Agres viu el compte enrere per a les festes
Agres es prepara per a viure les seues festes en honor a la Mare de Déu. Com succeeix cada estiu a la població del Comtat, els veïns rememoren la fita que tingué lloc el 1484, quan un pastor manc trobà als peus del castell del poble una imatge de la Mare de Déu. Amb aquest fet com epicentre de la festa, Agres celebrarà els actes més reconeguts en cap de setmana, després de que la consulta popular celebrada l’any passat així ho establira.
I tal vegada els actes més representatius d’aquestes festivitats tindran lloc durant la nit de divendres 25 i dissabte 26 d’agost. A partir de les 23 hores, l’Assut d’Agres acollirà la representació de l’Aparició de la Mare de Déu al Castell. A aquest acte, organitzat pel grup de Teatre l’Aparició, hi participen més d’un centenar de persones i congrega al seu voltant a “molt públic procedent de les comarques de la Vall d’Albaida, l’Alcoià i el Comtat”, tal com confirma Josep Manel Francés, alcalde d’Agres.
El màxim representant del consistori agresà celebra que les festes del municipi hagen assolit enguany la Declaració d’Interés Turístic Local, el primer pas que després desencadena en l’obtenció de l’estatus d’Interés Turístic Provincial i, posteriorment, Autonòmic. Aquest fet dota la festa de “major protecció jurídica front a possibles intervencions que puguen canviar la idiosincràsia i la tradició del que representa la festa i ajuda a protegir el format”, afirma Francés, al mateix temps que “facilita l’accés a les línies d’ajudes econòmiques que ofereix la Generalitat”.
D’igual manera, l’Ajuntament d’Agres també ha iniciat els tràmits necessaris per tal d’aconseguir que l’Ambaixà del Pastoret, que enguany tindrà lloc dissabte 2 de setembre, siga declarada Bé d’Interés Cultural. “Creiem que aquest acte, amb la pujada al Santuari i el cant de la Salve Regina, té un plus cultural rellevant. A més, la declaració de BIC propiciaria major protecció i recursos econòmics”, afirma Francés.
Les festes d’Agres, que enguany tindran a Lourdes Bernabéu Calatayud i a Valeria Martínez Vicedo com a reines juvenils e infantils respectivament, disposen d’altres actes singulars, entre els quals es troba la cercavila dels Farolets, on els xiquets passegen pels carrers del poble l’1 de setembre, amb un fanal fet amb un ciri dins d’un meló buit i la companyia dels cabots i les dolçaines. Les festes finalitzen amb la processó i el Dia de la Mare de Déu.