Alcoi creix amb diversitat: un de cada quatre veïns va nàixer fora de la ciutat

El 26% de la població empadronada procedeix d'una altra província espanyola o país estranger, en una ciutat que suma habitants per la mobilitat, mentre perd naixements i envelleix

Alcoi creix amb diversitat: un de cada quatre veïns va nàixer fora de la ciutat
Gent per un dels carrers del Centre d’Alcoi. | TIM GUDYNAS

Alcoi, ciutat de 61.999 habitants segons el padró municipal de desembre de 2024, està vivint una transformació profunda en la seua composició demogràfica. Més d’un de cada quatre veïns —un 26%— no va nàixer ni a la ciutat ni a la província. D’ells, un 12,6% procedeix d’altres països i la resta d’altres províncies espanyoles, especialment València, Còrdova o Albacete. Aquesta mobilitat, tant internacional com interna, sosté el creixement d’una ciutat que envelleix i que, en 2024, va registrar 287 defuncions més que naixements.

El fenomen de la migració és clau per a entendre el present i el futur d’Alcoi. La ciutat suma 7.846 persones estrangeres censades, nascudes en 99 països distints. el Marroc lidera la llista amb 2.099 veïns, seguit de Romania (1.372), Colòmbia (658), Veneçuela (408) i l’Equador (333). Aquest creixement no és nou: en 1999 a penes eren 772 els residents estrangers (1,2%), una xifra que s’ha multiplicat per deu en 25 anys.

Aquest augment de la diversitat no és exclusiu d’Alcoi. Ocorre també en altres ciutats alacantines de grandària similar, com Elda o Sant Vicent del Raspeig. En aquest últim cas, amb dades de 2022, es comptabilitzaven 6.500 persones estrangeres sobre una població total de 59.000, la qual cosa representa l’11%, per davall de la dada alcoiana actual, encara que les xifres de 2024 no les ha publicades el seu ajuntament i, tal com indiquen totes les dades provincials, també ha d’haver augmentat.

En termes provincials, Alacant es consolida com la quarta província més poblada del país, i el pes de la població estrangera ha sigut clau per a això, tal com destaca l’INE (Institut Nacional d’Estadística) i diversos estudis sociològics.

Alba Navalón, de la Universitat d’Alacant, explica que l’arribada de població estrangera és el principal factor de creixement en municipis com Alcoi, on la natalitat autòctona continua baixant. Segons Navalón, els perfils migratoris són variats: des de jubilats del nord d’Europa fins a persones que venen a estudiar, treballar o iniciar una nova vida. “Aquests últims solen instal·lar-se a llarg termini i formar famílies, la qual cosa aferma el seu arrelament”, afig.

El cas alcoià té particularitats. La presència de centres universitaris com el campus de la UPV (Universitat Politècnica de València) i l’Escola d’Art ha propiciat un flux de migració jove i qualificada. Encara que no tots els estudiants es queden després de finalitzar els seus estudis, molts decideixen establir-se a la ciutat. Això ha contribuït al fet que la proporció d’habitants amb estudis superiors haja crescut del 9% en 2001 al 14% en 2024.

MAJORS DE 65 ANYS
Malgrat el dinamisme migratori, l’estructura d’edat reflecteix una població que envelleix: un de cada cinc habitants té més de 65 anys. La paradoxa d’Alcoi és eixa: mentre perd població pel saldo vegetatiu negatiu, gana en diversitat i formació. I també en ocupació. En l’última dècada, les afiliacions a la Seguretat Social han augmentat un 24%, superant les 17.200 persones, i la desocupació ha descendit respecte als nivells de 2014.

No obstant això, persisteixen reptes importants, com la precarietat laboral, l’alta dependència del sector serveis o la marxa de joves qualificats cap a grans ciutats. Així i tot, Alcoi continua exercint un poder d’atracció notable: més de 8.000 empadronats espanyols no van nàixer ací, la qual cosa reforça la imatge d’un municipi obert i receptor.

CANVI DE TENDÈNCIA
La diversitat cultural també ha transformat el paisatge humà i social d’Alcoi. Ja no es pot parlar d’una immigració uniforme. Mentre fa 20 anys Equador liderava la llista de països d’origen (917 persones en 2004), hui destaquen el Marroc, Romania i el creixement recent de la comunitat veneçolana. Això respon a contextos geopolítics canviants i demostra que la immigració a Alcoi és plural, dinàmica i en constant evolució.

En definitiva, Alcoi s’enfronta a reptes de futur com són l’envelliment, la mobilitat i l’ocupació, amb una característica que ha demostrat històricament: la seua capacitat per a atraure població. La dada ho resumeix tot: un de cada quatre veïns actuals va nàixer lluny, però ha fet d’aquesta ciutat la seua casa.

Advertisements