Alcoi emprén un procés participatiu de l’estratègia de renaturalització urbana
És un dels eixos del projecte AlcoiBioUP subvencionat amb 3,5 milions d'euros
L’Ajuntament d’Alcoi ha llançat una enquesta amb la qual pretén conèixer l’opinió i els coneixements de la ciutadania i així integrar-los en l’Estratègia de renaturalització Alcoi BioUP!. D’aquesta manera dona inici al procés participatiu per a la implantació d’aquest projecte, que compta amb una subvenció de 3,5 milions d’euros, per part de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NexGenerationEU.
L’enquesta, en castellà i valencià, és accessible a través de l’enllaç https://www.partimap.eu/es/p/estrategia-de-renaturalizacion-de-alcoy-1/0 i pretén conèixer de manera anònima els interessos i les observacions d’alcoians i alcoianes respecte al seu entorn natural i a les zones verdes que coneix i utilitza. També s’expliquen les mesures concretes i es pregunta pel grau d’acord amb elles, així com per la perspectiva dels participants en relació amb la participació ciutadana i les activitats que considera prioritàries per al foment de la biodiversitat a Alcoi.
Altres aspectes que s’inclouen en el qüestionari són el grau de confiança que la persona participant té en que el foment d’iniciatives estratègiques de renaturalització puga comportar canvis significatius, tant directes com indirectes, en diferents aspectes. També es planteja a la ciutadania que identifique espais d’oportunitat, és a dir, zones de caràcter ambiental que considere d’elevat valor o potencial paisatgístic i ecològic (com ara ecosistemes d’interès, connectors verds, etc) o que puguen servir com a referent.
La regidora de Transició Ecològica i Medi Ambient, Teresa Sanjuan, subratlla que “el nostre interès és fer partícip a la ciutadania de tot el procés, que faça seu el projecte i en la mesura que siga possible, el conega i contribuïsca a fer-lo realitat, amb l’objectiu de comptar amb una ciutat més verda, amb espais naturals recuperats i preparats per a contrarestar els efectes del canvi climàtic”.
Alcoi BioUp! actuarà sobretot en espais naturals urbans desaprofitats, especialment en els espais verds vinculats als llits dels rius i rierols o els barrancs, nexes d’unió de la peculiar orografia alcoiana. Es tracta d’aprofitar aquestes àrees, renaturalitzar-les i revaloritzar-les, connectar les zones verdes amb els parcs naturals i densificar les zones verdes intraurbanes.
Entre els grans objectius, destaquen també l’aposta per l’erradicació d’espècies invasores i la seua substitució per espècies autòctones, el reverdiment urbà, l’augment de la infraestructura verda, el reforç de la biodiversitat com a valor afegit, així com l’augment de la infraestructura verda i la implementació d’accions perquè aquesta siga útil per al gaudi de la ciutadania, al mateix temps que s’estableix com una eina d’educació ambiental.