“A 5 d’agost de 2024 estem igual que als anys setanta”

Els afectats per l’incendi de Benasau denuncien sentir-se “abandonats” una setmana després

“A 5 d’agost de 2024 estem igual que als anys setanta”
Reunió d’alcaldes i regidors dels pobles afectats.

Abandonats pel Consell del president Carlos Mazón. Així asseguraven sentir-se, aquest dilluns, els municipis que es van veure afectats la passada setmana per l’incendi que va tindre origen a Benasau. “Denunciem la passivitat del Consell del Sr. Mazón, l’abandonament d’aquests pobles i, per tant, del món rural”, assenyalaven en un comunicat emés per alcaldes i regidors de Millena, Gorga, Quatretondeta, Benilloba, Alcoleja, Penàguila, i el mateix Benasau.

Una de les deficiències que, segons manifestaven, s’ha derivat de l’incendi és la suspensió del servei d’internet als pobles, ja que el foc va arrasar amb bona part de la infraestructura de cablejat. I això provoca que “caixers automàtics, ajuntaments, comerços i, fins i tot, la teleassistència domiciliària, no poden operar, no poden prestar cap servei en aquests municipis, amb tot el que açò suposa per al normal funcionament habitual”, explicaven.

I posaven exemples com no poder presentar cap tràmit administratiu, com en el cas dels ajuntaments, o les dificultats que travessen les botigues, restaurants i diferents serveis municipals, on no es poden fer servir datàfons i s’afegeix el problema de que els caixers automàtics tampoc funcionen, si és que es vol pagar en efectiu.

“L’exemple més greu –continuen denunciant– i que ens afecta a la salut dels veïns i veïnes més vulnerables dels nostres municipis, és que, el servei de teleassistència domiciliària tampoc està en funcionament”.

És per tot això que “podem dir que, a 5 d’agost de 2024 estem igual que als anys setanta, quan, a causa d’una emergència mediambiental, un incendi, una nevada… es perdien les comunicacions i els pobles quedaven incomunicats durant dies”, afirmen en el comunicat.

Davant d’aquesta situació, reclamen que la Diputació d’Alacant paralitze els terminis administratius, per no perjudicar a aquests pobles afectats, i no es queden fora d’algunes subvencions que estan obertes ara mateix. D’igual forma, exigeixen a la Generalitat Valenciana que repose, “amb màxima urgència”, les comunicacions a tots aquests pobles, per a “poder continuar treballant amb normalitat”, i recorden que aquesta circumstància perjudica la lluita contra el despoblament: “no s’està ajudant i aportant recursos de manera clara i decidida, ens sentim abandonats”.

Al tancament d’aquesta edició, alguns municipis afectats, com és el cas de Penàguila, confirmaven a aquest periòdic que ja havien restablert el servei d’internet i que diverses companyies de telefonia mòbil havien començat a operar de nou al poble.

Send this to a friend