Alcoi afronta des d’aquest mes de gener l’obligatorietat d’establir zones de baixes emissions

Un estudi tècnic contractat per l'Ajuntament determinarà quines solucions que es puguen aplicar per a reduir la contaminació a la ciutat

Alcoi afronta des d'aquest mes de gener l'obligatorietat d'establir zones de baixes emissions
L’ordenança de baixes emissions en la qual treballa el Consistori s’estén més enllà del barri antic i dels carrers que es va plantejar convertir en zona de vianants inicialment, com Sant Nicolau. ARXIU

El temps s’acaba per a Alcoi i la resta de ciutats de més de 50.000 habitants que encara no han posat en marxa les seues zones de baixes emissions (ZBE). I és que el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic exigia l’elaboració del corresponent protocol contra la contaminació, abans de l’1 de gener de 2025.

El Govern va aprovar al desembre de 2022 el reial decret que regula les ZBE, unes àrees que hauran d’establir-se a les ciutats de major grandària i que restringeix el passe a determinats vehicles, els més contaminants, per a reduir la pol·lució de cara a 2030. Les localitats afectades tindran fins a quatre anys per a desenvolupar la seua estratègia de baixes emissions, si bé abans de 2024 havien d’haver iniciat almenys els tràmits.

En el cas d’Alcoi, l’aplicació de la normativa europea sobre ZBE es troba encara en una fase molt incipient. El primer que s’ha fet és delimitar les zones de baixes emissions potencials, que era un dels requisits exigits per la llei per a considerar que un municipi ha posat en marxa la mesura.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Jordi Martínez, explica que l’Ajuntament va contractar fa uns mesos la redacció d’un estudi previ a la realització de l’ordenança de ZBE i ja es disposa d’un primer esborrany que s’ha traslladat al departament d’Inspecció General de Serveis i Mobilitat perquè els tècnics municipals puguen fer les seues aportacions. Amb això, fins a finals del mes de gener no s’espera que estiga acabada la redacció definitiva del projecte.

La proposta es basa a conéixer els hàbits de desplaçament en la població alcoiana, és a dir, que elabora un diagnòstic de la situació i, d’altra banda, estableix possibles solucions o mesures a implementar per a la reducció de la contaminació a Alcoi.

Cal assenyalar que per a tractar d’agilitzar el procés a Espanya, el Ministeri ha determinat que les ciutats de més de 50.000 habitants que en 2025 no tinguen en funcionament les ZBE que per llei estan obligades a delimitar, no rebran l’any que ve ajudes per al transport públic col·lectiu, a mode de penalització.

Solucions múltiples
Segons Martínez, la conversió en zona de vianants de carrers és només una de les moltes estratègies que es poden implementar per a reduir la contaminació a Alcoi. Altres solucions emmarcades en l’estratègia de zones de baixes emissions inclouen “fomentar el transport públic, promoure l’ús de bicicletes, millorar l’eficiència energètica en edificis i augmentar la conscienciació sobre la reducció de residus. Cada acció compta i, en combinar diferents enfocaments, podem aconseguir un impacte més significatiu en la qualitat de l’aire i el medi ambient”, destaca l’edil.

Convé recordar que si bé la implantació d’aquesta zona de baixes emissions es durà a terme fonamentalment en l’àmbit de la conversió en zona de vianants prevista en el Centre històric, el projecte és molt més ampli i inclou actuacions que afecten el conjunt del municipi. Es tracta de huit iniciatives el pressupost de les quals supera els 3’5 milions d’euros i per a les quals l’Ajuntament va aconseguir fons per valor de 2’6 milions procedents del Ministeri de Transports a través del Pla de Recuperació que finança la Unió Europea.

Aquestes actuacions –la majoria ja completades– són el carril bici entre Cervantes i la Zona Nord i que serveix per a connectar a aquests barris amb el barri antic de la ciutat; la millora de l’accessibilitat en l’àmbit de la conversió en zona de vianants del Centre; la reurbanització dels carrers adjacents a Sant Nicolau incloent Sant Josep i, pròximament, Joan Cantó; l’aparcament dissuasiu de La Riba; la centralització i control intel·ligent de la xarxa de semàfors per a l’optimització del trànsit; el sistema de gestió de les àrees complementàries per a la implantació de la ZBE, com sensorització ambiental o nous sistemes de control de l’estacionament en zones de càrrega i descàrrega; la compra de dos autobusos elèctrics que s’incorporaran a la flota del transport públic urbà a partir d’aquest mes de gener, així com la instal·lació de punts de recàrrega per a aquests vehicles.

El regidor de Mobilitat posa l’accent en la importància de “prendre mesures urgents per a reduir la contaminació a la nostra ciutat. La qualitat de l’aire que respirem afecta directament a la nostra salut i benestar, és fonamental promoure l’ús de transport sostenible, com a bicicletes i transport públic, i fomentar la creació d’espais verds. Junts, podem treballar en polítiques que no sols reduïsquen les emissions, sinó que també milloren la qualitat de vida dels nostres ciutadans. La mobilitat sostenible no és només una opció, és una necessitat per a un futur més net i saludable.” A més, l’edil considera “fonamental canviar l’enfocament” de les estratègies de baixes emissions i “deixar de centrar-nos només en les restriccions, hem d’enfocar-nos més en incentius i solucions”.

Send this to a friend