Alcoi inicia una nova edició del seu programa de suport en l’embaràs i la criança

Una oportunitat per a les embarassades i les seues parelles de viure aquesta etapa de la mà de professionals en la matèria

Alcoi inicia una nova edició del seu programa de suport en l'embaràs i la criança
Jessica Mataix és una de les participants en el programa que recomana a les famílies per diferents motius

Hui dia es considera que la relació d’inclinació amb la família comença molt primerenc, ja des de l’embaràs i en les primeres setmanes de vida del bebé. Els experts confirmen el paper crucial que exerceixen les experiències pre i postnatals, especialment en els dos primers anys des que naix. D’aquí ve que s’incidisca en què el desenvolupament d’un embaràs positiu des de tots els àmbits (emocional, psicològic i de salut) serà un factor predictiu de “criança segura i protegida”, expliquen des de l’equip d’Atenció Prenatal i Primera Infància (APPI) d’Alcoi.

Una de les actuacions que es duu a terme en aquest camp és el programa ‘Entendre al bebé’, dirigit a les dones gestants i les seues parelles, que possibilita generar un espai per a les famílies on es treballe amb la col·laboració de professionals en matèria d’embaràs i criança, elements fonamentals per a conéixer, comprendre i en definitiva, mostrar-se més sensible, a les necessitats emocionals dels bebés, respondre adequadament a aquestes, i en conseqüència, afavorir l’anomenada inclinació o vincle segur.

‘Entendre al bebé’, de caràcter gratuït i pioner a la Comunitat Valenciana, ha sigut reconegut per Unicef amb un premi a les bones pràctiques en el marc del projecte ‘Ciutats Amigues de la Infància’, del qual forma part Alcoi. Durant 2020 es va treballar amb un total de 163 famílies i des del departament de Serveis Socials, la regidora Aranza de Gràcia remarca que l’any passat aquest programa “va ajudar a suportar una situació complicada durant la pandèmia i el confinament” de cara a poder assessorar les embarassades i a les famílies participants en aquests “moments sensibles”, assenyala l’edil.

Una opinió que comparteix la psicòloga del APPI Paula Edith Jano, qui destaca que “ara el suport social, que és el de les famílies, es veu minvat en un període tan important com és el període perinatal”. En aquest sentit, indica que durant el confinament es va optar per la formació en línia, una fórmula que estan emprant també en la nova edició del programa –que acaba de començar– donada la greu situació sanitària actual. No obstant això, la psicòloga subratlla la importància de retornar quan siga possible “al presencial, ja que pensem que és fonamental trobar-se amb altres famílies”.

I de cara a la present edició d’Entendre al Bebé, l’Ajuntament ha renovat la imatge del programa, editant nova cartelleria i fullets informatius, a més de realitzar un vídeo explicatiu que recull opinions d’experts i testimoniatges de famílies que han participat en la iniciativa. És el cas de Jessica Mataix, que recomana que “s’apunten al programa per a aprofitar el coneixement de tots els professionals que participen. S’aprén molt i empatitzes amb les altres famílies”, destaca la jove sobre la seua experiència a Entendre al Bebé.

José María Paricio, pediatre i investigador de la lactància materna, afirma que les famílies participants “s’emporten idees assenyades, idees provades que funcionen bé”. Mentrestant, la psicòloga perinatal Sara Jort recalca sobre el programa que “és molt beneficiós per a les famílies i que hauria d’estar totalment generalitzat i fer-se en tots els municipis”, per això Alcoi està sent referent en aquest àmbit. Consta de cinc sessions prenatals setmanals i nou postnatals amb una freqüència mensual.

Send this to a friend