Alcoi és un camp de proves per a les empreses innovadores
El sandbox alcoià posa a la disposició de l'ecosistema emprenedor una eina de col·laboració
Un camp de proves real per a empreses, universitats i centres d’investigació, entre altres. En això consisteix el Sandbox urbà d’Alcoi, una eina de col·laboració amb la qual les empreses poden testar els seus productes, tecnologies i models de negoci.
Tot això en espai físic i temporal definit, amb una normativa flexible i adaptable. El projecte compta ja amb sis empreses i dues universitats adherides al conveni marc, al costat d’altres dues empreses que desenvolupen els seus projectes a la ciutat, després d’haver signat els seus respectius convenis específics.
L’Ajuntament d’Alcoi va organitzar dimarts passat una jornada per a mostrar el potencial del seu Sandbox urbà, en la qual es van oferir les claus d’aquesta iniciativa que converteix a la ciutat en un entorn de proves a escala real, on prima la col·laboració públic-privada. La jornada va comptar amb la presència telemàtica de Teresa Riesgo, secretària general d’Innovació, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, qui va felicitar a Alcoi com “un dels municipis estrela dins de la xarxa Innpulso, una ciutat que s’ha constituït com a punta de llança i ha sigut sempre molt valenta a l’hora d’assumir els reptes que plantegem en l’àmbit de la innovació”.
El director general d’Innovació de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Juan José Cortés, va inaugurar la jornada i va confirmar que la Generalitat ha renovat el finançament d’aquest projecte fins a 2026. L’alcalde d’Alcoi, per part seua, va recordar que “just fa un any, presentàvem en l’Àgora el reglament del nostre Sandbox i en aquest breu temps s’ha demostrat que es tracta d’un projecte d’èxit. Vam ser el primer Sandbox d’Espanya a impulsar-se i hui dia podem dir que s’han adherit al conveni marc huit entitats, entre elles dues universitats i sis empreses, a més d’altres dues empreses que ja han signat els seus respectius convenis específics i estan desenvolupant els seus projectes a la ciutat”.
Dos de les empreses que ja testen les seues solucions a la ciutat, Aguas de Valencia S.L. i Primlab Global S.L., han transmés les primeres experiències, després d’haver signat convenis particulars amb el consistori per a formar part del projecte.
En primer lloc, representants d’Aguas de Valencia van explicar el seu projecte de digitalització del control i de prevenció de legionel·la i de paràmetres higiènics sanitaris, que a través del Sanbox Urbano han implementat en el complex esportiu Eduardo Latorre. Per part seua, la companyia valenciana Primlab Global va mostrar el projecte que està desenvolupant i en el qual utilitza un dels seus productes, CO2Pure, en una de les sales de reunions de l’espai Àgora Alcoi. Es tracta d’una pintura mineral i natural, amb propietats antivíriques i antibacterianes, que ajuda a més a absorbir i dissoldre el CO₂, millorant la qualitat de l’aire en espais tancats.