“El Casal presenta com a integradora una proposta segregacionista per a la Glòria”

guanyar Alcoi ha rebut amb reserves la proposta de l’Associació de Sant Jordi per a que les dones puguen incorporar-se a la Glòria amb una formació pròpia. D’entrada, hauria de suposar una bona notícia conèixer que l’Associació treballa amb mesures per evolucionar cap a una plena integració de la dona en les festes de Moros i Cristians, perquè no s’entendria cap altra postura en un context democràtic com l’actual. No obstant, el propi mecanisme de participació continua avantposant qüestions de discutible organització festera per damunt del dret inalienable de qualsevol persona, home o dona, a gaudir de les principals celebracions festives de la seua localitat en igualtat de condicions.

La regidora de Guanya Alcoi Naiara Davó explica que “si una dona vol eixir a una Glòria, haurà d’esperar a que altres 13 del seu bàndol, o potser altres 27 dels dos bàndols, estiguen en condicions d’eixir. I, malauradament, donades les condicions actuals d’accés a moltes filaes, és previsible que tardarem encara alguns anys a veure aquesta Glòria femenina, perquè no totes les filaes tenen festeres de ple dret”. Davó subratlla que, mentre que el Casal intenta presentar la seua mesura com a integradora, realment el que posa sobre la taula és una mesura segregacionista: “Fem un exercici ben fàcil: intentem traslladar aquest exemple a l’educació: es permet a les dones assistir als col·legis, però separades dels homes. Per quin motiu s’han de separar festers i festeres de ple dret, en una desfilada que ni tan sols té caràcter d’uniformitat d’indumentària, que és l’excusa que fins ara s’ha utilitzat per impedir esquadres mixtes?”.

Per això, Davó reclama mesures concretes i reals complementàries: “Mentre l’Associació i l’Ajuntament no treballen per un context de plena normalitat a totes les filaes, amb dones plenament integrades, en igualtat de condicions, no estarem avançant en la bona direcció. Per això, continuem demanant a l’Associació que treballe precisament per això: per obrir les filaes a les dones. La igualtat no passa per actuar cada vegada preguntant-nos: home o dona? Sinó persona. Ahí rau la trampa, doncs continuem diferenciant funcions i segregant en funció del gènere.
Així, una vegada que totes i cadascuna de les filaes alcoianes siguen àmbits de plena i normal integració, podrem parlar de l’organització dels actes, però l’organització ha d’estar supeditada als drets de les persones, i no al contrari”.

La regidora de Guanyar Alcoi finalitza recordant al govern que aplaudir una proposta segregadora d’aquestes característiques no només s’allunya del progrés, sinó que suposa una retallada més en contra dels drets de les dones: “Aprofitem una data com la de hui, 8 de març, en què escoltarem molts discursos sobre els drets de les dones, per recordar que encara hi ha massa esferes de desigualtat efectiva, com per exemple els cercles de poder, malgrat que no existisca cap impediment legal. La realitat social i cultural moltes vegades és més constringent que la legal, i per això s’ha de treballar molt en accions i mesures positives per combatre la desigualtat i el segregacionisme. I és ahí on les institucions públiques locals han de ser capdavanteres”.

Advertisements

Send this to a friend