Un projecte de Cotes Baixes finalista dels Premis Zayed Future Energy d’Abu Dhabi

El departament de Fusteria i Moble, de l’IES Cotes Baixes, d’Alcoi, ha resultat finalista dels Premis Zayed Future Energy, d’Abu Dhabi, amb el seu projecte Dom, Aula Polivalent. El guardó, gestionat per l’Institut Masdar de Ciència i Tecnologia, destina quatre milions de dòlars, a premiar i reconèixer, a través de cinc categories, els millors treballs i projectes per la innovació en sostenibilitat i cura del medi ambient.

Els guanyadors s’anunciaran el 16 de gener de 2017, durant la cerimònia d’obertura de la Setmana de la Sostenibilitat d’Abu Dhabi. Fins allí viatjarà una representació del departament de Fusteria per a conèixer si finalment, el projecte Dom, Aula Polivalent es troba entre els cinc treballs premiats.

La cúpula o dom geodèsic ha sigut dissenyada a partir d’un poliedre denominat icosàedre, que està constituït per 20 triangles equilàters. Projectant les arestes d’aquests triangles plans a una superfície esfèrica, s’originen triangles equilàters corbats, i així es crea un dom o cúpula geodèsica. Els doms geodèsics de fusta tenen tres principals avantatges en comparació d’una construcció tradicional: estabilitat estructural, estabilitat tèrmica, amb la conseqüent eficiència energètica i llibertat de disseny.

En el projecte han participat 12 alumnes i cinc professors de Fusteria que han treballat braç a braç, de forma coordinada i amb un alt nivell d’implicació. La cúpula de fusta és en realitat un prototip o maqueta d’un projecte més ambiciós en el qual s’està treballant i estudiant la seua viabilitat i que és construir un Dom de 10 metres de diàmetre. Aquesta estructura de grans dimensions s’utilitzaria com un aula d’usos múltiples.

domo1.jpg

L’organització del premi ha comunicat personalment a l’IES Cotes Baixes la seua selecció com a finalista. D’aquesta manera, el Dr.Behjat Al Yousuf, Director de l’Institut Masdar de Ciència i Tecnologia, ha dit: “La qualitat dels projectes segueix augmentant, la qual cosa fa que siga més difícil per a nosaltres triar els millors. Però est és un repte que acceptem, com ho demostra la força del Premi Zayed Future Energy i la rellevància del seu enfocament en l’energia renovable i la sostenibilitat. Els finalistes d’enguany es troben entre els més innovadors que hem vist. A partir de gener, esperem veure als guanyadors aconseguisquen un canvi real i durador en el món a través dels seus assoliments”.

El President del Comitè Global d’Escoles Secundàries, el Dr. Abdulla Ismail Alzarouni, Assistent del President de l’Institut de Tecnologia de Rochester Dubai, ha afegit: “L’establiment de la categoria Instituts de Secundària i Formació Professional, l’any 2012, va anar un moment significatiu per al Premi Zayed Future Energy. No solament es subratlla el compromís del premi amb l’Energia Sostenible, sinó que també proporciona una plataforma per a animar als joves a convertir-se en líders per al futur del desenvolupament sostenible. El que és veritablement inspirador és que cada any estem veient un enorme creixement en el nombre i qualitat de les propostes d’aquesta categoria, la qual cosa fa que l’elecció dels finalistes extremadament difícil”.

L’any 2008, en el Cim del Futur Mundial de l’Energia, La seua Altesa el Xeic Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Príncep Hereu d’Abu Dhabi i Subcomandant Suprem de les Forces Armades dels Unió dels Emirats Àrabs (EAU), va anunciar el premi Zayed Future Energy, per a honrar el llegat del seu pare, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, pare fundador dels EAU, respecte a la cura del medi ambient.

Amb l’objectiu d’assegurar que el premi s’estén als diferents actors clau en la indústria; aquest reconeixement s’atorga anualment a una Gran Corporació, a una Xicoteta i Mitja Empresa, a una Associació sense Ànim de Lucre, un exemple a la Millor Trajectòria Sostenible i fins a cinc instituts de Secundària i Formació Professional, un per cadascun dels cinc continents.

Send this to a friend