Alcoi adapta la seua oferta turística cap al medi ambient i la cultura

La intenció és posicionar a la ciutat com a destí per a tot l'any

Alcoi adapta la seua oferta turística cap al medi ambient i la cultura
Exposició del ceramista Vigreyos en l’IVAM CADA d’Alcoi. | ARXIU

Amb els deures fets, així valoren des de l’àrea de Turisme d’Alcoi l’atípica campanya d’estiu que estem vivint, marcada per segon any consecutiu per les restriccions de la Covid-19. Tal com relata la regidora de Turisme, Lorena Zamorano, s’ha realitzat un viratge en l’estratègia turística respecte a les últimes campanyes, amb l’objectiu de posicionar Alcoi com una destinació per a tot l’any. “Abans es posicionaven fonamentalment les festes de Moros i Cristians. Ara abastem més, sense centrar-nos exclusivament en un només recurs, per això intercalem festes amb naturalesa, modernisme, nadal, gastronomia…”.

Els dos pilars sobre els quals s’assentisca l’estratègia per a aquest 2021 han sigut la cultura i el medi ambient. En el cas del primer, gràcies a la designació d’Alcoi com a capital cultural valenciana, la qual ha promogut la realització d’unes 60 accions culturals (exposicions, actuacions musicals…) durant el primer semestre de l’any. Respecte al medi ambient, la ciutat vol potenciar el turisme rural, aprofitant que en temps de pandèmia hi ha gent que prefereix la tranquil·litat i l’assossec del camp, a la massificació de les platges. Aquesta tendència ja es va notar en la setmana passada Santa, quan els establiments hotelers de les nostres comarques van fregar la plena ocupació.

D’altra banda, s’està experimentant un canvi en la procedència dels turistes. L’arribada d’estrangers ha deixat pas en major mesura al turisme autonòmic. Sense anar més lluny, la setmana passada Santa va haver-hi un increment del 30% respecte a 2019 en l’arribada de turistes autonòmics. El fet que la Comunitat Valenciana es trobara tancada perimetralment en aquells moments va ajudar sens dubte a aqueix increment.

La promoció també està sent diferent a la d’altres anys, més moderada i centrada fonamentalment en el territori autonòmic. “Entenem que no és moment d’invertir en grans campanyes de promoció. A causa de la pandèmia la gent no està viatjant molt; hem de ser cauts en els desplaçaments”, argumenta Zamorano.

De cara a la celebració de la Fira Modernista –per a finals de setembre – la regidora espera unes restriccions no tan fèrries, que puguen promoure una major mobilitat. Les activitats previstes entre setmana semblen assegurades, atès que seran exposicions i xarrades a porta tancada, on serà més senzill controlar l’aforament. Pel que fa a la programació de cap de setmana –amb actes a l’aire lliure més multitudinaris– caldrà esperar al que dicte la situació pandèmica al setembre.

TURISME SEGUR
La conjuntura actual també ha impulsat la necessitat d’un turisme segur, obligant l’administració local a adaptar diferents infraestructures. Per exemple, en l’Oficina de Turisme, l’Explora i el Refugi de Cervantes, tot el material i els serveis que s’ofereixen estan adaptats a través de codis QR per a evitar el contacte físic. D’altra banda, s’ha digitalitzat el registre de visites d’aquests museus i s’ha implantat el cobrament per TPV per a evitar la manipulació de bitllets i monedes. Totes aquestes pràctiques s’emmarquen dins de la Distinció de Bones Pràctiques Avançades Covid-19, impulsades pel Sistema Integral de Qualitat Turística en Destí (SICTED).

Send this to a friend