Alcoi planteja una nova taxa de clavegueram d’uns 10 euros per llar

La regidora d'Hisenda defensa que la pressió fiscal a la ciutat està per davall de la mitjana provincial i estatal

Treballs de neteja del clavegueram municipal per part de l’empresa responsable (Arxiu)

La modificació que planteja el govern municipal de les ordenances fiscals per a l’any que ve, on es regulen determinats impostos, taxes municipals i preus públics, cerca, en paraules de la regidora d’Hisenda, Vanessa Moltó, “la creació d’ocupació, promoció de l’activitat econòmica i la transició ecològica, a través d’una fiscalitat justa i progressiva”. A més, les ordenances de 2021 inclouen una proposta nova, com és la creació de la taxa de clavegueram, que a Alcoi no existia fins hui, a diferència de molts ajuntaments, segons ha remarcat l’edil.

“Les taxes han de cobrir per a la seua sostenibilitat el cost dels serveis i en aquest sentit, es tracta que aquells que major ús facen, també contribuïsquen de major manera al seu sosteniment”, ha explicat Vanessa Moltó en relació a la nova taxa de clavegueram, que tal com ha especificat també, comptarà amb exempcions per als contribuents amb escassos recursos i, a més del manteniment del servei, la recaptació es destinarà a la realització d’actuacions necessàries sobre el clavegueram de la ciutat, en la mateixa línia en què s’ha treballat en els últims anys. Sobre aquest tema, l’edil de Podemos, Cristian Santiago, formació amb la qual el govern municipal ha consensuat la proposta d’ordenances fiscals del pròxim any, ha anunciat que Batoi serà una de les zones que es veurà beneficiada amb la implementació de la nova taxa de clavegueram, amb la qual s’espera recaptar entorn de 400.000 euros.

Els habitatges pagaran al voltant de 10 euros anuals per la nova taxa de clavegueram, mentre que podrà arribar fins als 100 euros en el cas de les indústries, calculant-se en funció del calibre del comptador.

Promoció econòmica i ocupació
En l’apartat de la promoció econòmica, en l’IAE (Impost d’activitats Econòmiques) s’introdueix un nou supòsit amb diferent coeficient, el 1,2, per a empreses situades en polígons industrials, rebaixant-ho respecte als carrers de primera categoria i resta de la ciutat, del 1,65 i 1,45, respectivament. Aquesta iniciativa s’emmarca, segons explica Moltó, en el pla d’estímul per a la captació de noves empreses, i assegura que és un dels coeficients mes baixos de la comunitat autònoma.

D’altra banda, es regula una bonificació del 50% en aquest impost per creació d’ocupació, i la bonificació aplicable del 25, 35, o 45%, respectivament, i en funció del numere de treballadors contractats, podrà veure’s incrementada en un 5% si es contracta de manera fixa a treballadors en situacions de vulnerabilitat, com a majors de 52, entre altres.

I s’amplia també la bonificació entre l’any 3 i any 7 amb fins a un 50%, per a aquells que inicien una nova activitat.

Energies renovables
Així mateix, es modifiquen i faciliten les condicions per a l’accés a les diferents bonificacions, regulades en els diferents impostos per aprofitament d’energies renovables. En aquest sentit, se simplifica la bonificació regulada en l’IBI (Impost sobre Béns i Immobles), ICIO (Impost sobre construccions, instal·lacions i obres) i IAE per a la instal·lació d’energies sostenibles, en la qual es tindrà en compte la potència instal·lada.

També cal recordar la possibilitat que es va obrir ja l’any passat, per a bonificar el fem als negocis que reciclen previ informe del departament de medi ambient, o l’ampliació de la bonificació per a vehicles elèctrics i híbrids.

Canvis en l’IBI
En relació a l’IBI, es proposa modificar el gravamen aplicable per a usos diferents al residencial i valors cadastrals a partir d’un milió d’euros, i en el cas de solars, es puja al 1’10% per a solars buits en els termes que permet la llei. Es tracta d’estimular la construcció, alhora que per al barri antic, es bonifica l’IBI per a la construcció o rehabilitació d’habitatges fins al 90%, i un 50% per a la resta de la ciutat.

En aquest sentit, recordar que existeix també una bonificació en l’IBI de fins al 95% en els casos declarats d’utilitat pública o per adopció de mesures de foment de l’ocupació. A més, s’amplia la bonificació de l’IBI per a famílies nombroses fins a un 90% i valors cadastrals de fins a 45.000 euros.

Vanessa Moltó ha recordat que al llarg d’enguany ja s’han introduït una sèrie de modificacions de les ordenances fiscals de cara a pal·liar els efectes de la Covid i la proposta actual passa per posar en marxa més mesures i noves bonificacions per als sectors més afectats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia. D’igual forma, la regidora ha agraït les aportacions dels grups de l’oposició i ha destacat el treball conjunt amb Podem, que per la seua part ha anunciat que donarà suport a la proposta fiscal del govern municipal en el Ple del pròxim 6 de novembre.

Per a concloure, l’edil d’Hisenda defensa que “la pressió fiscal a la nostra ciutat està per davall de la mitjana provincial i estatal” i que els canvis plantejats en les ordenances arriben “presidits per la necessitat d’adoptar mesures derivades de l’actual conjuntura econòmica” a través d’una fiscalitat que persegueix que “els que menys tenen, menys paguen”.

El PP discrepa
Mentrestant, el PP rebutja la creació de la taxa de clavegueram anunciada. El seu portaveu Quique Ruiz té clar que “no és moment de gravar més als ciutadans i a les empreses”. Segons explica, el govern pretén amb la nova taxa “tapar el forat que la seua gestió està deixant a l’Ajuntament”. Al seu judici, la creació de nous impostos “és la conseqüència de tindre un govern que dissenya la política fiscal de la mà de Podemos”.

Advertisements

Send this to a friend