Alcoi incorpora la figura del policia ‘tutor’ per a reforçar la protecció dels menors

El projecte arriba avalat per l'èxit en altres ciutats

Alcoi incorpora la figura del policia ‘tutor’ per a reforçar la protecció dels menors
Miguel Ángel Verdú, l’agent tutor a Alcoi, el dijous durant la presentació del programa. QUIQUE REIG

Absentisme escolar, bullying, vandalisme, drogodependències, addicció a les noves tecnologies, pornografia. Són problemes que concerneixen als menors en l’actualitat i que es poden abordar des de l’àmbit educatiu. No obstant això, succeeix que, a vegades, tant l’entorn escolar com la pròpia família es veuen indefensos a l’hora de manejar aquests problemes i encara més complicat resulta intervindre de manera adequada, però sobretot, efectiva.

Per a ajudar en això, existeix la figura de l’agent tutor, un membre de la Policia Local amb una formació i preparació específica, que treballa en estreta col·laboració amb els centres educatius, altres organismes i famílies, amb l’objectiu de previndre situacions de desprotecció de la infància. L’Ajuntament d’Alcoi s’ha adherit a aquesta iniciativa que, segons explica el regidor de Seguretat, Raül Llopis, part de la Delegació de Govern i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

“Les principals característiques del policia tutor són la proximitat, la integració i la mediació a l’entorn del menor i la seua família”, explica Llopis. A més, el perfil tipus per a la selecció d’aquest agent es basa en els criteris de voluntarietat i motivació específica per a la intervenció amb menors, formació especialitzada, capacitat d’autogestió i habilitats de comunicació amb menors.

A Alcoi, l’agent en el qual ha recaigut aquesta responsabilitat és Miguel Ángel Verdú, persona que ha rebut la corresponent formació, inclòs un màster universitari en mediació. Però abans que tot això existeix, primerament, una motivació personal: “Vaig fer un pas avant perquè, per a començar, tinc fills xicotets i veig el que està passant, hi ha vegades que ni el col·legi, ni la família, sap com actuar. En el tema dels mòbils, per exemple, el problema moltes vegades són els pares, en les xarrades que donem en els centres educatius, quasi ningú té control parental, i no posar límits pot resultar molt perillós”, adverteix Verdú.

Expert en menors i xarxes
Encara que el programa Agent Tutor porta ja uns mesos operatiu, va ser presentat dijous passat en el saló de plens municipal, amb assistència de representants dels centres educatius –de moment ja participen d’ell un total de 14 col·legis i instituts– com també van acudir policies d’altres municipis de la comarca, ja que la idea és exportar un model que ja funciona amb èxit en nombroses ciutats d’Espanya.

La presentació va comptar amb la participació, a més, del policia de menors Silvestre del Río, que a part d’estar especialitzat en mediació familiar i escolar, en els últims anys s’ha convertit en un dels majors experts en menors i xarxes. Fa huit anys va fundar l’Asociación Educando Proteges, amb la intenció de cobrir la falta d’informació dels pares en aquesta matèria.

Projecte més ambiciós
El cap de la Policia Local d’Alcoi, Carlos Martín, detalla que una de les funcions principals dels agents tutors és la protecció de l’entorn escolar i la resolució dels conflictes que puguen sorgir dins d’aquest, en coordinació amb la resta de serveis que treballen amb menors d’edat, com a Serveis Socials, o la unitat UVID (violència de gènere).

“Especial importància té el contacte amb els pares i mares quan els seus fills han tingut un conflicte dins del centre educatiu i són requerits per a informar-los dels detalls en els quals pot derivar la intervenció, buscant i aportant diferents solucions derivades del treball en xarxa, ampliant les possibilitats d’una resolució satisfactòria del problema”, assenyala.

I és que en l’actualitat, la introducció de la policia a les escoles es considera clau des del punt de vista de la prevenció. Per a Carlos Martín, “resulta fonamental arribar a una confiança amb tota la comunitat educativa, amb les famílies i l’alumnat, per descomptat, això és en si mateix un factor de protecció i és una manera d’acostar als agents als menors per a poder atendre millor les seues necessitats”.

Finalment, Martín remarca que el programa ‘agent tutor’ forma part d’un projecte molt més ambiciós, orientat a consolidar una unitat de protecció del menor que puga ampliar-se en nombre d’agents i recursos en un futur, en funció de la demanda.

Advertisements

Send this to a friend