AECC i Solc incideixen en la importància de la autoexploració
La autoexploració mamària és clau en un moment com l'actual, en què l'atenció mèdica està restringida
Una vegada que acaben els tractaments, reprendre la vida quotidiana pot suposar un nou repte. Temor, vulnerabilitat, incertesa o indefensió, formen part de les experiències subjectives de les persones que han patit un càncer i que condicionen la seua vida després d’aquest. Des del pla emocional, tant el mateix pacient com els familiars poden rebre ajuda i suport psicològic de mans de dues entitats que treballen en aquest sentit en la zona, com són l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i Solc, la Associació comarcal d’ajuda en el tractament del càncer.
Cada any, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi, aquestes dues associacions organitzen la ja tradicional Volta als Ponts amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, data que es commemora el 19 d’octubre. En aquesta ocasió, a causa de la crisi sanitària que es viu, la iniciativa no va poder dur-se a terme de la forma en què es fa habitualment. El que sí que va haver-hi és una celebració simbòlica que va tenyir de rosa, el color que representa la lluita contra el càncer de mama, alguns monuments de la ciutat com el Pont de Sant Jordi, així com diferents edificis públics que s’han il·luminat amb aquest color al voltant de tota la comarca.
Al mateix temps, les entitats també van eixir al carrer per a sensibilitzar a la ciutadania sobre la malaltia. “La pandèmia ens ha privat durant mesos del contacte i la humanitat amb les persones, però ja estem una altra vegada al cent per cent, així que animem a demanar ajuda a qui la necessite”, destaca la presidenta de Solc, Marcela Ripoll. Per part seua, la responsable de la junta local de la AECC, María Teresa Alberola, tracta d’infondre “ànim als malalts i familiars en aquests moments difícils”, alhora que convida també a acudir a l’associació per a rebre informació i assessorament.
En aquest sentit, des de totes dues entitats s’incideix en la importància de la autoexploració mamària, màximament en un moment com l’actual, en què l’atenció mèdica està restringida. Com sol dir-se, “ningú com una mateixa pot detectar si hi ha alguna cosa estranya en el seu cos”. Per això és clau la autoexploració, perquè “nosaltres mateixes podem avançar-nos a la lluita contra el càncer en detectar una anomalia en el nostre cos”. I és que la millor manera de véncer un càncer és un diagnòstic precoç.