Agenda Urbana: Un full de ruta sostenible i viva
L'IVAM CADA Alcoi va albergar el dijous una jornada sobre aquest assumpte amb la participació d'experts
L’Agenda Urbana d’Alcoi ha protagonitzat unes jornades en les quals els ciutadans d’Alcoi han pogut conéixer en profunditat els aspectes clau més importants d’aquest projecte.
Alcoi ha sigut una de les poques ciutats seleccionades a nivell nacional per a exercir com a ciutat pilot de l’Agenda Urbana i crear un model de ciutat molt més accessible, acollidor i saludable mediambientalment.
Aquestes jornades, que van tindre una duració de cinc hores, van reunir en l’IVAM CADA Alcoi ha diversos representants institucionals i experts en la matèria, per a desentranyar a fons tot el treball que existeix darrere del projecte, quins són els següents passos a seguir i sobretot els objectius que l’Ajuntament busca aconseguir en temps esdevenidors. Per això, l’Agenda Urbana presenta un diagnòstic sobre la situació i punt de partida de la realitat urbana i rural, amb un marc estratègic per a cada model de ciutat i un llistat de possibles accions amb les quals aconseguir una sèrie d’objectius prèviament definits. A més, també existeixen una sèrie d’indicadors per a veure la situació en la qual comença la ciutat i els avanços d’aquesta, juntament amb un pla d’acció per a la seua implementació dins del marc de competències dels agents.
LA RUTA A SEGUIR
Les jornades van començar a les 10 del matí en la sala d’actes de l’IVAM CADA. Amb una bona part de l’aforament ocupat, l’alcalde Toni Francés va obrir l’acte amb unes breus paraules per a donar pas a la primera intervenció del matí de la mà de David Lucas Parrón, Secretari general d’Agenda Urbana i Habitatge, amb una xarrada en relació al vital paper dels governs locals com a clau en l’èxit de l’Agenda Urbana.
Després d’això, es va realitzar un xicotet descans i es va respondre a les preguntes de la premsa. Va continuar l’esdeveniment Sonia Hernández, Subdirectora Adjunta de Polítiques Urbanes, amb una exposició sobre els desafiaments principals que ciutats com Alcoi ha d’afrontar en la seua gestió. Per a això va remarcar la importància de l’Agenda Urbana com un full de ruta per a Alcoi, amb la capacitat d’anar canviant i adaptant-se segons el pas del temps. Hernández va desenvolupar els principals problemes que les àrees urbanes posseeixen en l’actualitat, com una gran demografia cada vegada més envellida, que necessita veure la seua ciutat transformada i adaptada a les seues necessitats; les agressives conseqüències del canvi climàtic, que pot ser pal·liat amb polítiques de sostenibilitat i mobilitat ecològica; i la normativa rígida i excessiva que dificulta en gran manera el poder actuar. També s’ha assenyalat la importància de la participació ciutadana en aquesta agenda amb l’objectiu de conéixer quins són els interessos de la població. Després d’això, el torn li va arribar a Jorge García, Vicepresident del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local, a més d’Interventor General a l’Ajuntament de Gandia. Durant la seua ponència, García va fer un repàs sobre els instruments clau que posseeixen els governs per a intervindre en l’Agenda Urbana. Va reiterar la importància que posseeix la planificació i va demanar precaució sobre la necessitat de ser rigorosos a l’hora d’evitar el frau, però eficaços i eficients amb l’execució dels projectes de l’agenda. Finalment, i responent a la pregunta d’un ciutadà va comentar que “L’Ajuntament és esport, urbanisme, cultura i molt més. Per això han d’haver-hi reunions periòdiques per a dissenyar i comprovar l’estat de les estratègies”.
TAULA DE DEBAT
Les jornades també van presentar una taula redona amb la intervenció de tres experts que van exposar diversos apartats de l’Agenda Urbana. El primer a intervindre va ser Daniel Mullor, que va presentar als seus acompanyants i va definir la idea de buscar la sostenibilitat en l’evolució natural de les ciutats. D’aquesta manera, Paloma Ibarra, arquitecta i sòcia fundadora de Mocabi Arquitectura, va exposar la utilitat d’eines com l’Observatori Ciutat en l’agenda, capaç de creuar dades com l’edat de les edificacions, els preus dels lloguers o les rendes de les famílies d’uns certs sectors de la ciutat per a conéixer l’estat actual general d’aquesta. Va prendre la paraula Laura Noguera, Consultora de solucions urbanes, que va ressaltar la importància del pla d’acció de l’agenda, la funció de la qual és abordar més d’un objectiu estratègic alhora, sent clave la cooperació entre diversos departaments.
Després d’una ronda de preguntes del públic, va tancar l’acte Jordi Martínez, Vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Mobilitat Sostenible i Accessibilitat Universal, sentenciant que l’agenda “és un instrument que ajudarà a solucionar problemes com les dificultats que l’onada de calor provoca en la ciutadania o l’actual crisi energètica”.