Alcoi arranca el compte arrere per a viatjar a l’època modernista
Nou recorregut del pregó i descens del campanar, són algunes novetats
L’època modernista tornarà a apoderar-se d’Alcoi a la fi del mes de setembre gràcies a la Setmana Modernista, que començarà oficialment el 17 de setembre i s’allargarà fins al 29. La citada època cada vegada atrau a més turistes i cada vegada suma a més amants dels costums a formar part de l’esdeveniment. Tant és així, que encara que es diga setmana modernista, la gran quantitat d’activitats fa que siga necessari estendre el programa a dues setmanes.
Com en cada edició, es rendeix tribut a un personatge destacat alcoià. El triat d’enguany ha sigut Gonzalo Cantó, escriptor i fill predilecte d’Alcoi i pel que hi haurà actes en el seu honor. Un altre dels grans reclams és que l’encarregat del pregó serà el ballarí alcoià, reconegut internacionalment, que forma part de la Companyia Nacional de Dansa, Isaac Montllor.
Les associacions són les grans implicades en la fira Modernista que, durant tot l’any busquen millorar i proporcionar al visitant una experiència d’època única i veritable. L’Associació Amics del Modernisme, una de les entitats clau en l’organització de la fira, se centra en consolidar i perfeccionar les activitats ja existents, en lloc d’introduir noves propostes. “El nostre principal objectiu és enfortir les activitats que ja hem presentat en anys anteriors”, comenta Victoria Romero, presidenta de l’associació. “Cada any, ens esforcem per millorar i enriquir aquestes activitats perquè tant els nostres socis com els visitants gaudisquen al màxim”.
Una de les col·laboracions més destacades de l’associació en la fira és amb la Creu Roja. Els membres, caracteritzats com a infermeres de l’època, s’han convertit en un símbol icònic de l’esdeveniment. En commemoració de l’aniversari de la Creu Roja, l’any passat es va realitzar una activitat especial, deixant de costat la tradicional tómbola de fa dos anys. “Les infermeres van realitzar un ball el dissabte al matí, i l’acolliment va ser tan bona que hem decidit repetir-lo enguany”, explica Romero. Aquest homenatge honra a les dones que en eixa època dedicaven el seu temps a cuidar als malalts i necessitats, utilitzant un repertori musical característic d’aquells anys.
A més d’aquesta representació, l’associació també repetirà la seua mostra de balls amb música en directe. L’entitat interpretarà valsos i polques de l’època, tant el dissabte al matí i #vesprada, com el diumenge al migdia en la plaça Ramón y Cajal. ‘Aquesta activitat agrada molt a la gent, perquè convidem a ballar al públic i els fem partícips’, explica Victoria.
L’ambientació de l’època modernista també es reforça amb menjars i sopars temàtics. Un dels esdeveniments més benvolguts, el pícnic modernista amb música en directe, també serà present en aquesta edició. “L’any passat introduïm la música en directe i vam veure que la gent va gaudir molt mentre menjava, així que enguany hem decidit continuar amb la proposta”, destaca la presidenta.
Una altra de les entitats implicades és el Grup de Recreació Modernista d’Alcoi. Com ja és tradició, enguany es durà a terme la presentació de la dotzena edició de la Revista Art, Humanitats i Cultura, que en aquesta ocasió, comptarà amb col·laboracions de tot el país com Terrassa i Terol, incloent dos articles escrits en castellà i esperanto que demostren l’evolució de la llengua.
Entre les activitats estrela del grup està la recreació d’un mercat modernista. Aquest esdeveniment comptarà amb llocs de diverses ciutats com Terol, Cartagena, Carcaixent, Novelda i Benicàssim, cadascun oferint productes típics de la seua regió. “L’objectiu és que els visitants puguen veure com era la vida en aquella època, no sols a Alcoi, sinó en altres ciutats també”, explica Guzmán Bernabeu, president de l’entitat.
A més, durant el dissabte i el diumenge a les 11 del matí, s’oferirà la ruta teatralitzada ‘El patiment dels dones’, una activitat que va tindre gran èxit l’any passat i que torna sota la direcció de Gabriel Guillem.
Aquestes visites, que aborden el sofriment de les dones en temps passats, tenen un caràcter solidari, ja que els fons recaptats es destinaran a la lluita contra l’ELA.
Pregó i descens del campanar
En el marc de les novetats també està l’adhesió de dues noves entitats, que són la Fundació Novaterra i el Centre Excursionista d’Alcoi (CEA). La secció d’escalada d’aquest últim ha preparat una activitat innovadora, que consisteix en un descens des del campanar de l’Església de Santa María. A més, el CEA també ha organitzat una excursió per l’entorn de la ciutat i una gimcana amb premis per als guanyadors.
Com a novetat també es troba el canvi del recorregut del cercaviles posterior al pregó. Així, està previst que comence, com sempre, en la plaça d’Espanya, que recórrega Sant Llorenç, puge per Sant Francesc, arribe fins a la coneguda com ‘placeta de la Creu Roja’, la plaça Ramón y Cajal i finalment baixe per Sant Nicolau, per a arribar de nou a La Bandeja, en la qual hi ha prevista una altra novetat, que és una revetla organitzada en col·laboració del Grup de Danses Sant Jordi. Com a canvi, enguany la presentació de la figura de la fira, Gonzalo Cantó, no es realitzarà mitjançant una conferència, com era habitual en edicions anteriors. En el seu lloc, es farà a través d’una obra de teatre inèdita escrita pel periodista Ximo Llorens.
Aquestes activitats se sumen a la llarga programació amb la qual compta la Setmana Modernista, i que conté alguns actes fixos com ho són el pregó, les visites guiades o els balls.