltants del Centre. A més, s’està remenant un sistema de control d’estacionament en les zones de càrrega i descàrrega per a comerços. Finalment, i alineat amb el projecte de ciutat intel·ligent, es vol instal·lar un sistema de sensorització integral per a tot el barri del Centre que estiga integrat en la plataforma Smart City.

Advertisements

Send this to a friend