Alberto Belda: “El treball en la base comença a donar resultats”

El regidor d'esports fa balanç d'un excel·lent 2022 i parla dels projectes previst per a l'any recentment estrenat

Alberto Belda: "El treball en la base comença a donar resultats"

2022 passarà per ser un any en què es va parlar molt i molt bé dels nostres esportistes. La collita possiblement haja sigut la millor de totes tant per la qualitat com quantitat dels resultats obtinguts. A noms clàssics com els de Jorge Molina o Néstor Abad s’han sumat les grates sorpreses de Laura Casabuena, Maia Llácer, Daniela Picó o Gaizka Porras, cridats a prendre el relleu generacional. Però no sols la família d’esportistes ha crescut exponencialment, l’Alcodiam ha tornat aquesta temporada a Europa després del millor curs de la seua història o en marxa hi ha una sèrie de projectes com la nova nau de la gimnàstica artística, la pista de patinatge en la Zona Nord, la compra dels Camps del Serpis o la nova pista de tennis que pot donar pas a la creació d’un nou espai per a l’esport de la raqueta a la ciutat

–Comencem per l’últim, la construcció d’una pista de tennis en el poliesportiu Francisco Laporta, un dels projectes votats a través dels Pressupostos Participatius
–“Tindrà una dotació de 100.000 euros. Està l’opció d’invertir aqueixos diners en l’arranjament de les dues pista actuals o construir una tercera instal·lació, però es tracta d’una zona amb fallades de fonamentació que requereix d’un manteniment permanent. L’aposta d’aquest govern és per buscar una altra ubicació amb opcions de creixement en el futur. Particularment pense que té més lògica aquesta última alternativa, construir una primera pista amb aqueixos diners i més endavant buscar finançament per a una segona, tercera o quarta instal·lació, que és el mínim que ha de tindre una ciutat com la nostra. D’aquesta manera obriríem la possibilitat d’ampliar el poliesportiu, possiblement feia la zona del pàrquing del nou camp de futbol, al costat de la via pecuària, amb un nou espai que permetria la ubicació de diverses pistes de tennis, alhora que la zona que actualment ocupen les dues pista es destinaria per a altres necessitats que poguera tindre el poliesportiu”.

–Sempre Alberto Belda ha assenyalat com a estratègic per al futur del poliesportiu Francisco Laporta que els Camps del Serpis passaren a titularitat municipal. Pel que sembla, aqueix moment ha arribat?
–“Així és. L’acord amb la Federació està tancat i només falta plasmar-lo en una signatura. Han sigut molts anys d’espera. El problema estava en la titularitat d’aquestos camps, que no eren de la Federació Valenciana, sinó de l’Espanyola. L’acord és pels tres camps (el de Manuel Moreno Cabanes és de propietat municipal) per un total de 190.000 euros. El pagament es faria en tres terminis, el primer res més signar l’acord, de 40.000 euros, mentre que els altres 150.000 euros es dividirien en dos, un de 75.000 euros en 2023 i un altre per la mateixa quantitat, ja en 2024. Fins ara, qualsevol inversió estava compromesa per no ser de propietat municipal. Existeix l’opció d’optar a una subvenció de Diputació per a un canvi de gespa. Són intervencions costoses, de 200.000 euros, igual com canviar la il·luminació dels camps a LED, amb un pressupost de 80.000 euros. Amb el canvi de titularitat, no sols pots planificar el futur del poliesportiu amb una sèrie d’actuacions, també pots plantejar una sèrie de millores en una instal·lació que ara sí que serà municipal. A partir d’aqueix instant pots començar a traçar un full de ruta de cara al futur que fins ara era complicat”

–Encara que si parlem de la major inversió en infraestructura esportiva cal referir-se a la nau de la gimnàstica artística al costat del col·legi Miguel Hernández, en uns terrenys municipals al costat de l’Escola d’Idiomes. Com es troba el projecte?
–“Si tot va com esperem, la idea és presentar ara al gener el projecte per a intentar licitar com més prompte millor i que a l’estiu començaren les obres. Estem parlant d’un pressupost de 700.000 euros. El nou pavelló ocuparà una superfície de 1.000 metres quadrats. Seria l’única instal·lació de gimnàstica artística amb fossat a la província d’Alacant. A aquesta obra cal sumar els 90.000 euros que portem invertits en aparells. L’únic que ens falta és el de sòl, que costa 60.000 euros i estem en converses amb la Federació perquè ens ho cedisquen i que les nostres gimnastes puguen utilitzar-ho”.

–Queda pendent donar-li oficialitat el nom de Jorge Molina al nou camp de gespa artificial?
–“La nostra idea hauria sigut portar avant l’acte ara aprofitant l’aturada nadalenca. El problema ha sigut l’enfonsament d’una zona del terreny sobre el qual s’assentisca el camp. L’actuació rondarà els 30.000 euros i existeix la possibilitat d’optar a una subvenció de Diputació entorn dels 75.000 euros que destinaríem a arreglar aquest enfonsament, un talús i la construcció d’una zona de graderia per al public”.

–Sense oblidar tampoc la nova pista de patinatge al parc de la Zona Nord?
–“Exacte. Son uns diners que estan, també el projecte, només falta licitar per a començar les obres. Es tracta d’una obra molt important perquè suposaria descongestionar el problema d’horaris que tornem a tindre en patinatge a pesar que disposem de la pista exterior coberta, però és un esport que ha crescut molt últimament. Passa igual amb el vídeo marcador del Collao. Els diners estan i només falta licitar. L’obra pública requereix d’uns terminis que la privada no necessita i tot s’agilitza de manera més ràpida”.

– Entre els projectes que es posaran en marxa a la volta de l’activitat després de les vacances nadalenques està el bus gratuït fins al poliesportiu Francisco Laporta
–“Es una de les iniciatives que més il·lusió em fa pel que pot significar per als nostres esportistes. La idea és posar-ho en marxa el 9 o el 16 de gener. S’ha treballat bastant en què siga un servei atractiu. Estarà en marxa sis mesos, fins al final de l’actual temporada. Després s’avaluarà i si ha tingut un bon acolliment, es mantindrà com una línia més de l’autobús urbà de cara a la pròxima temporada. Mentrestant, volem veure com evoluciona. Hi haurà una línia que atendrà Zona Alta, Centre, Eixample i Zona Nord, arribant fins al polígon de Cotes Baixes. I una altra que s’ocuparà de Santa Rosa i Batoi. Funcionarà tots els dies, de dilluns a divendres, de 15,30 hores a 21,30 hores per a donar servei a tots els esportistes que entrenen en el poliesportiu Francisco Laporta. S’ha tingut en compte que hagen les parades justes perquè un esportista puga fer el seu trajecte entre 15 o en un màxim de 25 minuts, que no haja d’esperar una hora perquè així siga rendible i pràctic”.

–Quant a activitats, quines competicions se sap ja que se celebraran a la nostra ciutat durant 2023?
–“Encara és una mica prompte. A principi d’any és quan es decideixen molts calendaris de la pròxima anualitat. Tenim com a novetat l’Autonòmic de marxa nòrdica, seguim un altre any com a seu del Campionat d’Espanya de grups xou i la gran aposta, de moment, és la celebració del Nacional de bmx, la principal competició d’aquesta disciplina. Fem el salt de la Copa d’Espanya al Campionat d’Espanya”.

–La del 2022 és la millor collita de l’esport alcoià de la seua història?
–“Sens dubte. Sempre hem tingut un referent però tants assoliments i de tanta qualitat, no s’havia donat. Fins no fa molt ser campió d’Espanya era el màxim. Aquest llistó l’ha trencat àmpliament aquesta generació que ve trepitjant molt forta. Parlem de Copes del Món, Europeus, Mundials i de formar part de la Selecció Espanyola absoluta, una cosa a la qual no estàvem acostumats i que últimament és una constant. Teníem a esportistes de molta qualitat com Néstor Abad o Andrea Silva, però ara ens trobem que per darrere ve gent de la qualitat de Laura Casabuena, Maia Llácer, Daniela Picó, Joan Montes o Gaizka Porras. Esportistes que estan becats en un Centre d’Alt Rendiment amb entrenadors de primer nivell. Va ser un llarg camí que es va iniciar fa uns anys i que ara comença a donar els seus resultats”.

–Precisament la regidoria d’esports s’ha implicat bastant a ajudar a aquestos esportistes que comencen amb les beques individuals
–“Estem veient la possibilitat d’ampliar el programa d’ajudes amb la signatura de convenis singulars a títol individual. Actualment es concedeixen subvencions a clubs però els esportistes estan exposats al programa conjunt dedicat a esportistes no professionals. En el seu moment es va fer una excepció amb Nico Terol i Néstor Abad. La intenció és canviar l’ordenança i obrir el ventall perquè set esportistes, els que estan en el CAR o la Selecció Espanyola, com són els casos de Néstor Abad, Gaizka Porras, Laura Casabuena, Maia Llácer, Andrea Silva, Joan Montes o Daniela Picó, puguen tindre un conveni al marge i es beneficien d’una ajuda de 2.000 euros, amb la qual cosa podríem ampliar les beques perquè la idea és mantindre aqueixa partida de 14.000 euros per a esportistes no professionals. D’aquesta manera també donem cobertura a més esportistes locals”.

– A nivell de clubs, Alcoyano i Alcodiam han sigut actualitat per diferents raons
–“De l’Alcodiam només podem dir coses bones. Han realitzat la millor temporada de la seua història i l’equip ha tornat a jugar a Europa. De l’Alcoyano, és molt important per a la ciutat que seguisca en una categoria com la Primera RFEF. A nivell institucional ha sigut molt important que trobara aquest inversor que donara estabilitat econòmica a l’entitat i que damunt vulga apostar per un projecte a dos o tres anys vista que porte a l’Alcoyano fins a la Segona Divisió. La situació econòmica era molt delicada i que algú vinguera a posar diners ha sigut molt important per a l’entitat. Només podem pensar a donar-li un vot de confiança. Des de la seua arribada només hi ha coses bones, els jugadors estan al dia de cobraments i s’estan programat pagaments pendents. Damunt està comptant amb gent de la casa”.

–Assenyala a la base i la formació que es duu a terme des de l’Escola d’Iniciació (EPI) i els Jocs Esportius com el germén que està donant peu a la millor generació d’esportistes locals
–“No soc partidari de les casualitats i crec que els èxits actuals cal buscar-los en els inicis, en el treball que es desenvolupa des de la base i els resultats han començat a arribar. El projecte d’Escola d’Iniciació cada vegada està més consolidat en els centres escolars, així ens el transmeten professors i monitors. És un aparador que està possibilitant que el xiquet des d’una edat primerenca puga iniciar-se en altres esports, potser menys coneguts, però que estan creixent molt a nivell local com és el cas del judo, l’atletisme, o l’hoquei, modalitats que estan i es practiquen a l’Escola d’Iniciació”.

–2022 ha sigut l’any de la primera lliga de CursAlcoy, que reuneix onze proves atlètiques que se celebren a nivell local
–“Més enllà d’unir a tots, atletes i organitzacions, crec que el més important ha sigut veure la capacitat que té una ciutat com la nostra per a organitzar onze proves tan diferents, des d’un trail a carreres d’asfalt, alguna cosa que no totes les poblacions poden presumir d’això. Crec que ha sigut un encert i al febrer organitzarem una doble gal·la: la FESCAM, de la qual ja portem diverses edicions celebrades i són els clubs els que reconeixen als seus esportistes, i la novetat enguany serà el lliurament de trofeus i obsequis de CursAlcoy. La gala ja no podrà ser en l’Eduardo Latorre per qüestions de capacitat, sinó en l’Àgora.

–Parlant del Complex Eduardo Latorre, torna a registrar xifres d’abans de la pandèmia?
–“Així és, amb quasi 2.000 socis la situen com una instal·lació de referència a nivell local, sense oblidar la gran quantitat de cursos que s’organitzen al llarg de l’any. Parlen molt de la qualitat del servei i preus que s’ajusten a la realitat del mercat amb una gestió municipal amb una gestió municipal”.

Advertisements

Send this to a friend