El dia de tots els Valencians. BORJA JORNET MOLINA. Partido Popular Cocentaina

Un altre any s’apropa el 9 d’octubre, el dia de tots els valencians. El dia en que el nostre rei, Jaume I “El Conqueridor”, ara fa 776 anys i després de moltes dècades de lluita, entrava a la ciutat de València rendida pels àrabs. Consta als llibres d‘història que aquell dia, les tropes de la Corona d’Aragó van entrar a la capital del Túria al vore onejar a una de les torres la seva ensenya, una bandera de fons groc amb quatre barres roges, el Penó de la Conquesta.

Aquesta era la bandera de la corona, que compartien Aragó, Catalunya, València, les illes Balears, Sicília, Nàpols, Còrsega i Sardenya, però com bé he dit, aquesta era la bandera que representava una corona ja extingida i que es va fer servir, temps mes tard, per a les noves ensenyes de les diferents comunitats autònomes, sorgides amb la Constitució de 1978 i els diferents Estatuts d’Autonomia, aprovats al seu empar, als territoris que formaven part de l’antiga corona d’Aragó.

El 9 d’octubre celebrem el dia de tots els valencians, tant del nord, com del sud; de parla valenciana o parla castellana, però amb una cosa en comú, el fet de ser valencians, es per tant, el dia de totes i tots nosaltres. El dia de defendre allò que ens fa ser i sentir d’aquesta terra i també de celebrar les nostres senyes d’identitat, i una d’aquestes és la nostra Reial Senyera, la que acompanya amb la franja blava a l’antiga ensenya de la Corona d’Aragó i es aquest l’estendard oficial de la Comunitat Valenciana.

Com ja he comentat repetides vegades, aquest dia celebrem el dia dels valencians, i no el dia en que València va ser presa, ja que després d’açò, molts anys degueren passar fins que la resta del territori, des de Vinaròs fins a Guardamar, caigueren en mans de la Corona; però hi ha qui no entén açò, hi ha qui sols vol celebrar el dia d’alguns valencians. I ara estic parlant de la penjada de la quadribarrada o bandera de Catalunya a la façana del nostre castell per part del grup Compromís (també podrien penjar la d’Aragó o la de les Illes, dic jo). Les seves ànsies pancatalanistes els traïciona i els fa oblidar a la gran majoria dels valencians, intencionadament, al penjar al castell un emblema que no ens representa i això m’avergonyeix; i em pregunte: perquè al castell del meu poble, el dia de la meua comunitat, ha de haver una bandera que no em representa? Doncs la mateixa pregunta vull formular-li al nostre alcalde.
Senyor Briet, no se si vostè es veu representat amb eixe emblema; no se si vostè defèn uns irreals “Països Catalans”, però el que si se, es que vostè representa a tots els veïns de Cocentaina, com a màxima autoritat d’aquest poble. Vostè deu de complir i fer complir la llei, la Constitució i el nostre Estatut d’Autonomia: Fassau!, jo com a veí del poble i valencià, li demane que estiga a l’altura i així puga anar-se’n amb el cap ben alt. No entre al joc d’un partit minoritari, que no te cap representació al consistori i que sols es representa a ell mateix i als seus afiliats i simpatitzants a Cocentaina.

Per això, d’ací uns dies, quan aquests que ansien unir-nos a la veïna Catalunya, li demanen la clau de l’emblema de la nostra Vila, per tal de penjar la quadribarrada, vostè pense en el gros dels seus veïns, i fent respectar el nostre Estatut d’Autonomia, no permeta que aquest emblema d’altra comunitat autònoma, que no ens representa, oneje a cap edifici públic. Així, a mes de complir amb el seu deure, podrà amb el cap ben alt, i com un veí més, celebrar junt a tot el nostre poble, el dia de tots els valencians.

Send this to a friend