“Alcoi està en el mapa de patrimoni modernista”

Lorena Zamorano avança novetats de la Setmana Modernista

Imatge d’arxiu de la cercavila modernista de l’any passat.

El mes vinent de setembre, del 23 al 29, tindrà lloc una nova edició de la Setmana Modernista d’Alcoi, que aconsegueix ja la seua setena edició, sent una cita que ha crescut exponencialment durant la seua relativa curta trajectòria, sobretot, quant a participació. Tant és així, que malgrat que es denomina Setmana Modernista, la gran quantitat d’activitats fa que siga necessari estendre el programa a dues setmanes.

L’edil de Turisme, Lorena Zamorano, afirma que la repercussió també es reflecteix en el ressò que està obtenint aquesta cita: “Alcoi està en el mapa de patrimoni modernista”, sent una destinació cultural, en la qual el Modernisme s’afig a les festes de Moros i Cristians i a la Cavalcada, que són dues dels seus principals atractius turístics culturals.

Com en cada edició, es rendeix tribut a un personatge destacat alcoià. El triat d’enguany ha sigut Gonzalo Cantó, escriptor i fill predilecte d’Alcoi.

Una de les novetats que avança Zamorano és precisament una activitat entorn d’aquesta figura. “Volíem fugir del format habitual de donar a conéixer al personatge a través d’una conferència o una exposició”, tenint en compte a més que des de l’Ajuntament ja es va editar la biografia de Cantó realitzada per l’historiador Carlos Valls.

Així, apunta que es va trobar la possibilitat de parlar sobre Gonzaló Cantó a través d’una obra de teatre, escrita pel periodista Ximo Llorens, i que és inèdita. Pròximament es coneixeran més detalls d’aquesta representació, que es farà en el Calderón.

En el marc de les novetats també està l’adhesió de dues noves entitats, que són la Fundació Novaterra i el Centre Excursionista d’Alcoi.

Sobre aquest últim, assenyala que ha preparat una nova activitat: una mostra de descensos en el campanar de Santa María, i també ha organitzat una excursió per l’entorn de la ciutat i una gimcana amb premis per als guanyadors.

Aquestes activitats se sumen a la llarga programació amb la qual compta la Setmana Modernista, i que conté en el seu haver alguns actes fixos, una estructura ben identificada: “hem volgut consolidar l’estructura i tindre una base per a en un futur poder sol·licitar ser reconeguts com a festa d’interés turístic provincial o autonòmic”, una distinció que també requereix d’una temporalitat.

Entre eixos actes que es repeteixen en cada edició està el pregó i també la cercavila.

CANVI RECORREGUT CERCAVILA I REVETLA
Sobre la cercavila, Lorena Zamorano apunta que es canviarà el seu recorregut buscant comptar amb més públic, que es reduïa a partir d’un moment concret del trajecte, i això suposarà altres modificacions per a actes posteriors.

Així, està previst que la cercavila comence, com sempre, en la plaça d’Espanya, que recórrega Sant Llorenç, puge per Sant Francesc, arribe fins a la coneguda com ‘placeta de laCreu Roja’, la plaça Ramón y Cajal i finalment baixe per Sant Nicolau per a arribar de nou a La Bandeja, en la qual hi ha prevista una altra novetat, que és una revetla organitzada en col·laboració del Grup de Danses Sant Jordi.

També en la plaça d’Espanya seran els habituals balls de les aules de la Tercera Edat, que fins l’any passat es van fer en la plaça Ferrándiz i Carbonell.

Pot llegir l’article complet en El Nostre del dissabte 3 d’agost de 2024.

Advertisements

Send this to a friend