Alcoi dedicarà la Fira Modernista 2025 a Timoteo Briet

La 8a edició tindrà lloc del 22 al 28 de setembre i homenatjarà una figura clau del patrimoni alcoià coincidint amb el centenari de la seua mort

Alcoy dedicará la Feria Modernista 2025 a Timoteo Briet
Acto de presentación de la Feria Modernista 2025.

S’ha presentat al Parc Tecnològic Urbà de Rodes la huitena edició de la Fira Modernista d’Alcoi, que enguany estarà dedicada a la figura de l’arquitecte alcoià Timoteo Briet Montaud (1859–1925), amb motiu del centenari de la seua mort. El lema triat per a esta edició serà “El reinici de la bellesa”, en clara referència a la renovació estètica que va suposar el seu estil dins del modernisme europeu.

L’acte va estar conduït per la regidora de Turisme, Lorena Zamorano, que va destacar la importància de continuar posant en valor figures fonamentals de la història local: “Timoteo Briet va saber crear una arquitectura moderna, elegant i funcional. El seu llegat forma part essencial de la identitat visual d’Alcoi. Aquesta fira és un homenatge a una manera de fer ciutat a través de la bellesa.”

El cartell de la present edició es obra de David Pastor

També es va presentar la imatge oficial de la fira, una obra de l’artista David Pastor, i es van lliurar reconeixements a les entitats col·laboradores de l’edició anterior. L’alcalde, Toni Francés, va cloure l’acte  celebrat el passat divendres, subratllant: “Alcoi és una ciutat amb una empremta modernista singular. Briet ens va deixar edificis únics, però sobretot, una forma de mirar l’arquitectura amb sobrietat i coherència. Este any el recordarem com mereix”.

Timoteo Briet Montaud va nàixer a Cocentaina el 13 de març de 1859, en una família d’albañils. Amb només 12 anys, la família es va traslladar a Alcoi, on va començar a gestar-se la seua passió per l’arquitectura. Va estudiar a Barcelona, on va coincidir amb un altre nom clau del modernisme alcoià: Vicente Pascual Pastor. Tots dos es titulaven com a arquitectes l’any 1890 i tornaven a Alcoi per exercir, tot i compartir un mateix àmbit professional, van adoptar estils diferents.

Briet es va decantar majoritàriament per una estètica inspirada en el moviment austríac Sezession, caracteritzat per una major contenció ornamental i formes geomètriques, front a l’Art Nouveau més orgànic i decoratiu que va adoptar Pascual.

Briet va realitzar tot tipus de projectes: habitatges, reformes, portades comercials, tallers i fins i tot cocheres. Entre les seues obres més emblemàtiques destaca la Casa Laporta, un encàrrec del magnat paperer José Laporta Valor, per reformar la seua residència en l’actual avinguda País Valencià.

En aquesta casa, Briet combina silleria i rajola verda, amb una ornamentació controlada però plena de detalls elegants, com les persianes i baranes de ferro. L’interior es troba ricament decorat amb pintures modernistes, probablement atribuïbles al pintor Francisco Laporta Valor, germà del propietari. Anys després, Briet també dissenyaria unes cocheres posteriors amb una interessant combinació de maó massís i pedra tallada.

Una altra obra rellevant és el seu propi domicili, al número 24 del carrer Sant Josep, una finca entre mitgeres on tornava a mostrar la seua fidelitat a la línia Sezession, amb una arquitectura més racionalista i sòbria.

La fira també vol destacar com el modernisme no va ser un moviment uniforme, sinó que es va expressar de manera diferent segons el context. A Espanya el coneixem com a Modernisme, però en altres llocs rebia noms com Art Nouveau (França i Bèlgica) o Modern Style (Regne Unit). A Viena, capital de l’imperi austrohongarés, nasqué en 1897 el moviment Sezession, amb figures com Gustav Klimt, influït pels icones bizantins.

Briet va saber adaptar aquest esperit europeu a una ciutat industrial com Alcoi, contribuint a fer-la una referència en el modernisme valencià.

Advertisements