Adriana Brownlee fa cim a l’Everest
La jove anglesa és filla de l'alcoiana Eva Piñón
Un mes i mig després d’emprendre l’aventura de fer cim a l’Everest, un dels grans mites del muntanyisme universal, la jove anglesa Adriana Brownlee aconseguia fer realitat al començament de setmana el gran somni pel qual tant havia treballat en els últims mesos, i així per primera vegada en la història gens alcoians han passat a formar part de la llegenda d’aquest esport.
La jove anglesa, de 20 anys, és filla d’Eva Piñón, una alcoiana que fa vint-i-dos anys, allà per 1999, va decidir completar la seua formació a Londres. El que anava a ser una estada de sis mesos, va acabar allargant-se un any i ja són més de dues dècades en la capital anglesa, on viu i va nàixer Adriana Brownlee, que des de fa unes setmanes, té expectant al món de l’alpinisme mundial, per la seua història de precocitat.
Va ser el seu pare i marit d’Eva, un enamorat de la muntanya, qui li va aficionar des de ben xicoteta a aquest món. Adriana es va convertir a una edat molt primerenca en l’alpinista més jove del Regne Unit a ascendir tres pics en menys de 24 hores. Va ser en 2017, quan la jove anglesa va començar a experimentar en altitud i acompanyat del seu pare, va escalar la muntanya Elbrus (5.642 metres), el Kilimanjaro (4.809) i l’Aconcagua (6.962), els tres abans de complir els 18 anys.
Aquest hivern va participar, com a preparació a l’Everest i convidada per Nirmal Purja ‘Nim’, tota una celebritat en la matèria i nomenat per la reina Isabell II membre de l’Ordre de l’Imperi Britànic, en la primera ascensió que va haver-hi al mític K2 després dels mesos més durs de la pandèmia. L’objectiu d’Adriana no era fer cim, sinó l’oportunitat d’acumular experiència i sensacions, amb temperatures fins a eixe moment inimaginables per a ella, allaus, dits congelats i fins i tot la dura experiència de veure la mort en muntanya.
Va ser una manera d’adobar-se sobre el terreny per al que se li venia damunt a principis d’abril. L’aventura va començar a mitjan mes amb el període d’adaptació després d’ascendir fins al campament base, situat a 4.910 metres d’altitud. Els últims dies, fins a fer cim el dilluns de la setmana passada a la 1.15 hora local, van anar d’una extraordinària complexitat i a punt va estar d’avortar-se l’ascensió.
Només l’obstinació del reconegut alpinista nepalés Nirmal Purja ‘Nims’, va fer possible que l’expedició seguira avant, després que fa deu dies el govern nepalés ordenara a tots els grups presents desallotjar el campament base per dues allaus i les prediccions d’un temporal molt fort. El passat 29 de maig van deixar de xequejar-se cordes i escales davant tan alarmant amenaça.
Va ser Nims qui va acabar per convéncer a les autoritats locals per a esperar una setmana més. L’expedició va haver de fer un sobresforç per a obrir-se pas entre tota la neu acumulada l’última setmana i amb cordes amagades pel temporal van aconseguir ascendir fins als 8.849 metres i fer cim a l’Everest dilluns passat.
Immediatament van haver d’emprendre retorn cap al campament 4, on al costat d’altres tres alpinistes anava a afrontar la segona part de l’expedició, amb l’ascensió al Lhotse, la quarta muntanya més alta de la terra, completant així un doble huitmil, però ara sí el govern local va prohibir eixir a l’equip Elite Exped, de la qual Eva Brownlee forma part, per allaus, clausurant així la temporada d’expedicions al Lhotse. La jove anglesa es troba des de meitat de setmana en el campament base “sana i estàlvia, per fi puc respirar”, ha confessat la seua mare, l’alcoiana Eva Piñón.