El tren de la bruixa

Dos hores i deu minuts dura de mitjana el viatge en tren de València a Alcoi. Són només 85 quilòmetres, però Renfe t’ofereix la possibilitat de disfrutar del paisatge tranquil.lament. Anar de València a Madrid en tren és un alé. En una hora i 45 minuts , l’AVE recorre 320 quilòmetres. La distància és quatre vegades la d’Alcoi i es tarda trenta minuts menys. Les comparacions sempre són odioses, però assenyalen prioritats i defineixen polítiques. Fa cent anys el tren comunicava Alcoi amb València, amb Gandia, amb Villena i Yecla.

Esta setmana i durant unes huit setmanes s’ha tallat el trànsit ferroviari amb Xàtiva per les obres de millora de la línia Alcoi-Xàtiva. S’inverteixen 4 milions d’euros per a estalviar-se uns huit minuts en el trajecte. Tota una metàfora. La comarca està ara incomunicada per tren. En l’era de les comunicacions només ens queden les carreteres.

Indiscutiblement s’ha millorat la comunicació per carretera amb València i Alacant però no hi ha autovia completa fins a Gandia, fins a Dénia o fins a La Vila Joiosa. Una constel.lació de ciutats mitjanes valencianes s’estan quedant aïllades amb l’Alcoià, el Comtat o la Vall d’Albaida. La distància que hi ha entre Alacant i València es suficientment important per a que este territori tinga més serveis. Hui en dia les àrees més dinàmiques són clarament l’àrea metropolitana de València i la zona Elx-Torrellano-Alacant. En este sentit, Alcoi i les comarques centrals corren el risc de convertir-se en zones dormitori en procés de desertització estirat per dos potents eixos com són València i Elx-Alacant on no coneixen l’encant del ‘tren de la bruixa’.

Send this to a friend