Esquerra Unida pide la paralización de las elecciones del Casal
Esquerra Unida, por medio de un comunicado de su coordinador local, Sergi Rodríguez, manifiesta que el Ayuntamiento de Alcoy, como organismo competente en la tutela de las tradiciones populares y la cultura colectiva, debe pronunciarse en el debate abierto alrededor de la fiesta y anuncia que va a pedir que como tal se pronuncie, manifiestando que deben paralizarse las elecciones previstas para el próximo sábado e iniciar un proceso constituyente con el cambio de estatutos.
El texto del comunicado dice así:
COMUNICAT D’EUPV DAVANT LA POLÈMICA EN EL MÓN DE LA FESTA
En una ciutat amb més de 8.000 aturats i amb un augment alarmant dels problemes en l’economia de moltíssimes famílies, sorprèn que la polèmica sobre l’Associació de Sant Jordi i la festa d’Alcoi continue sent la temàtica central en gran part del debat social al carrer i als mitjans de comunicació. Però les qüestions sobre la festa i la seua organització estan candents, com ho han estat sempre, i tenim l’obligació de manifestar la nostra opinió al respecte, tal i com ja ho hem fet en altres ocasions, perquè les festes d’Alcoi són les festes del poble d’Alcoi i els partits polítics que formen part de l’Ajuntament ens hem de posicionar. És l’Ajuntament, i no cap altre organisme, el que ha de preservar el patrimoni cultural i col·lectiu del nostre poble. Insistim, les festes d’Alcoi són patrimoni de tots i totes els alcoians i alcoianes, no pertany a cap àmbit privat, i l’Ajuntament és, en primera instància, qui té la responsabilitat de defensar el patrimoni de tothom.
Portem anys arrossegant un conflicte que amenaça en derivar en una ruptura absurda i innecessària al voltant de les nostres festes. El problema radica, des del principi, en mantenir unes estructures no democràtiques al si de l’entitat que té la demanda per part de l’Ajuntament d’organitzar cada any les festes de Moros i Cristians. Efectivament, els estatuts de l’Associació de Sant Jordi estan fora de lloc en una societat que porta més de 35 anys aprofundint en la democràcia i els drets dels ciutadans en igualtat de condicions. Les normes democràtiques s’han trobat un obstacle permanent en l’estructura de l’Associació de Sant Jordi, i a aquesta realitat incontestable, han fet ulls grossos tots els governs de la ciutat amb una complicitat injustificable.
El món de la festa comporta sentiments, identitats i formes de fer, i és per això que s’ha de tractar des de l’enteniment i el consens, però mai des de l’assumpció de normatives que contradiguen els principis democràtics que empara la llei. Així, les normatives que obliguen als estatuts de qualsevol entitat social per a fer valdre els drets dels associats també han d’obligar als de l’Associació de S. Jordi. El sufragi universal per a la tria dels directius i els drets de la participació de la dona en igualtat de condicions en les nostres festes i al sí de la pròpia Associació de S. Jordi, són inqüestionables. L’Ajuntament ha de fer valdre aquests drets, i actuar en conseqüència: és del tot irregular finançar una entitat que no respecta els drets fonamentals dictaminats per la pròpia constitució. És hora de resoldre per sempre aquesta situació. Són moltes les veus que reclamen canvis en la nostra festa per adequar-la a la societat actual del segle XXI i es tracta simplement de democratitzar les seues estructures.
L’Ajuntament no pot ser un convidat de pedra o un observador imparcial. Més allà a la crida al consens entre les parts, ha d’emetre opinió en defensa de l’aplicació de normatives democràtiques a tots els racons de la nostra societat. EU així ho entén i farà per demanar del màxim representant de la voluntat popular, l’Ajuntament d’Alcoi, una acció més decidida en aquest sentit. El primer pas ha de ser reclamar de l’Associació de S. Jordi la paralització de l’elecció de President prevista, i la posada en marxa immediata de l’adequació dels seus estatus a les normatives democràtiques, des de la participació de tots i totes els associats i associades. Abans que açò derive en una lluita jurídica caldria aplicar el trellat. Els actuals responsables de l’Associació han d’entendre que cal obrir ja un procés constituent que renove els estatuts per adequar-los als requeriments democràtics de l’actual societat. Si no es fa així correm el perill d’obrir una escletxa irreversible en el món de la festa i perdurarà una polèmica que no ajuda en res a resoldre els problemes reals d’una ciutat que necessita centrar tot els seu esforç en resoldre problemes més urgents.