Accepten regular la col·locació de pancartes a l’Ajuntament

Un total de 9 entitats cíviques presenten una moció amb el suport de PP, Podem, Guanyar, Cs i Compromís

Accepten regular la col·locació de pancartes a l'Ajuntament
La polèmica es va deslligar quan el 8 de Març no va poder penjar la seua pancarta.

El govern municipal va resoldre divendres passat la polèmica generada entorn de la prohibició de col·locar pancartes al balcó de l’Ajuntament per part de col·lectius cívics, acceptant treballar per a regular aquesta qüestió sense entrar en contradicció amb la normativa municipal sobre aquest tema. És per aquest motiu que el govern de Toni Francés va acabar rebutjant la moció plantejada per nou entitats locals –Avanzar, CAEHA, Unesco, Fonèvol, 8 de Març, Ponts d’Igualtat, Col·lectiu Mariola LGTBI, Acovifa i Centre Cultural El Panical– i recolzada pels grups municipals del PP, Compromís, Ciudadanos, Podem i Guanyar.

El portaveu del govern municipal, Jordi Martínez, va explicar que la instal·lació de pancartes, si es vol fer de manera legal i és el que s’han proposat a partir d’ara, requereix de la modificació del Pla especial de protecció del Centre històric, per la qual cosa no podien aprovar la moció tal qual estava plantejada i d’aquí ve que proposaren una esmena, que els proponents de la moció van refusar. “Hem treballat molt la moció, volem que ens l’aproveu així o no la canviem”, manifestaven les portaveus dels nou col·lectius signants. Toni Francés, per part seua, responia que “no podem prendre una decisió ara que vaja en contra de la normativa”.

El resultat de la votació –14 en contra per 10 favorables– no va permetre que tirara avant la petició conforme estava formulada, però l’alcalde va anunciar que a partir aquest dilluns estava previst començar a treballar en una regulació perquè els col·lectius cívics de la ciutat puguen “manifestar qüestions d’interés públic” al balcó de l’edifici consistorial.

Jordi Martínez remarca que la negativa a col·locar pancartes no sols respon a un tema patrimonial, sinó també a un criteri “estètic”, en el sentit que “no es pot penjar qualsevol cosa en un edifici que està catalogat”, com també fa referència a l’ordenança de publicitat i al fet que determinats esdeveniments esportius habiliten pancartes que contenen patrocinis, la qual cosa incompliria la normativa. “Hem de posar límits”, assenyala Martínez, que atribueix aquest nou escenari al PP i la seua denúncia davant Cultura per la presumpta il·legalitat de les obres de Sant Francesc.

Del costat de l’oposició, la popular Lirios García rebutja que “hàgem arribat ací pel PP”, acusant el govern municipal de “manipulador”. I el mateix Guanyar, la portaveu del qual, Sandra Obiol, afirma que “després de dotze anys governant ens ixen amb aquesta ocurrència”. La regidora incideix en què “l’únic criteri que ha de prevaldre ací és la defensa dels drets fonamentals de les persones”, una opinió que comparteix Elisa Guillem, de Compromís, per a qui les pancartes no són publicitat sinó “propaganda política”. Guillem critica, a més, que s’haja canviat d’ubicació el cartell de Festes, la qual cosa comporta “fer forats” en el cadirat de l’edifici, a diferència de les pancartes, que són elements ocasionals i innocus, com defensava la moció. Podem, per part seua, considera “absurd” prohibir les pancartes i parlava que en aquest tema s’ha arribat a una “situació kafkiana”, producte de “batalletes polítiques”.

Finalment, Ciutadans advoca per la “flexibilització” de la normativa local.

Advertisements

Send this to a friend